English

Produksjon av stemor

Da er våren i gang i veksthuset på Vea. Det første vi sår i år er stemorblomster.

 

Frøene er ankommet! Vi skal så Viola Mix Lemon Pairfait som er en småblomstret sort og Viola Sunrice Mix som har middels store blomster.

Vi sår i jord som ikke er for sterkt gjødsla og som er jevn og fin uten klumper. Når vi breisår er det viktig at vi sår jevnt og ikke for tett. Vi bruker alltid å jevne jorda med et klappebrett før vi sår. Så dekker vi frøene med et jevnt og tynt lag med vermiculite.

   

De nysådde brettene settes inn i veksthuset på 20 grader for å sette spiringen i gang. Merking er viktig, og vi setter en etikett i hvert såbrett og har også notert i årets såliste. Det siste vi gjør er å vanne forsiktig over såbrettene, dekke med plast og vente på at det skal spire.


   

Etter 7 dager kom spirene frem.

 

14 dager etter at frøene ble sådd ser plantene slik ut. Snart er det klart for å prikle!

   

I dag prikler vi Viola, det er nå gått 19 dager siden de ble sådd. Plantene flyttes fra såkassene og inn i pluggbrett. Pluggbrettene med de små stemorplantene setter vi tilbake i veksthuset slik at plantene skal vokse seg til og bli store nok til å pottes. 

  

Stemorplantene får nå vokse ved en lavere temperatur slik at de skal bli lubne og fine. Dagene blir lengre og plantene vokser for hver dag som går.

  

Nå er stemorsplantene klar til å pottes, 54 dager etter at de ble sådd. Det er Katrine Garlie og Anette Moen som har praksis. Nå venter vi spent på at det skal komme blomster. 

   

Det har gått to og en halv måned. Stemorsplantene er nå satt inn i et plastveksthus uten fyring. Noen av plantene har begynt å blomstre, så snart er de klare for utplanting.

 

 

Tekst og foto: Sissel Alvestad/Dorte Finstad

Oppdatert 30.09.2015

#veafagskole