English
Bilder fra gartnerutdanningen
  • Dorte Finstad
  • Dorte Finstad
  • Arild Kristiansen
  • Dorte Finstad
  • Dorte Finstad
  • Dorte Finstad
  • Dorte Finstad
  • Selma Frivoll
  • Laila Volden Magnussen
  • Per Spangen
  • Per Spangen
  • Per Spangen
  • Dorte Finstad
  • Dorte Finstad
  • Dorte Finstad
  • Dorte Finstad
  • Dorte Finstad
  • Dorte Finstad
  • Dorte Finstad
  • Dorte Finstad
  • Dorte Finstad
  • Arild Kristiansen
  • Dorte Finstad
  • Dorte Finstad
  • Dorte Finstad

Gartnerne på Vea har produsert purre

Nå bugner det av norskproduserte grønnsaker i butikkene. Her kan du få gartnerklassens oppskrifter på retter med purre.

Lasagne med laks og purre

Lasagne plater
6 purre
2 laksefilet
3 skiver røkt laks
Bèchamel saus
Revet ost
Smør
Salt og pepper

Bèchamel saus:
1 liter melk
100 g smør
100 g siktet hvetemel

Bland romtemperert smør og mel sammen. Kok inn blandingen i en kasserolle så den blir til en "tørr" deig. Bland inn melken litt av gangen så sausen blir tykk. Husk å røre hele tiden. Smak til med salt og pepper.

Hakk den hvite delen av purren og stek det i panna til det blir gyllent. Kok opp vann og la fisken trekke under lokk i 10 minutter (NB: ikke koke)
Smør en ildfast form og legg et lag med lasagneplater og så et lag med røkt laks. Legg et lag med lasagneplater, et lag med purre, et lag med lasagneplater, et lag med kokt laks, et lag med bèchamelsaus, et lag med lasagneplater og til slutt resten av sausen og ost på toppen.

Stekes i ovnen i 30 minutter ved 180 grader.



Purrebrød

50 g gjær
10 g salt
4 dl melk
100 g smør
200 g cheddarost
200 g hvetemel
300 g sammalt hvete, grov
1 -2 tuber smøreost
1 purre

Smelt smør og bland sammen med melken til ca.37 grader. Ha i cheddar og mel. Elt deigen. La den heve i 30 minutter. Del deigen i to og legg den ene delen flatt i en langpanne med bakepapir. Smør på smøreost og strø på oppskåret purre. Legg resten av deigen over som lokk. Stekes i ovn ved 200 grader i 30 minutter.

Foto: Selma Frivoll
Tekst: Dorte Finstad
Oppskrifter: Gartnerklassen G2 på Vea - Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører

Oppdatert 30.09.2015