English

Just do it!

Det sier Anne til andre som vurderer å ta blomsterdekoratørutdanning på Vea.

Navn: Anne Ådland

Klasse: BVH13

Alder: 20

Kommer fra: Bergen

Bakgrunn: Videregående, musikk, dans og drama. Har jobbet i en blomsterbutikk i Bergen som ekstrahjelp i ca.3 år.

Etter at jeg fikk prøve å pynte bord i «Mat og helse når jeg gikk i 9.klasse oppdaget jeg hvor gøy det er å jobbe med blomster.

Jeg gikk inn i en blomsterbutikk i Bergen og spurte om de trengte en ekstrahjelp og det trengte de. Så da fikk jeg begynne nesten med en gang. Det å være i kontakt med kunder og hjelpe kunder i alle slags situasjoner. Det er veldig givende.

Hvorfor valgte du å gå på Vea for å ta blomsterdekoratørutdanning?

Det var flere av de som jobbet i blomsterbutikken som hadde gått på Vea og de anbefalte meg å søke til Vea.  Jeg har bare hørt at Vea er det beste stedet å gå for å ta blomsterdekoratørutdanning! Det er veldig fint å ha mulighet til å ta blomsterdekoratørutdanning på ett år. Jeg veldig glad i å reise, så da jeg leste om Vea og det internasjonal samrbeidet ble jeg enda mer fristet til å søke.

Har dette året på Vea svart til forventningene?

Ja, det har det absolutt!                                       

Hvordan er undervisningen lagt opp?

Det er greie arbeidsdager der jeg føler at vi får gjort mye på den tiden vi er her. Hver uke har et tema, og akkurat denne uken har vi sorgarbeider. Alle fagene er knyttet opp mot det temaet vi jobber med. Vi har også kulturforståelse der vi lærer om ulike stilperioder. Da ser vi på klær, blomster, musikk og arkitektur i ulike perioder. Det er veldig spennende!
       

Vi er også ute, der vi har planteforståelse. Da går vi ute på skolens område. Da finner vi de plantene, trær og busker som vi skal lære om. Det er lettere å forstå og lære når man ser plantene på ordentlig, istedenfor bare å se bilder av dem.

Det er veldig flott å kunne komme ut og at vi kan høste materialer selv. Vi finner alt mulig ute. På høsten da vi begynte var det stort utvalg i blomster, det var kjempegøy. Nå som det ikke er blomster ute, finner vi allikevel masse fine greiner. Det er artig å finne en kvist og se hva jeg kan gjøre med den!

Det er utrolig dyktige lærere her. De har mye erfaring fra bransjen i tillegg til å være lærere. De gir oss god og konstruktiv kritikk og jeg føler at de hjelper oss til å utvikle oss.

Hvordan trives du på Vea og i klassen?

Jeg har vært veldig heldig med klassen. Det er et fantastisk miljø i klassen. Moelv er ikke akkurat største plassen, men miljøet og folkene her får det til å virke stort! Jeg trives godt!

Hybel utenfor skolen

Jeg bor på hybel utenfor skolen, like ved sentrum. Helt greit å bo der, men jeg skulle ønske at jeg kunne ha bodd på skolen.

Hva gjør du etter endt utdanning?

Nå skal jeg ut i lære. Jeg har søkt om læreplass i en butikk i bergen, og jeg håper inderlig at jeg får den. Det hadde vært helt topp! Jeg har lyst til å bli god.

Kunne du tenke deg å delta i konkurranser i blomsterdekoratørfaget?

Ja, det har jeg kjempelyst til.

Hva vil du si til andre som vurderer å søke på blomsterdekoratørutdanning?

Gjør det! Det er ikke noe å lure på. Det er helt fantastisks, du lærer så mye! Det er et utrolig flott sted!

Praksis


De som tar blomsterdekoratørutdanning på Vea har noen uker med praksis i bedrift. Anne hadde en i høst, en før jul og en nå i februar.

I høst var jeg hos Stein Are Hansen i to uker. Kjempekjekt! Ble kastet litt ut i det, og hjalp til med alt de trengte hjelp til i butikken. Jeg lærte veldig mye hos Stein Are!

Jul, Botanica i Bergen. Det var greit å være der til jul, for der er jeg kjent fra før. Der kan jeg rutinene og vet hva jeg skal gjøre. Å komme inn i en ny butikk rett oppi julestria kan være litt utfordrende, så jeg synes det var greit å være i en butikk jeg kjente fra før.

I februar var jeg tre uker i Italia. Italia? Vi hadde mulighet til å stipend fra Leonardo Da Vinci. Jeg elske rå reise, og det var en kjempefin mulighet å kunne reise og lære om hvordan blomsterbutikker fungere ri andre land. Jeg fikk mye inspirasjon og utviklet med videre med det oppholdet.


Annet:

Veksthuset er kjempegøy! Der er det en egen avdeling med planter, der vi kan høste blader og finne mye gøy. Og så at skolen har egen roseproduksujon.

Vi har også lært å lage egne planter ved å ta stiklinger. Da hadde vi Ada som lærer. Vi har også lært mye om planter, skadedyr, plantevern og slikt. Det er viktig å kunne når man skal jobbe i blomsterbutikk. Man får jo ofte spørsmål om det av kunden.

Jeg synes hele utdanningen på blomsterdekoratør er veldig godt lagt opp med tanke på at vi skal ut og jobbe i blomsterbutikk.

    

    

Bildene viser noen av de ulike blomsterarbeidene Anne har laget gjennom skoleåret på Vea.


Tekst: Dorte Finstad

Foto: Anne Ådland og Dorte Finstad 

 

Oppdatert 02.10.2015