English

Praksis i Nederland hos Coen Jansen

Vi er to elever som går gartnerutdanning for voksne på Norges grønne fagskole – Vea. Vi fikk stipend gjennom Erasmus+ for å kunne ha praksis i utlandet. Det var ikke tvil for oss hvor turen skulle gå; valget ble Veas partnerskole Groene Welle i Zwolle, Nederland.

Det er en stor skole for både ungdomsskole og videregående. Det ble ikke mye tid på skolen, men det ble en liten rundtur hvor vi fikk se de praktiske områdene hvor elevene jobber. Det er alt fra fiskerlinje til gartner og maskinlære. 

Her er èn av traktorene de har på skolen. Litt større enn det vi er vant til her på Vea. 

  

Her promenerer Joakim ned korridoren på Groene Welle. I entreen var det plantet et tre inne.

Vi var så heldige at vi ble utplassert hos Coen Jansen i Dalfsen, ca 9 km fra Zwolle. Coen er spesialist innenfor stauder og spesielt anemone, epimedium og baptisia i forskjellige farger og sorter. Han har drevet sin egen planteskole i over 25 år og har derfor masse erfaring og kunnska innenfor gartnerfaget. I selve butikken hadde hans kone gullsmed verksted hvor hun lager egne smykker og accesories som også ble solgt der. Hun holdte også kurs for privatpersoner. Coen har kunder fra hele Europa og skandinavia. Når vi var der kom det flere svensker og et helt busslass med danske hageentusiaster. 

Her er den søte lille butikken hvor du kan kjøpe smykker og blomster. 


Her var det helt gjenngrodd før vi kom. Vi gravde opp løker, luket og laget stier gjennom hele hagen.

  

To vakthunder som passet på at vi gjorde jobben skikkelig. Gartneriets maskotter

Det ble ikke mye fritid på oss. Vi valgte å jobbe så mange dager som mulig og hadde derfor kun fri 4 dager. Det var spennende og lærerikt og brukte derfor fridagene til å slappe av. Vi bodde litt utenfor byen på et nydelig b&b. De som drev stedet var veldig snille og hjelpsomme og de hadde geiter i hagen. 

  

Dette er en av kanalene som gikk ved siden av B&B. Til høyre er vaktgeitene til Wim og Tiny, eierne av B&B. 

  

I denne tunnelen satte Coen alle stiklingene sine til forkultur, hvor de fikk grodd nok røtter til at de er store nok og klarer seg ute. Her blir også plantene fra salgsfeltet flyttet inn om vinteren. Til høyre er det bilde av en type Epimedium.


Anemone Nemorosa. Spennende å se at vanlig skogsplanter fra Norden blir solgt som stauder i andre land. 


Her er Coen Jansen i full sving. Her bedømmes vår ugressluking før det skal plantes noe nytt på området.


Været var skiftende gjennom hele dagen og det kunne gå fra snø til skinnende sol. Dette er utsikt over litt av uteplassen på planteskolen. I Nederland kaller de planteskole for ‘plant nursery’. 

  

På vei inn til Zwolle var det en gammel vindmølle og mange flotte hager med vakre rosa blomstrende trær. 


Dette er en annen sort av Epimedium. 


Her er vi på morgentur på vei til jobb. Vi syklet hver dag og det ble ca 2 mil hver dag. Kan ikke oppleve Nederland uten sykkel. 


I Nederland blir ikke kuene barbert som her i Norge.


Dette er salgsområdet til Coen hvor kundene kan gå å titte og plukke de plantene som de har lyst på. Vår oppgave var å sørge for at det var ryddig og fult med blomster til enhver tid. 

  

Det ble mange fika pauser i løpet av dagen. (Fika: svensk ord for kaffekos) De tilbragte vi inne i det ene drivhuset som også ble brukt som lager. Denne uteplassen var full av gamle planter, ugress og potter. Her er bilde etter vi har ryddet.


Vi hadde en fridag som vi tilbragte i Amsterdam. Julie tok toget mens Joakim syklet HELE veien fra Zwolle til storbyen. ( ca 120km)

Vi har hatt en givende og kul tur. Vi lærte ikke så mye nytt, men erfaring og mulighet til å jobbe med Coen var utrolig bra. Vi anbefaler alle å søke om stipend fra Erasmus+. Vi har hatt en opplevelse for livet og fått opplever flott kultur og landskap, og også knyttet bekjentskap i arbeidslivet og også mulighet for jobb om vi vil flytte.

Tekst og foto: Julie Hedin og Joakim Karlsson  

 

Oppdatert 13.09.2017

#veafagskole