English

Studietur til Eidsvollsbygningen

Studieturen til Vg2 Blomsterdekoratør førte oss til Eidsvollsbygningen for å få mer kunnskap om den norske grunnloven og bygningens arkitektur.


Historisk

Eidsvollsbygningen sto ferdig rundt 1770, og var i den tid den største trebygningen i landet. Det var først i 1794 Carsten Anker kjøpte det som nå er Eidsvollsbygningen. Rundt 1800 tallet var Carsten Anker i full gang med en omfattende ombygningen og moderniseringen av bygningen. Carsten Anker flyttet til opp til Eidsvoll i 1811 sammen med familien. Rundt denne tiden var en del av rommene ferdig, men det var fortsatt noe som sto igjen. Noe av det som sto igjen var da den planlagte leiligheten til Carsten Anker, og det rommet riksforsamlingen samlet seg for å vedta grunnloven i 1814.

Restaureringen til Grunnlovsjubileet

I sammenheng med grunnlovsjubileet i 2014 ble det satt i gang restaurering av Eidsvollsbygningen. Denne restaureringen er basert på gamle plantegninger ut fra dagbøker som beskriver hvordan det var på denne tiden. Statsbyggs restaureringsprosjekt kom i gang i 2006 og har bestått av både prosjektfase og gjennomføringsfase. Den gjennomføringsfasen kom i gang fra høsten i 2011. Denne restaureringen var statens største enkeltsatsning i sammenheng med grunnlovsjubileet som var i 2014. I forbindelse med Carsten Ankers konkurs i 1823 ble alt av møbler og inventar auksjonert bort, men heldigvis for restaureringen ble det skrevet en nøyaktig auksjonskatalog. Dette gjorde at de fikk tak i noe av det originale inventaret, og det er mye som er gjenskapt gjennom beskrivelser, tegninger osv.  I løpet av dette restaureringsprosjektet er det skiftet ut ca. 70% av møbler og inventar. Det er også gjennomført en ny møblering av 25 av bygningens 32 rom. Dette er fordi den tidligere møbleringen ikke stemte med kildene som er søket gjennom restaurerings-prosessen. 

Omvisning

Da vi hadde kommet oss inni Eidsvollsbygningen ble vi overasket over størrelsen på bygget.  Det er på totalt 1800 kvadratmeter, 600 i hver av de 3 etasjene. Vi gikk fra rom til rom og så på både interiør og fargebruken. Det var mange forskjellige fargekombinasjoner, og det er ikke mange som hadde brukt de samme kombinasjonene i dag.  Det var for eksempel kombinasjoner av blå og oransje, og noen av rommene hadde dusere farger. Det som var felles på alle rommene var at der var border og mønsterkanter rundt på alle veggene. Det var også flere små skjulte ganger rundt om i bygget. Disse ble brukt av tjenestefolket som jobbet i bygningen.

Bygningen er et museum

Siden Eidsvollsbygningen nå er et museum er det ikke lov til å har botaniske materialer inne i bygningen. Så i stedet for vanlig granbar som henger rundt i rommet, så er de nødt til å bruke granbar og blomster i plastikk. Dette er for at skadedyr og dyr som er i blomster og botnisk materiale skal komme inn i huset og gjøre skade på bygget. Det er også for å ikke få noe unødvendig vann søl som kan gjøre skade på gulv, vegger og tekstiler.

Det var i tiden når Danmark- Norge erklærte Storbritannia krig i 1807, Carsten Anker ble slått konkurs i 1823. Det førte til at virksomheten hans i jernverksdriften på Eidsvoll og Feiring ble lagt ned for godt. Alt av interiør og inventar i Eidsvollsbygningen ble da solgt på auksjon og spredd utover landet.

 

 

Tekst: Frida Buseth Eggen

 

Oppdatert 31.05.2016

#veafagskole