English

Tre av Vea sine fagskolestudenter deltar i Norgesmesterskapet i blomsterdekorering

De er alle studenter ved fagskoleutdanningen Eksperimentell formgivning med plantemateriale og skal representere sine hjemfylker i NM.

NM i blomsterdekorering arrangeres i Tromsø 24.-26. oktober 2014. Alle som deltar er kvalifisert gjennom distriktmesterskap som ble holdt tidligere i år. Studentene representerer den butikken og det fylket de arbeidet i da de ble kvalifisert.

Konkurransen

Deltagerne skal løse to oppgaver. Den ene er forberedt der de har fått oppgaveteksten på forhånd og kan planlegge hva de skal lage. Den andre oppgaven vil være en overraskelse, der deltagerne får utdelt oppgavetekst og alle materialer rett før konkurransen starter. Etter at disse to oppgavene er gjennomført, vil de 12 med høyest poengsum gå videre til en finale.

Oppgavetekst NM 2014

«Farger og bevegelse – botanisk skulptur – inspirert av lyset i nord»

Tre av Vea sine studenter deltar i NM

Det er fagskolestudentene Eilin Katarina Melkersen (Nordland), Elin Susann Havreberg (Oslo) og Marianne K. Sunde (Sogn og Fjordane) som skal delta i NM. Vi har snakket med dem rett før de reiser til Tromsø for å delta i Norgesmesterskapet i blomsterdekorering.

Elin Susann Havreberg

Alder: 21, Deltar for: Storgaten blomster, Oslo og Akershus

Bakgrunn: Utdannet blomsterdekoratør, jobbet ett år etter fagbrev hos Storgaten blomster i Oslo. Er student ved Vea – Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører. Tar to fagskoleutdanninger samtidig: Eksperimentell formgivning med plantemateriale og Ledelse i håndverksfag.

Distriktmesterskap: Deltatt 3 ganger

Norgesmesterskap: Deltatt i 2 NM tidligere, dette blir det tredje

Plasseringer: Vant B klassen i 2013, Oslomester 2014. Plassering i NM: Norgesmester i 2012, 2. plass i B-klassen i 2013

Elin har representert Norge i World Skills der hun kom på 4.plass. I tillegg fikk hun utmerkelsen Excellense som går de til de som oppnår mer enn 500 poeng.

Elin ble Europamester i blomsterdekorering, da hun deltok i Ungdoms EM i september 2013.

Hva synes du om NM – oppgaven?

Spennende i forhold til hvor vi skal være.

Hvordan har du forberedt deg?

Det er mye forberedelser. Først må jeg finne ute hvordan jeg skal svare på oppgaven. Så utarbeidelse av skisser, bearbeiding av skisser og så utprøving av teknikker. Deretter kommer jeg frem til en ide til et produkt og så jeg må jobbe med hvordan jeg skal lage produktet best mulig. I den prosessen kommer jeg frem til tekniske løsninger og valg av materialer. Jeg jobber med et underlag som jeg skal bruke i oppgaven. På Vea har jeg plukket materialer, de er allerede sendt til Tromsø sammen med noe av det tekniske utstyret jeg trenger til konkurransen. Blomstene jeg skal bruke tar jeg med som håndbagasje på flyet.

Har du hatt noen store tekniske utfordringer?

Ja, men det er hemmelig. Som blomsterdekoratør er man ofte i den kreative verdenen og ser ikke alltid de praktiske begrensningene. Jeg må allikevel prøve ut om jeg kan få det til.

Hvordan er det å forberede seg til NM når du er student, du er jo vant til å være i en blomsterbutikk?

Å være student fremfor jobbe i butikk er at jeg her på Vea har tilgang på mye materialer. Jeg har hele skolens område å ta av, og er blitt flinkere til å benytte meg av materialer jeg kan finne i naturen. Jeg bruker mye av det jeg har lært i studiet inn i NM oppgaven.

Når jeg er i butikk så har jeg mye folk rundt meg og har mye utstyr tilgjengelig. Jeg har forberedt mye hjemme og der har jeg ikke tilgang på så mye utstyr som vi har i butikken.

Hva betyr konkurranser for bransjen eller faget?

Å delta i konkurranser gjør at jeg utvikler meg. Det er viktig at det arrangeres konkurranser i Norge og at vi følger med på det som skjer i faget i andre land. Positivt at hele bransjen møtes for å delta og være publikum, det er samlende for bransjen. Det er viktig å følge med i utviklingen.

Norge har vært langt fremme resultatmessig i konkurranser. Som lærling var det en veldig god erfaring å ha deltatt i konkurranser. Da ble det helt greit å gå opp til fagprøven.

Støtte fra Vea

Alle som deltar i NM kan ha med seg en egen assistent. Jeg har med meg Runi Kristoffersen som assistent, hun er en av faglærerne mine her på Vea. Jeg opplever at folk her på Vea er veldig interessert og alle er hjelpsomme. For meg som er så ung er det en trygghet å ha støtte og hjelp fra Vea.

Hvordan er det å studere sammen med konkurrentene dine?

Vi har hatt god støtte i hverandre. Vi har diskutert mye praktisk rundt oppgaven. Det har også vært god psykisk støtte. Det er så mye å tenke på med en slik konkurranse og da synes jeg det er godt å dele tankene med noen, og spesielt med andre som er i samme situasjon.

Elin (til venstre) og Marianne er klare for deltagelse i NM.

