English

NM i blomsterdekorering 2016 er i gang og nå er oppgave 1 gjennomført.

Furuflate som base for alternativ kistedekor

Den forberedte oppgaven er løst,  selv med mange utfordringer i oppgaveteksten. Furu-flate på 25 x 180, men med overskriften 50 % rett og 50 % urett kan en vel gjøre hva en vil med denne flata? En helt umulig oppgave med 50 - 50 om en skal ta det alvorlig, men det er det vel ingen som gjør? Mange ulike løsninger som alltid, noe spennende, noe vakkert og noe med humor. Kravet om alternativ er også vanskelig å definere, ulike tradisjoner i ulike områder av landet også videre, men vi kan vel enes om at den dekorative, oftest brukte ikke er alternativ. Svært få hadde den formen, den fantes selvfølgelig også her, men med mer utradisjonelle materialer.

B-klassen

B-klassen hadde stor variasjon og de sterkeste hadde like gode løsninger som A-klassen. Her har jeg lyst til å nevne Amalie som hadde en vakker parallell dekor i rødtoner.

 

Anita hadde en enkel flate av furugreiner som ble veldig helhetlig med bruk av brunfarger.

  

Signe hadde lagd en flate av kongler og klarte å løfte dekoren over flata.

Sindre skilte seg ut med en enkel furugrein med mange små vakre detaljer som furunåler surret sammen som små former sammen med klokker av neriner.


A-klassen

A-klassen hadde enormt stor variasjon. Anne Kine hadde den morsomste, - og sykkelen fungerte, dekoren løftet seg når man tråkket. Dessuten var det spennende og krevende med svamp som teknikk.

  

Stein Are hadde for meg den vakreste, litt synd med de store gule Phalanopsisene som ble litt for tunge for de lette vakre kurv-formene (noe han var helt enig i selv).

  

Tina, som er med for første gang, hadde gjort et flott arbeid med vev av furu på et skråstilt underlag. God bruk av materialene og fargene, litt synd med tre Anthurium litt for sentralt plassert. Hennes arbeid hadde kanskje den tydeligste 50/50 virkningen.

 

Turid var den eneste som så en mulighet for å dekorere over kista. Den døde kunne faktisk ligge på rygg å nyte vakre materialer, musikk og god hodepute fikk han også.

  

 

Eldrid satset på en ballongferd. Litt humor har vi godt av.

Uten å kunne vurdere teknikk eller se nærmere på arbeidene, ville jeg ha plukket ut Anne Kine, Stein Are, Katrine, Turid, Tina, Emil og Marlene som de beste fra A-klassen på oppgave 1. Om jeg skulle plukke ut 5 fra B måtte det bli Anita, Sindre, Amalie, Vilde og Signe.

Men dette er jo bare fra første oppgave, og overraskelsesoppgaven teller like mye. En liten kommentar til slutt: Kanskje viktig å se på størrelsen på basen i forhold til dekoren. Mange hadde lik størrelse/lengde/tyngde på underlaget som på dekoren, noe som var litt ødeleggende for spenningen. 

Lykke til til dommerne på denne vanskelige oppgaven!

Tekst: Runi Kristoffersen

Foto: Anne Stine Solberg

Oppdatert 25.10.2016

#veafagskole