English

Studietur til Tyskland

Faglærer i kunsthistorie og bibliotekaren på Vea har vært på studietur med stipend gjennom Erasmus+ og besøkt vår partnerskole Staatliche Fachschule für Blumenkunst Weihenstephan i Freising.

 Både elever, studenter og ansatte ved Norges grønne fagskole -Vea har mulighet til å søke mobilitetsmidler fra Erasmus+ for å besøke partnere innenfor Flornetsamarbeidet. Vi, to kollegaer, dvs. en faglærer og bibliotekaren, fikk innvilget vår søknad om å besøke vår partnerskole Staatliche Fachschule fur Blumenkunst i Freising, Tyskland. Vi ønsket å besøke den årlige førjulsutstillingen ved skolen, som i 2017 hadde temaet Werkformen 2017

Freising

De første tre dagene av turen vår tilbragte vi i byen Freising. Etter dette var vi tre dager i München, bare en halv time unna. Her oppsøkte vi også faglig interessante steder for oss begge, og heiv oss ut i bayersk førjulsstemning.

Fagskolen ligger lunt tilbaketrukket mellom store veksthus og et hybelbygg. Noen av rommene har store vindusflater som gir gode lysforhold for presentasjon av studentarbeider. Dette er en skole som studenter og ansatte på Vea har besøkt flere ganger tidligere, og har blitt varmt anbefalt. Senest i år har tre av våre studenter vært utplassert her. Skolen er anerkjent for sin tilnærming til botaniske materialer, den har et høyt nivå og meget engasjerte studenter og lærere.

Den fullkomne kulen

Oppgave til 1-års studentene; kuler laget av ulike plantematerialer. Kulen symboliserer det fullkomne, og ved å jobbe med de ulike materialenes tekstur og struktur trer særegenheter tydelig fram. Eksempler på materialer brukt i denne oppgaven var Betula pendula, Hedera, Pinus sylvestris, Clematis vitalba, Pinus pinea, Lunaria annua, Rubus fruticosa, Cornus alba og Berberis vulgaris.

 

Bærbare hager

I denne oppgaven "Bærbare hager ", samarbeider 2.års studentene med studenter fra Fachschüle der Modellistik vor der Deutschen Meisterschule für Mode, München. Utgangspunktet for de «bærbare hagene», altså blomsterarbeidene er «moulagene»; byster i 1/3dels størrelse.

  

Modellene, sydd i lerret, viser antrekk fra forskjellige stilhistoriske perioder med et tilhørende blomsterarbeid laget ved Weihenstephan. En spenstig utstilling, spennende eksponert med plantemateriale fra botaniske hage hengende fra taket. Dette ga en nydelig skyggeeffekt til rommet. Vi fikk helt klart inntrykk av at det var lagt mye arbeid ned i denne utstillingen, og studentene var tydelig stolte, og det var det all grunn til.

Våre bilder er bare en liten smakebit, så vi anbefaler å besøke skolens hjemmeside å se mange flotte bilder fra utstillingen: https://www.blumenkunst-weihenstephan.de/startseite.html

  

Studentene hadde designet og laget bærbare klær i botaniske materialer. Hovedsakelig frø og frøhamser. En student hadde samlet frø i 3 år!

Selvfølgelig interessant både for bibliotekar og lærer å se hva slags lærebøker skolen bruker.  Her var mange tips om aktuelle fagbøker til biblioteket. Og jommen fant vi en vi har på Vea også, «Latin for gartnere».

Freising

Freising er en liten og vakker by som er lett å få oversikt over. Typisk bayersk og de holder sin kultur og særegenhet høyt. Her ble hus og utemiljø tatt vare på. En koselig by med interessant historie, blant annet ligger verdens eldste ølbryggeri her.

Hva er det med Freising og bjørner? Hvor man enn går i denne byen, møter man på store bjørnefigurer som er dekorerte i forhold til hvilken butikk de står utenfor.

Det viser seg at de er til knyttet et sagn om Korbinian (ca. 675-720), første biskop av Freising og en helgen i den katolske kirke. Han var munk og ble kjent for å gi gode råd, og flere mirakler ble tilskrevet hans forbønn. Det ble etterhvert for mye oppmerksomhet omkring ham, og han valgte å reise til Roma, hvor ingen kjente ham. På vei til Roma, ble ifølge legenden, eselet hans drept av en bjørn i Brennerpasset. Han tvang da bjørnen til å bære oppakningen hele veien til Roma. Ankomsten til pavens by, med en bjørn som pakkdyr, vakte så stor oppmerksomhet at han ble mottatt i vatikanet av paven selv. En pussig historie, og morsomt at Freising bruker legenden på denne visuelle måten i bymiljøet i dag.

Biblioteket i Freising

  

  

Det innbydende bybiblioteket i Freising, stort og flott, et riktig «værested». Vi fikk omvisning med bibliotekar Gloria og vi fant begge interessante ting her! Ca. 91.000 bøker/medier i flere etasjer. Vi lærte blant annet at de benytter andre katalogiseringsmåter i Tyskland enn hjemme.

