
Vea-elever presser frukt og bær til saft
I faget Plantebruk har siste års gartnerelever presset saft av frukt og bær produsert på Vea.
I løpet av høsten har det blitt høstet både Aronia, epler og plommer som nå har gått i saftpressa. Eplene har siden innhøsting vært lagret på kjølelager, mens både Aronia og plommer ble nedfrosset rett etter innhøsting for å ta vare på den gode kvaliteten produktene hadde. Aroniabærene ble søtere, mens plommene ble mer saftfylte etter nedfrysing.
Eplene ble karvet opp til en masse det var enkelt å fylle i saftpressa, mens aroniabærene og plommene var så saftfylte at de kunne presses direkte. En del av den ferdige safta skal benyttes i skolens kantine gjennom skoleåret, mens mesteparten ble varmet opp og fylt på varme flasker før korking. Flaskene blir solgt i skolens elevbutikk og julemarked.
I tillegg til saftpressing og ferdigstilling av produktene, har gartnerelevene kommet frem til etiketter produktene merkes med.
Tekst og foto: Per Spangen