English

Linda fikk kompetanse innen drift av hagesenter

Håper flere tør å satse slik som jeg gjorde! Sier Linda etter to år med fagskoleutdanningen Driftsledelse gartner og grønt på Vea og Gjennestad.

  • Navn: Linda Haug
  • Klasse: Driftsledelse gartner og grønt
  • Alder: 35
  • Kommer fra: Årnes
  • Arbeidsgiver: Plantasjen, Jessheim

Bakgrunn: Utdannet frisør, men kunne ikke fortsette å jobbe i frisørfaget. I 2003 fikk jeg et vikariat der jeg jobbet med stell av planter. Jeg begynte å jobbe i Plantasjen 2011.

Hvorfor valgte du å gå på Vea for å ta fagskoleutdanningen Driftsledelse gartner og grønt?

Det var på grunn av nedskjæringer i kjeden. Jeg hadde kortest ansiennitet og på grunn av det mistet jeg jobben i Plantasjen. Assisterende butikksjef Merethe Bråthen tipset meg om fagskoleutdanningen Driftsledelse gartner og grønt og sa at dette var noe for meg. Jeg tenkte at denne muligheten må jeg ta. Jeg følte at jeg trengte mer faglig påfyll innen gartnerfaglige. Hadde ingen gartnerutdanning men mange års erfaring. Det virket som et interessant studium og riktig for meg. Jeg var avdelingsleder, jeg følte meg komfortabel i lederrollen og fikk gode tilbakemeldinger på jobben jeg gjorde. Det føltes så riktig at jeg tenkte at dette var midt i blinken.

Jeg begynte på fagskoleutdanningen høsten 2014, og så ble jeg spurt om å komme tilbake til Plantasjen. Jeg jobbet som ekstrahjelp mens jeg gikk på Vea. Nå i februar 2016 fikk jeg fast ansettelse som butikkmedarbeider med ansvar for planter i innerom.

Det var krevende å komme fra arbeidslivet og begynne på skolen igjen. Det krever at du er målrettet og sta, bestemt på at dette skal man klare å fullføre. Noen ganger kjente jeg at dette blir litt mye. Jeg er så utrolig glad for at jeg klarte å fullføre. Det har virkelig vært verdt det.

Fagskoleutdanningen Driftsledelse gartner og grønt

Utdanningen er på deltid over to år, der vi har ukesamlinger. Det første året var samlingene på Vea i Moelv, mens det andre året var samlingene på Gjennestad i Stokke. I løpet av studiet skulle vi velge fordypning innen to fag. Jeg valgte ledelse og plantebiologi og hadde praksisperioden i Plantasjen. Jeg lærte utrolig mye. Det var naturlig å ha spesialiseringen i Plantasjen, slik at jeg kunne fordype meg i problemstillingene her. Plantasjen har også veldig kunnskapsrike folk som jeg lærte mye av.

Hvordan trivdes du på Vea, Gjennestad og i klassen?

Vi var en klasse med ulik bakgrunn, så jeg lærte veldig mye av de andre studentene. Alle hadde mye erfaring og mye å fortelle, det var veldig interessant. I fagene økonomi og ledelse var vi en større gruppe og hadde undervisning sammen med de som tok Ledelse i håndverksfag. Vi hadde gruppearbeid og jobbet på kveldene sammen. Det var veldig bra.

Jeg har fått venner for livet, ikke bare studiekamerater. En av de andre studentene jobbet i en konkurrerende kjede, så vi har hatt gode og nyttige diskusjoner.

Jeg trivdes veldig godt på Vea, og alt var godt tilrettelagt for oss som studenter. Det er et bra bibliotek, kantine, hybler, internett hele døgnet og et voksent miljø med andre fagskolestudenter. Det var veldig dyktige faglærere både på Vea og Gjennestad. I området rundt Gjennestad var det mange bedrifter som vi besøkte. Vi har også vært på bedriftsbesøk i Hageland kjeden.

Svinn, reduksjon, salg

Tittelen på fordypningsoppgaven min var «Svinn og svinnreduksjon». Den har jeg jobbet med hele det siste skoleåret. Alle fagene på studiet inngår i oppgaven. Jeg fikk veldig god veiledning av alle lærerne, de var åpne til å veilede hele tiden, på telefon og e-post. Vi har hatt utrolig flinke lærere som det har vært lett å lære av.

Hvordan stilte arbeidsgiver til at du tok fagskoleutdanning?

Merethe som er min leder synes det har vært interessant og ser hvordan jeg har vokst med den kunnskapen jeg har tilegnet meg. Jeg ser på ting med nye øyne og det er positivt for bedriften. Merethe har vært en god støttespiller hele tiden, oppmuntret meg og lagt til rette for å få det til å fungere for arbeidsplassen. Har aldri hørt noe negativt fra kollegaer.

Målet mitt har hele tiden vært å komme tilbake og få fast ansettelse i Plantasjen. Fagskoleutdanningen er relevant for det jeg ønsker videre.

Hva har arbeidsgiver fått ut av dette?

Mer fagkompetanse, spesielt innenfor ledelse og økonomi. Det ga meg et nytt syn på selve driften. Plantasjen har fått en mer ressurssterk ansatt som jobber på gulvet og har forståelse for økonomien i bedriften. Utdanningen anbefales virkelig til alle som jobber i hagesenter, om det er privat eller i kjede.

Hva vil du si til andre som vurderer å søke til fagskoleutdanningen Driftsledelse gartner og grønt?

Det er bare å gjøre det! Selv om det er lenge siden man har gått på skole, det er ikke så skummelt som man skulle tro. Et nyttig og bra studium. Veldig gode lærere! Jeg er så takknemlig for at jeg fullførte, man må tørre å satse for det er så verdt det!

Hvis man vil være i denne bransjen og vil være litt mer enn en vanlig medarbeider, så er det et veldig fint studium. Jeg anbefaler Driftsledelse gartner og grønt på det sterkeste!

  

Linda trives veldig godt med arbeidsoppgavene hos Plantasjen, Jessheim.

Tekst og foto: Dorte Finstad

Oppdatert 15.11.2017

#veafagskole