English

Om å finne formspråket!

Tid for siste øvelse i hagedesign for avgangsklassen Park- og hagedrift (PH13), før innspurt med avslutningsoppgave.

Komposisjon kan man ikke få øvd nok på og oppgaven denne gangen ble å finne et formvokabular som igjen kunne lede til et passende konsept. Det skulle blåses nytt liv i en takterrasse. Plantegninger ble delt ut sammen med ulike målgruppedefinisjoner. I bakhodet på kreatørene summet forhåpentligvis også tanker om solforhold, vind, utsikt, plantevalg, materialvalg og lignende rundt, men aller først skulle formen utvikles.

Metoden ble satt til mønsterutvikling gjennom modell; eller pappsløyd for å si det på godt norsk. Det fine med å skjære ut former i papp og flytte rundt på disse er at det er så befriende enkelt å skyve pappbiten fra en side av arket til den annen. Så lett å ta vekk og lett å flytte litt på. Trenger ikke viskelær. Sirkulære, organiske, rektangulære former, eller en kombinasjon?

Gartnere/hagedesignere in spe (PH13) kunne etter et par dagers workshop presentere en nydelig palett. En takterrasse; et hav av muligheter. Fine buketter, ikke sant?

Fra venstre foran: Anne Kristine Nilsson, Ingrid Kristine Øyen, Kari Allsted, Stina Underhaug Kjønnås og Elin Urdal. Bak: Reidun Mork, Kirsti Marie Hougen, Anita Storli, Gerd Helene Minde og Marianne Szalay.

Utstyrt med limpistoler, kniver, papp, papir og pinner og til verket. Marianne, Kirsti Marie, Eldrid, Elin og Anne Kristine i dyp konsentrasjon.

Her er første romindeling definert med ulike dekker... noen former i rødt...

 

Spenstig form på det opphøyde bedet med små ”hemmelige rom”. Et grasiøst og fint innslag som skaper god dybde i uterommet. Flere funksjonelle uterom for ulike situasjoner viser et gjennomtenkt design.

Noen små stilstudier. Valgets kval...

 

Vegger med beplantning og skulpturelle former. Bladets form med stilisert nervatur går igjen. Harmoniske,men samtidig dristige sirkelrunde former i dekket er gruppert og markerer tre ulike soner. Sofistikert og elegant.


Luftig, elegant og funksjonelt. Flere definerte rom ut fra variasjon i dekket og opphøyde plantekasser. Pergola for beplantning etter ønske. Druer eller hvite klatreroser?

 

Et sted for livsnyteren. Avslappet eleganse med eksotisk preg. En gjennomført stram grunnform (selv parasollen er firkantet), men hele uttrykket er lekent og avslappet. Lette naturmaterialer og friske farger. ”Don´t worry be happy”. 

Tretoppen. Her spiller beplantning, materialbruk og dekorelementer på lag. Romslig og åpen uteplass, robust, naturlig materialvalg. Luftesjakten er fremhevet og fronten er dekorert med relieffer i tre av trær. Stor pergola som forlengelse av huset med likelig plass til å dekke opp til flere. Form og funksjon i forening.

Gulv og all møblering i eksakt samme skrå vinkel til huset som strekker seg mot terrassens utsiktspunkt med et lavt vannspeil. Vannspeilet har fått en organisk bølgende form mot et ellers stramt og lineært formspråk. Vellykket utført. Terrassen får et eksklusivt preg når luftesjakten har fått eget rom. Sjakten er dekorert med et bilde som tar deg med til en sydhavsøy.  ”I det blå” - et sted å drømme seg bort.

Tekst og foto:Kari Schøyen

Oppdatert 01.10.2015

#veafagskole