Borggården ved Mariendomen og Johanneskirche

Over byen troner katedralen Domkirche St. Maria und St. Korbinian, en vakker kirke med rokokkointeriør, og de to tårnene, selve bysymbolet til Freising. Herfra kan man også se sørover mot Alpene og vite at bak den fjellkjeden der; der ligger Italia! Det er fint å tenke på, man opplever virkelig at man er langreist.

   

Mariendom Freising

  

 Stadtbibliotek München

Som bibliotekar var det også interessant å oppsøke Bayeriscer Staatsbibliotek i München. Biblioteket ble grunnlagt som huset Wittelsbachs hoffbibliotek av hertug Albert V av Bayern i 1558. Dette er det nest største universitetsbiblioteket i det tyskspråklige Europa. Bibliotekets beholdning av bøker utgjør ca. 10 millioner bøker, 59.000 tidsskrifter (digitale og papir), og tilveksten pr. år er 130.000. Det har vært pålagt å levere plikteksemplarer av alle verk som har blitt trykt i Bayern til statsbiblioteket siden 1663.

I tillegg har biblioteket en av de viktigste håndskriftsamlingene i verden. Statsbiblioteket har også den største inkunabelsamlingen i Tyskland; det vil si en bok, ark eller bilde som er trykt, ikke håndskrevet eller -tegnet, fra Europa tidligere enn 1501. Disse er svært sjeldne, og derfor verdifulle både som historiske dokumenter og i pengeverdi.

Under 2.verdenskrig ble biblioteket bombet av de allierte og 85% av bygningen og 500.000 bind ble ødelagt. I dag er bygningen rekonstruert, og er et velrenommert internasjonalt forsknings- og universitetsbibliotek. Et meget vakkert værested og det var mange studenter som benyttet seg av de mange tilbudene her. 

Kunsthalle München

  

I Kunsthalle München så vi en vakker og interessant utstilling med mesterverk fra Musee d’Orsay i Paris. Den belyste endringen i malekunsten på 1800tallet. Fra det klassiske idealet om «godhet og sannhet» til et nytt og kontroversielt uttrykk for den moderne tid, en stor endring i kunsten! I følge tradisjonen skulle malerier være i store format, vise bibelske eller historiske scener, og være utført med teknisk ekspertise. Denne tradisjonen ble utfordret i møte med det moderne mennesket i den industrialiserte samtiden; hva kunne disse bildene tilføre den nye tid?

Bahlmann; die Blumenbinderei im Münchener Rathaus.

  

Denne blomsterbutikken ble vi anbefalt å oppsøke av fagskolen. Det var et fargesterkt og annerledes uttrykk her i forhold til mye annet vi så i andre blomsterbutikker. Rødt, rosa, eksotisk, håndverk, nøtter og epler er noen stikkord.

Å reise på den travleste tiden rett før jul, er også en mulighet til å oppleve hvordan blomsterbransjen her innretter seg/dekorerer i forbindelse med høytiden.

Vi fikk høre at i Bayern er det høysesong for blomsterdekoratører allerede fra 1. advent.  I denne butikken var det faktisk fotoforbud, men siden vi kom fra partnerskolen til Weihenstephan, var det greit. Alltid bra med kontakter, også i blomsterverdenen.

Julemarkeder

 

Man trenger ikke være gjæranslaus i Bayern i desember. Aldri har vi sett så mange julemarkeder og julepynt på et sted. Her var likt og ulikt, fra tradisjonell pynt og til mer moderne variasjoner. For den nette sum av 26 euro, kunne vi for eksempel få med oss Martin Luther hjem og henge på juletreet.

Hva sitter vi igjen med etter å ha vært på besøk hos vår partnerskole i Weihenstephan?

Det er et utrolig dynamisk miljø med virkelig dedikerte studenter og lærere.. De har en  helhetlig tilnærming til fag og tverrfaglighet. Studentene ved skolen er svært aktive og imøtekommende. De tok meget godt imot oss, viste oss rundt og fortalte om de forskjellige utstillingene, og sine egne arbeider, på engelsk.  Det er et høyt faglig nivå og dette var virkelig spennende å se!

Som kollegaer med ulike fagbakgrunn og arbeidsoppgaver på Vea var det interessant og nyttig å dra på studietur sammen. Hva legger vi merke til/fokuserer vi på det samme på? Kan et bibliotek og gamle manuskripter være interessant for en som underviser i kulturforståelse? Og er en samling malerier som viser en viktig utvikling i kunsten interessant for en bibliotekar? Svaret er jo selvfølgelig ja. Man ser ulike sider ved samme sak og det utvider forståelsen og inntrykk, uansett faglig bakgrunn. Det var spennende og lærerikt, det er nyttig å heve blikket utover egen praksis en gang imellom!

Vi sender oppfordringen videre; søk på Erasmus+midler til utvekslingsopphold hos en av Veas partnere ute i Europa. Det er en lærerik, spennende, utfordrende og nyttig mulighet for oss, og for Vea!

Tekst og foto: Eli Bentzen og Turid Haugen

Oppdatert 08.06.2018

#veafagskole