English

Mange benyttet anledningen til å oppleve Vea på åpen dag.

Norges grønne fagskole – Vea ble etablert i 1923, og er i dag en solid fagskole på 97 år. Selv med lang fartstid, er det mange i regionen som ikke har opplevd Vea

Dette ønsket vi å gjøre noe med, og lørdag 14. september inviterte vi til åpen dag. Det er viktig for oss at folk i nærområdet kjenner oss og vet hva vi tilbyr. Mange vet at Vea er i Moelv, men kjenner ikke til innholdet i fagskolen. Vea er en landsdekkende fagskole som tilbyr høyere yrkesfaglig utdanning innen grønne design –og miljøfag, i tillegg tilbyr vi bransjerettede kurs og kurs for privatpersoner.

Åpen dag

Med ulike kurs, Vea-mesterskap, plantesalg og omvisning ønsket Vea velkommen til åpen dag. Nærmere 250 personer kom for å se, sanse og oppleve Vea. Mange uttrykte at de har kjørt forbi Vea, man aldri stoppet eller vært innom, men nå hadde de en mulighet. Det er viktig å si at skolens område alltid er åpnet for den som vil gå en tur i fantastiske omgivelser! På tunet kunne de besøkende kjøpe stauder, busker, trær og avskårne blomster. I kantina var det salg av kaffe og litt attåt.

    

Markedsansvarlig Grethe Bøhn Busterud ønsket velkommen til Vea. Hos gartner Per Spangen kunne de besøkende kjøpe grønnsaker produsert på Vea.

Populært med kurs

Vea arrangerte to kurs som var åpne for alle interesserte under åpen dag. Det ene kurset hadde tema "Fotografering i uterom" mens det andre kurset var "Kompostering av hageavfall". På søndagen var blomsterdekoratørbransjen invitert til fagdag der temaet var "Bærekraft i blomsterdekoratørfaget".

    

Vea-mesterskap

40 blomsterdekoratører fordelt på 20 lag deltok på Vea-mesterskapet som arrangeres annet hvert år. Det var deltakere fra hele landet, samt Danmark, Sverige og Polen. Antall påmeldte lag er rekord og nivået i år er utrolig høyt, fortelle lektor og kursvertinne Siv Engen Heimdal. Her deltar alt fra første års studenter til blomsterdekoratører med lang erfaring i faget. Det kan nevnes at noen av deltakere er lærere i faget, andre har deltatt i verdensmesterskap, Europamesterskap, er aktive kursholdere i Japan og Kina og flere av deltakere er nytenkende trendsettere i faget. Dette viser en faglig bredde hvor skapergleden og fellesskapet er sentralt.

Konkurransen foregikk utendørs, og oppgaven var: Skap et eller flere objekt under tittelen: "Bærbart og bærekraftig". Her ble det laget spektakulær blomsterkunst og publikum hadde mulighet til å se dekoratørene jobbe på fagskolens uteområde.

Årets vinnere og Vea-mestere ble Stein Are Hansen og Mariann Hestenes. "Det er en utfordring når 2 personer skal bli enige om å skape et kreativt produkt på 23 timer. Vi må handle raskt og ikke dvele for mye. Det er viktig at vi kjenner hverandres egenskaper godt og kan samarbeide", forteller Mariann Hestenes. "Jeg er så utrolig glad for å vinne og dette mesterskapet har høy status i bransjen. At vi nå automatisk er med som deltakere til neste års NM, er et kjempepluss."

40 blomsterdekortaører var samlet for deltagelse i Vea-mesterskapet 2019.

Neste Vea-mesterskap arrangeres i 2021, og da blir det nok åpen dag igjen (om ikke før), for det var trivelig å ha så mange folk på besøk på Vea!

Tekst: Grethe Bøhn Busterud
Foto: Dorte Finstad

 

Oppdatert 17.09.2019

#veafagskole