Marianne Kathrine Sunde

Alder:29, Deltar for: Blomstertorget AS, Sogn- og Fjordane

Bakgrunn: Utdannet blomsterdekoratør, gått to år i lære hos Blomstertorget i Dale i Sunnfjord. Har jobbet ett år etter fagbrev. Er student ved Vea – Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører. Tar to fagskoleutdanninger samtidig: Eksperimentell formgivning med plantemateriale og Ledelse i håndverksfag.

Distriktmesterskap: Har deltatt 4 ganger.

Norgesmesterskap: Dette er mitt første NM som deltager, jeg har vært assistent tidligere.

Plasseringer: Distriktmester i 2014.

Hva synes du om NM – oppgaven?

Jeg synes den er bra, den passer til plassen.

Hvordan har du forberedt deg?

Jeg synes alle oppgaver er utfordrende. Jeg leste litt om det med lyset i nord og tenkte på ordene farge og bevegelse, hva som legges i det. Så prøvde jeg å finne et materiale som kunne egne seg å bygge noe med. Jeg er nesten ferdig med å forberede den første oppgaven og sendte underlaget som skal brukes i den til Tromsø i forrige uke.

Hva betyr konkurranser for bransjen eller faget?

Jeg tror det skaper fremgang i faget. En får vist frem at dette er et fag.

Hva er det som gjør at du deltar?

Det fordi sjefen utfordret meg til det. Jeg synes det er litt hardt, men det er veldig positivt.  Jeg utvikler meg faglig og personlig.

Nå gleder jeg meg til å delta i NM.

Har det noen betydning for deg og deltagelsen i NM at du er fagskolestudent på Vea?

Gjennom fagskoleutdanningen på Vea har jeg lært å se naturen på en ny måte og det har jeg nytte av i oppgaven min.

På Vea har jeg brukt arbeidsrommet når jeg har forberedt meg. Herpå Vea har vi tilgang på alt. Alle materialene vi kan finne ute, teknisk utstyr, bøker på biblioteket. Vaktmesteren har til og med hjulpet meg. Jeg er veldig imponert over all hjelpen jeg har fått av ansatte på Vea. Jeg føler at alle på Vea vil at andre skal lykkes.

Hvordan er det å studere sammen med konkurrentene dine?

Det har vært fint å ha hverandre.

 

Eilin Katarina Melkersen

Alder: 23, Deltar for: Spire blomsterhåndverk as/Nordland

Bakgrunn: Gikk blomsterdekoratør voksenopplæring på Vea. Har jobbet deltid i blomsterbutikk i flere år. Skal gå opp til fagprøven i desember. Er student ved Vea – Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører. Tar fagskoleutdanningen Eksperimentell formgivning med plantemateriale

Distriktmesterskap:.Har deltatt to ganger. Det første deltok jeg i da jeg var elev på Vea, mens det andre var i Nordland.

Norgesmesterskap: Dette er mitt første NM som deltager

Plasseringer: Vant klasse B i distriktmesterskap i Nordland 2014.

Hva synes du om NM – oppgaven?

Jeg synes den er spennende, den er veldig åpen for tolkning. Jeg er veldig glad i farger og bevegelse, så jeg er glad for at det var med i oppgaven.

Hvordan har du forberedt deg?

Jeg har gått gjennom en veldig lang tankeprosess, idemyldring, helt siden i sommer da jeg fikk oppgaveteksten. Jeg har kommet på mange ideer, noen gode og andre ikke så gode. Jeg ønsker å utvikle min egen stil og kommer til å lage noe som har et uttrykk som passer meg.

Jeg har testet litt på skulpturen min og måtte lage den slik at den kunne deles i to for å kunne frakte den. Det er utfordrende i det hele tatt å få levert blomster i Nord-Norge, så jeg tar med varene rett  til Tromsø uten å pakke de ut her først. Blomstene må sendes som spesialbagasje på flyet, men flyselskapet er vant til å sende blomster her i nord, så det skal gå fint.

Hva betyr konkurranser for bransjen eller faget?

Det er kjempeviktig å at det blir arrangert. At man får utviklet seg og får  inspirasjon fra andre. Det også viktig å utvikle faget og inspirere og opplyse publikum. Det er flott å få vist frem at faget er så mye mer enn å lage butikkbinderi, slik som buketter og dekorasjoner.

Hva er det som gjør at du deltar?

Jeg er veldig engasjert i faget og har lyst til å utvikle meg videre. Jeg er et konkurransemenneske og når jeg ikke ble toppidrettsutøver kan jeg konkurrere med blomster.

Har det noen betydning for deg og deltagelsen i NM at du er fagskolestudent på Vea?

Jeg har lært en del om å det å tenke utenfor boksen. Jeg blir inspirert av de andre studentene på studiet. Jeg tror at et slik fagskolestudium vil gi meg mye nyttig i forhold til det å delta i konkurranse.

Hvordan er det å studere sammen med konkurrentene dine?

Det går fint, vi stiller jo i hver vår klasse. Jeg håper det går bra for dem! Vi har diskutert litt rundt oppgaven sammen. Det er spennende. At vi er tre studenter som tar fagskoleutdanning på Vea, som alle er kvalifisert for å delta i NM, viser at det er engasjerte folk som har lyst til å gå på Vea!

Bildet er av Eilin Katarina Melkersen mens hun deltar i Vea-mesterskapet for blomsterdekortaører 2014.
Foto: Aina Østby

Tekst og foto: Dorte Finstad

 

Oppdatert 01.10.2015

#veafagskole