English

Vårfornemmelser i hagen

Våren er en fantastisk tid for hageeieren.

Fra dag til dag kan man se hvordan naturen våkner til liv, og man blir både optimistisk og glad. Det er allikevel viktig å være oppmerksom på at april kan være en lunefull måned og by på overraskelser med minusgrader, så det lønner seg å være litt forsiktig.

De tidligste løkblomstene har vist seg i solveggen mange steder, og de småblomstrende narsissene `tête à tête` sørger for et gult blomsterhav i blomsterbutikkene, på hagesentrene og i matbutikkene nå om dagen. Dette er hardføre planter som tåler nattekulde, og det er fantastisk å kunne sette potter med påskeliljer ut på trappen. De knallgule hardføre vårtegnene kan holde seg i flere uker dersom det ikke er for varmt.

 

Når vi er så heldige at vårsola skinner er det lurt å dekke til de minst hardføre plantene, spesielt hvis det har vært lite snø. Knopper våkner opp fra vinterdvalen når sola varmer, og så lenge det er tele og frost der røttene er kan ikke plantene ta opp vann og dermed kan de tørke ut. Et tips kan dermed være å vanne jorda med lunkent vann fordi det fort blir alt for tørt inntil husveggen eller i krukkene som står ute i solvarmen.

Det er heller ikke for sent å beskjære bærbusker, prydbusker og trær. Noen huskeregler er det likevel greit å ha. Busker som blomstrer på fjordårets vekst slik som syrin og forsythia beskjæres etter at blomstringen er over. Trær som er blødere slik som bjørk og lønn kan man vente med til høsten.

Pelargonia eller andre planter som har overvintret inne kan også tas frem fra vinterlagring. Skjær tilbake gamle skudd, plant om og sett dem på et lyst sted. Vann sparsomt til de nye bladene kommer frem, og la plantene etter hvert få gjødsel.

Og husk! Ikke brenn løv og annet hageavfall; en haug med kvist blir langsomt til jord, oppkvernet kvist lagt på komposten er en begynnelse på god hagejord.

Tekst: Sissel Alvestad, Gartner på Vea for Lillehammer Byavis
Foto: Sissel Alvestad 

Oppdatert 30.09.2015

#veafagskole