English

Miljøvennlighet i blomsterfaget

Miljøvennlighet er svært aktuelt i trendbildet, - også i blomsterdekoratørfaget. Dette gjør seg også gjeldende når VM i Blomsterkunst arrangeres i Berlin.

Blomsterdekoratører er i utgangspunktet bevisste når det gjelder å tenke miljøvennlig i forhold til valg av materialer og tekniske hjelpemidler. En av oppgavene under VM heter "100 % Miljøvennlig" og her får deltakerne virkelig vist frem sin evne til å tenke resirkulerbart og bærekraftig.
På dag 1 er alle konstruksjoner og underlag satt inn på deltakernes stands, slik at vi tilskuere får begynne å drodle/fantasere/diskutere/lure litt på hva som skal skje videre med disse.... Ja, vi gruer oss kanskje til og med litt?
Konstruksjonene er imponerende i seg selv, både i forhold til idé, omfang, nøyaktighet i utførelsen og i uttrykk. Vi krysser fingrene for at det ferdige arbeidet med blomster ivaretar dette gode grunnlaget som er lagt gjennom uker med arbeid.
Det blir spennende å se hvordan de ulike deltakerne har tenkt å integrere blomstene sine. Arrangerer de blomstene i mellomrom og nærmest tvinger dem inn i den eksisterende formen? Eller får blomstene begeve seg fritt i stor kontrast til flere av de stramme formene og regelmessige rytmene? Kanskje de kombinerer litt?


Det er veldig spennende å følge slike prosesser. Hvilke tekniske hjelpemidler, blomster og plantemateriale velger dem? Og hvordan bruker de materialene?


Hvordan får blomstene tilført vann er også interessant. Her er det mange kreative løsninger, alt fra uthula stokker behandlet med voks, voksplater som er forma som kremmerhus, uthula stokker behandlet med silokon, naturens egen løsning med bambusrør osv. Det er slik blomsterdekoratørfaget stadig utvikles,- at de som konkurrerer eksperimenterer/prøver ut og finner nye løsninger. I "100 % miljøvennlig" får deltakerne noen rammer som gjør at de må tenke nytt, også når det gjelder vannpåfyll og tekniske løsninger.
Ja, så er det bare å vente og se. Innen kl. 18.00 i morgen er disse konstruksjonene forvandlet. Hvordan uttrykket blir, gleder vi oss til å se.
Vi snakker om verdens beste blomsterkunstnere her, så de har helt sikkert en veldig god plan!

Tekst og foto: Anne Stine Solberg
Oppdatert 30.11.2015

#veafagskole