English

Nå kan du sanke frø fra hagen for å lage dine egne busker og trær

Tenk å kunne lage planter selv som du kan plante i egen hage, eller til og med gi bort som presang i bryllup, 50-års gave eller som en enkel oppmerksomhet i hverdagen. 

Det er ingen umulighet, og metoden er enkel. Forberedelsene starter nå i september.

Busker og trær har sine særegenheter med ulike prydverdier gjennom hele året. Noen har fantastiske knopper om vinteren, mens andre har en praktfull bark. De fleste av oss tenker på prydverdi som blomstring om våren, og høstfarger om høste. Pryd er også alle fruktene som busker og trær får på sensommeren og utover høsten. Og det er disse fantastiske fruktene som kan bli til nye planter.

September er måneden hvor bær og frø modnes på busker og trær i hagen. Hos svartsurbær (Aronia melanocarpa) kan vi finne mange frø bare i ett bær. Nå er det ofte slik at ikke alle frø er spiredyktige, og kan derfor ikke vokse frem til ei ny plante. Dersom bær og frukter høstes for tidlig der formålet er frø til nye planter, vil ofte ikke frøene være ferdig utviklet og klare til å spire.

 

Bærene av svartsurbær er både dekorative og rike på antioksidanter.

På Vea legger vi bær og frukter med mye fruktkjøtt i en bøtte vann noen uker. Grunnen til dette er at vi lettere kan skylle vekk spirehemmende stoffer som befinner seg i fruktkjøttet. Etter noen uker klemmer vi bær- og fruktmassen mot finmasket netting, for deretter å skylle vekk fruktkjøtt med spirehemmende stoffer. Rester av fruktkjøttet får vi selvsagt ikke vekk. Fruktmassen som ligger igjen på nettingen inneholder mange verdifulle frø. Denne fruktmassen blander vi med litt tørr sagflis for at vi lettere kan breiså dette på en frøseng.

  

Frøsenga viser planter som har spirt og vokst i en sesong, samt frø som er dekket med plast. Frøene som er dekket med plast trenger temperaturene fra en sommer og en vinter for å kunne spire.

Frø fra busker og trær kan gjerne sås ute om høsten. På Vea sår vi ofte frø av busker og trær i oktober måned. Til og med langt ut i november oppå frossen jord har vi sådd frø med godt resultat.

Fruktmassen breisås på bakken, og deretter dekkes med sand eller torv. Det er viktig at frøene får god kontakt med vekstmediet de skal spire i. Dersom frøene dekkes med for tykt lag, kan dette hindre eller forsinke spireprosessen neste vår.

  

  

Bildetekst: Bildet viser småplanter etter en vekstsesong, og viser planter av svartsurbær (Aronia melanocarpa), kvitrogn (Sorbus koehneana), glansmahonia (Mahonia aquifolium) og parkhestekastanje (Aesculus hippocastanum) som ble sådd høsten 2013, og som spirte våren 2014.

Formeringsmåten som er beskrevet over, er en metode som mange hageeiere enkelt kan klare på egenhånd. Mange har en kjøkkenhage de også kan benytte til formering av egne prydvekster. Frø og småplanter kan ha flere konkurrenter; den ene er mus som er glad i gratis frø, mens den andre er ugras. Det er viktig med god ugraskontroll på en såseng med svake spirer og såplanter som konkurrerer dårlig mot rasktvoksende ugras. 

Andre planter som egner seg godt til frøformering er sandtindved (Hippophae rhamnoides), amerikahagtorn (Crataegus intricata) og blankmispel (Cotoneaster lucidus). Hos planter som har tørre frø og frukter, skal frøene ikke legges i vann.

  

Sandtindved (Hippophae rhamnoides), amerikahagtorn (Crataegus intricata) og blankmispel (Cotoneaster lucidus).

Da er det bare å ønske lykke til!!

Tekst og foto: Per Spangen 

Oppdatert 02.10.2015

#veafagskole