English

Kreativt og lønnsomt sorgbinderi på Vea!

Kurset i sorgbinderi på Vea ble fylt av farger, kreativitet, spennende tekniske løsninger og veldig god stemning. Når Siv Engen Heimdahl, lærer på Vea - Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører inspirerer, får kistedekoren en annen vri. Kursdeltakerne løste utfordringene de fikk på strak arm. Se alle de flotte resultatene!Arbeider til minne og sørgehøytideligheter er en viktig disiplin i blomsterdekoratørfaget og kanskje den disiplinen med størst utviklingspotensiale. Det er også en disiplin hvor blomsterdekoratøren bruker kreativiteten sin i mindre grad enn i for eksempel brudebinderiet. Kursdeltakerne viste at ved å nettopp være kreative, kan man tilpasse dekorens uttrykk til avdødes personlighet og til aktuelle religion/livssyn. Deltakerne jobbet sammen to og to, og fikk utdelt en utstyrspakke bestående av kistelokk, tekniske hjelpemidler og blomster. Ut i fra denne skulle de skape et bestemt uttrykk. 

Britt Th. Sandal fra Martinsen Blomster i Moelv og Marit Karlsen fra Botanisk Design på Vea fikk den orange kisten. De kunne blant annet jobbe med Kumquat, blomstertråd, brun blomstertape, furukongler og ranunculus. De valgte å lage en konstruksjon av tapet blomstertråd plassert på siden av kistelokket, for så å arrangere på det botaniske materialet i dette. Et spennende og vakkert arbeid ble resultatet, hvor dekoren smykker kistelokket på en god måte. 
  
  
 
Tina Pedersen fra Mester Grønn og Andrea Støyva fra Botanisk Design jobbet med den lakserosa kista. Innholdet i deres pakke var blant annet coctailpinner, blomsterpinner, bjørnegress, reddik, roser og løvemunn. Tina og Andrea valgte å bruke reddikene som stikkmasse for pinnene og konstruere en tre-dimensjonal form. Rosene, løvemunnen og bjørnegresset ble deretter integrert i konstruksjonen. Resultatet fikk et vakkert og feminint uttrykk, hvor leken med asymmetri gjør arbeidet ekstra spennende. Bjørnegresset ble bevisst brukt mot ene siden, noe som ga en ryddig effekt. 
 
   

 

Mona Pedersen fra Astoria blomster på Hamar og Vivi-Ann Skrindsrud fra Kampenes blomster på Fagernes fikk kanskje den mest fargerike pakken av alle. Med lilla kistelokk, sugerør i rødt, lilla, rosa og blått, klematis, ranunkler og bjørnegress som utgangspunkt, valgte de å lage en transparent form av trådet sugerør med mye volum. Sugerør er et billig og morsomt materiale, som kan brukes til mye. Det beviste Mona og Vivi-Ann til det fulle. Uttrykket ble sprudlende og lekent, samtidig som det vakre var ivaretatt på mange måter. 

 
   
 

Heidi Jeanette Øien fra Vik blomster i Røyse og Mariann Holmen fra Botanisk Design på Vea, fikk kanskje den største utfordringen av dem alle. De fikk utlevert mørk grå kiste, leca-kuler, ildtopp, krysanthemum og lim. Ut i fra det skulle de altså trylle frem en kistedekor. Utfordringen tok de på strak arm, og ved å lime sammen leca-kulene skapte de et teppe av leca, som ble dekorert med ulike eksotiske planter, blomster og trollhassel. Det ferdige resultatet ble både vakkert og tøft på samme tid, med store kontraster i materialet og små sarte detaljer.   

   

Mona Presthegge fra Kampenes blomster og Marianne Leren fra Botanisk Design fikk også utlevert materialer av en litt uventa art. Papirkopper med brønnkarsespirer, sammen med ulike gress, krysanthemum og papir var utgangpunktet. Mona og Marianne valgte å skjære i stykker koppene og bruke dem i ulike høyder og plan. Ved å stifte koppene sammen med stiftemaskin lagde de et solid fundament som de kunne jobbe videre på. Teknikken er både rask og fungerer veldig bra. De valgte å beholde overflaten på koppene slik den var, med tekst og det hele, for å vise opprinnelsen. Det hele fikk et urbant og friskt uttrykk, med spennende variasjoner i grønnfargene. 

   
 
    

Inga Heggelund, også fra Kampenes blomster, og Ragna Berglind Erlingsdottir fra HiOA fikk det ildfulle røde kistelokket som utgangspunkt, sammen med røde chillipepper, røde begonia, sibirkornell og bambuspinner. De valgte å lage en konstruksjon som en flate over hele kistelokket, selvfølgelig med klar rød dominans. De brukte kornellen som utgangspunkt for konstruksjonen festet sammen med svarte strips. Bambuspinnene ble lakkert i gull, noe som bidro til et eksotisk eksklusivt uttrykk i dekoren. De ulike teksturene i arbeidet bidro til å gi liv og variasjon, viktig for å ikke få en flat helhet i et arbeid hvor fargeutbygging ikke var det viktigste. 


   

 
Etter at alle seks gruppene var ferdige med kistedekoren og urnepynten, ble de utfordret av Siv til å skape noe sammen. Hun har en veldig leken tilnærming til faget og har eksperimentert med mange ulike teknikker og hjelpemidler som vi trygt kan si ikke tilhører blomsterdekoratørfaget tradisjonelt sett. For å gi kursdeltakerne enda mer inspirasjon, fikk de i oppdrag å lage en kistedekorasjon basert på fugeskum som underlag, coctailpinner og muscari med løk. På 10 minutter ble det tryllet frem en ferdig dekor. Kurset handlet om kreativitet og lønnsomhet, hvor noe av nøkkelen blant annet er å finne frem til raske teknikker og se muligheter i materialer. Det å være kreativ er en forutsetning for å kunne tilpasse blomsterarbeidene til kundenes ønsker og være konkurransedyktig. Lønnsomme arbeider lager man både med fokus på materialkostnader, håndverket og særegen design, hvor man varierer hva som skal ha mest fokus. På kurset Kreativitet og lønnsomhet i sorgbinderiet var det mest fokus på design, men det viste seg også at materialkostnadene var veldig lave i mange av arbeidene. 

  
Her er noen av deltakerne i gang med dugnaden. Til høyre viser Siv prinsippet med å stikke pinner ned i skummet, en rask og effektiv teknikk.

Til daglig underviser Siv på fagskolestudiene våre Eksperimentell formgivning med plantemateriale og Botanisk Design.  

Tekst og foto: Anne Stine Solberg 
Oppdatert 30.09.2015

#veafagskole