English

Utveksling til Zwolle i Nederland med stipend fra Erasmus+

Maren Wærstad Norum tar gartnerutdanning på Vea. Hun har hatt praksis hos vår partnerskole Groene Welle i Nederland.

Jeg har vært på utplassering i Dalfsen, Zwolle. Der fikk jeg jobbe hos to forskjellige produsenter. Jeg ble utplassert hos Bij De oorsprong og Coen Jansen.

Vea samarbeider med Groene Welle. 

Det var Groene Welle som fant praksis stedene mine. Groene Welle er en skole med flere linjer. De fleste er innenfor landbruk og blomsterbinderi. Dette er en skole som kan ta imot både gartner og blomsterdekoratør studenter.

Grønnsakproduksjon

Den første uke min jobbet jeg hos Bij De Oorsprong. (Navnet betyr -fra begynnelsen-) Bij De Oorsprong er en familiebedrift som når drives av fjerde generasjon. De har spesialisert seg på å dyrke grønnsaker. De bruker ikke sprøytemidler på grønnsakene sine. De bruker kun vann som er filtrert og renset.  Det gir en veldig bra effekt og det var utrolig gode grønnsaker. Grønnsakene de dyrker selger de til De Librije. De Librije er en 3 stjernes Michelin restaurant i Zwolle.

 

 

Produksjon av grønnsaker hos Bij De Oorsprong

Staudeproduksjon

Den andre uken min jobbet jeg hos Coen Jansen. Coen produserer stauder. Han har spesialisert seg på flere sjeldne stauder. Noen av de, har han selv drevet fram og fått patent på.

 

Produskjon av stauder hos Coen Jansen

Utveksling til Zwolle, Nederland

Det har vært lærerikt å få kunne reise til Dalsen å se hvordan Bij De Oorsprong og Coen Jansen jobber. I Nederland er de flinke i engelsk. Det var et veldig fint land å reise i. De var enkelt å finne frem og jeg ble tatt godt imot.  

 

 

Zwolle er en middelalderby, tårnet er fra den gamle bydelen. 

Tekst og foto: Maren Wærstad Norum

Vil du vite mer om Vea sitt internasjonale samarbeid? Les om det her: Flornet EEIG

 

Oppdatert 27.10.2017

#veafagskole