English

Utveksling til Finland

Birgit og Guro har vært på utveksling gjennom Erasmus+. De var i Helsinki i Finland, der de hadde praksis hos Floramore.

Vi, Birgit Eide og Guro Bjellum Westend, var to av de heldige som ble trukket ut til å få midler gjennom Erasmus+, til å reise på utveksling. Vi går begge på Blomsterdekoratør heltid for voksne, og valgte å søke om å få reise sammen. Vi var litt usikre på hvor vi skulle reise, men valget vårt falt til slutt på Finland.

Reisen til Finland

Vi dro fredag 15. februar etter skolen. Flyet vårt gikk fra Gardermoen til Helsinki Airport. Vi hadde den første helga til å bli kjent med byen siden vi ikke skulle til partnerskolen i Mäntsälä før mandag. Vi bodde på et veldig fint hotell og koste oss med god frokost og stort rom. Som turister i byen, fikk vi sett mye den første helga. Vi var bl.a. i dyreparken og på øya Suomenlinna (Sveaborg).

Vi fikk også litt tid på ettermiddagene til å se oss rundt. Vi var på nasjonalmuseet, så på forskjellige kirker og reiste til Tampere på Mummi museet. 

Keuda

Mandag morgen reiste vi til partnerskolen Keuda som ligger i Mäntsälä. På togstasjonen ble vi henta av Tuija som er lærer på skola. Når vi kom til skolen fikk vi en omvisning. Det ble gjort i bil siden det er et så stort område. Etter lunsj var vi med i undervisningen til blomsterdekoratørene. De forberedte seg til eksamen, og da fikk vi øve oss litt på buketter.

Dagen etter var vi med på et dagskurs om borddekorasjoner. Det var litt vanskelig å følge med siden all undervisningen gikk på finsk, men lærerne var flinke til å si det i kortere versjon på engelsk til oss. Det var gøy å få prøve seg på hvordan de gjør ting annerledes enn oss, og å lære nye teknikker.

 

Floramore og Charwinette

Etter litt over et døgn i Mäntsälä, reiste vi tilbake til Helsinki. Vi dro til leiligheten vi skulle bo i, som lå veldig sentralt. Onsdag skulle vi møte Tanja som er freelance blomsterdekoratør, og går under navnet Floramore. Nå har hun begynt et samarbeid med ei som heter Charlotta, som skal starte butikk. Butikken består av flere elementer. Det er en antikkbutikk med møbler, klær og kunst, men det er også en vinbar og en blomsterbutikk. Tanja skal lage buketter og dekorasjoner til butikken, i tillegg til at hun kan ta imot bestillinger, men hun har ikke noe fast arbeid der. Siden hun jobber for seg selv, har hun fokus på bryllup, men lager også til begravelser og andre begivenheter.

Vi jobbet mye med silkeblomster i butikken. Vi pynta en sammenleggbar vegg, en mannekeng dukke og utstillingsvinduet på utsida. Grunnen til at vi lagde det i silkeblomster var at det kunne holde lenge, og ikke trenge å skiftes ut så fort.

  

  

Fredagen etter jobb var vi med Tanja til Lahti. Lørdagen skulle hun stå på stand på en brudemesse, så vi var med for å hjelpe å sette opp området hennes. Vi var der i litt over en time før vi dro tilbake, men bilturen i seg selv var hvert reisingen. Vi hadde det så gøy sammen, det kunne ha noe med at vi var veldig slitene og overtrøtte, men vi hadde generelt en veldig god kjemi med både Tanja og Charlotta.

Uka etter var vi med ei som heter Taru. Hun hadde spurt Tanja om hjelp, men siden hun var opptatt med butikken, sendte hun oss. Taru er event-blomsterdekoratør og skulle pynte til en gallamiddag for 900 personer i Finlandia Hall. Vi lagde et blomsterarbeid som var i en høy vase fylt med vann. Vi var heldigvis fire personer, for vi skulle lage 156 stk. Når vi skulle sette de på bordene måtte vi bruke hvite hansker så det ikke kom fingeravtrykk på glasset.

 

Vi har fått et nytt innblikk i blomsterdekoratørfaget i Finland og det var spennende å se forskjellene, selv om vi ikke er så langt fra hverandre geografisk. Den siste fredagen kom veldig fort og det var en trist dag. Vi dro til butikken for å si ha det og vi endte opp med å være der i to timer før vi måtte dra. Vi har hatt en helt utrolig utveksling, og vi kan trygt si at Tanja og Charlotta er grunnen til det. Vi er så takknemlige for at vi har fått denne muligheten og det er to uker med mye latter vi aldri kommer til å glemme.

Tekst og foto: Birgit Eide og Guro Bjellum Westend

Oppdatert 03.06.2019

#veafagskole