English

Utveksling på Staatliche Fachschule für Blumenkunst Weihenstephan

Fagskolestudent Eilin Katarina Melkersen har med stipend gjennom Erasmus+ besøkt vår partnerskole i Freising, Tyskland. Her er hennes erfaringer fra oppholdet.

Weihenstephan er en fagskole for blomsterdekoratører som ligger i den lille tyske byen Freising, en 25 minutters togtur utenfor München. Det er en liten skole med bare to klassert, der elevene etter to år kan kalle seg mestere i blomsterdekoratørfaget. Skolen minnet meg på en måte om Vea, overalt hvor du gikk fant du botaniske overraskelser og utstilte arbeider.  

     

Her er noen spennende arbeider elevene på skolen hadde laget før jeg kom.

 

  

  

Arbeider jeg laget mens jeg var på Weihenstephan.

Rektor ved skolen hadde planlagt mitt to ukers lange opphold slik at jeg skulle få se mest mulig forskjellig innenfor blomsterdekoratørfaget i Tyskland. Jeg tilbrakte tre av dagene på skolen sammen med elevene og lærte ”the Weihenstephan way”, en måte å bruke botaniske materialer med stor respekt for de naturlige bevegelsene. Alle materialene ble analysert og tatt hensyn til forskjellige kvaliteter og vekstmåter. Vi arbeidet med dekorasjoner med både ett og flere vekstpunkter, eller radial og parallell grupperingsteknikk som vi kaller det her i Norge.

  

Buketten lagde jeg hos Kokon og kransen ble laget i en annen butikk.

Jeg besøkte også tre forskjellige blomsterbutikker hvor jeg arbeidet med produksjon til butikken, fikk observere hvordan de laget blant annet sorgarbeid og utstillinger. Det mest interessante for meg var butikken Kokon i München, der blomsterbutikken bare var en liten del av et større konsept med andre butikker med blant annet antikke møbler, nye designmøbler, bokbutikk og tekstiler.

Som en del av konseptet endret de utstillingen hver 6 uke, og fjernet derfor alt av møbler, planter, potter og bøker, for så å få et helt nytt uttrykk.- uten å måtte kjøpe nye møbler, de bare lånte fra de andre avdelingene!

   

Jeg tilbrakte også til sammen fire dager med forskjellige freelance-blomsterdekoratører, der jeg fikk et innblikk i hverdagen som freelancer. Vi var på dekoreringsoppdrag på en landbruksmesse, på hotell, på en låve, og jeg ble også invitert med på salix-flettekurs der jeg lærte flere spennende teknikker! Det var veldig interessant å se hvordan en freelancer styrer arbeidsdagen sin og hvor ulike typer oppdrag man kan ha.

  

Det var lett å bli kjent med folk, og jeg ble ofte invitert med hjem på kake og kaffe. Selv om jeg var mest tilstede og observerte har jeg lært mye, både nye uttrykk, teknikker og mer av det tyske språket.  Utvekslinga var en veldig positiv og lærerik opplevelse, og jeg vil anbefale alle som har mulighet til å søke!

Tekst og foto: Eilin Katarina Melkersen

Oppdatert 02.10.2015

#veafagskole