English

Produktutvikling av gartner-produkter

Gartnerelevene har jobbet med en oppgave innen produktutvikling, og i dag har de presentert mange flotte og ikke minst nye produkter!

Oppgavetekst: Produktutvikling

Dere skal lage / bearbeide et spiselig produkt ut fra de produktmulighetene dere finner på Vea. Dette kan være spiselige vekster fra grønnsakfelt, frukthage, park eller urtefelt. Produktet kan være et nytt produkt som dere ønsker å utvikle, eller et velkjent produkt dere ønsker å videreutvikle. Produktet kan være et delprodukt, og skal kunne omsettes på markedet som en ny opplevelse.

Dere tar utfordringen på alvor, og skal presentere et produkt for prøvesmaking før det videreutvikles videre.

Lag derfor et spørreskjema som gir dere de tilbakemeldingene dere ønsker.

Under presentasjonen av produktet skal dere legge frem:

  • Forretningside
  • Passende navn og logo på produktet         
  • Smaksprøver 

Resultat

Gartnerelevene har virkelig jobbet godt med produktutviklingen! De har jobbet med forretningsidè, utvikling av produktet, testing i markedet og emballasje. Og ikke minst smaksprøver. Jeg var så heldig å få være med da elevene presenterte prosess og produkter for klassen, og jeg tenker at her er det mye spennende som det kan være aktuelt å jobbe videre med. Det var mange gode ideer og flere av dem burde være lønnsomme å satse på.

 

Maren og Susann sitt produkt "Kålrå" er en "Vill topping som gjør dagen lettere". Produktet er tørket grønnkål, peanøtter, eple og kanel som er veldig godt som topping på havregrøt eller sammen med snoothie. Smakfullt og veldig sunt!

 

Lena og Maria sitt produkt "Blanna Røddå" er en dip-miks av tørkede grønnsaker og urter. Veldig god og en sunnere variant enn den vi kjenner fra før.

 

Fredrik, Hans Petter og Simen har laget produktet for deg som ikkeer så flink til å holde liv i friske urteplanter på kjøkkenet. De har høstet og fryst ulike urter og pakket dem i porsjonspakninger, slik at du kan ta ferske urter rett fra fryseren. Ved at urtene blir fryst, akn alt dyrkes ute på friland, noe som gir en rimeligere og mer miljøvennlig produksjon enn å dyrke i veksthus.

 

 

Lisbeth, Hilde og Signe hadde to lekre produkter. Det ene var sjokolade med aronia og salt fra Saltstraumen. Det andre produktet var en marmelade laget av gulbete og sandtindved.

 

Ida og Silje har laget sunt godteri for barn. De har laget fruktsnurrer av eple, bringebær, sandtindved, blåbær og rips. Det er barn (målgruppen) som har tegnet utkast til logo på emballasje og vært testgruppe for produktene.

  

Hilde, Elisabeth og Elin har tørket epler, pærer, tyttebær og rognbær og laget en balnding for "Jenter i sin beste alder, til jenter i sin beste alder" Veldig smakfullt, sunt og godt til både snacks, på grøt og i frokostbalndingen. Christina og Lillian har produsert "Vidunderdrops" laget av sandtindved, stevia og honning. Veldig gode på smak og gode for kroppen!

 

Eplekjekk er et pulver laget av tørkede og knuste epler. Veldig godt på smak og vi fikk smake det til yoghurt og i fruktsuppe. Idè og produksjon ved Anne og Ingerid.

 

 Anne Grete, Anneli og Trude sine produkter heter "Ekte vare". De hadde laget lekker kakepynt av fioler og agurkurt, pakket inn i 100% resirkulerbar emballasje.

 

De hadde også deilig marmelade laget av liten eldkvede og to typer sorbet. Den ene med basilikum og den andre med liten eldkvede. Fantastisk godt!

Grønn gründer

På fagskolenivå tilbyr Vea en fagskoleutdanning som heter Grønn gründer, der akkurat det gartnerelevene har jobbet med er i fokus. Utvikling av produkter, forretningside og testing i markedet. Det som er helt unikt med denne utdanningen er at studenten vil få en egen mentor som har erfaring fra tilsvarende prosess selv. Med så mange gode ideer til nye produkter burde flere av elevene på gartnerutdanningen velge å gå videre med ideen sine, utvikle dem og få dem ut i markedet slik at flere får smake på disse unike produktene!

Les mer om Grønn gründer her: Fagskoleutdanningen Grønn gründer

Takk for at jeg ble invitert og fikk være med på dette!

Tekst og foto: Dorte Finstad

Oppdatert 28.02.2017

#veafagskole