English

Veas fagskolestudenter besøkte et av Sveriges eldste gartnerier; Åbergs Trädgård & Café

En solrik og varm uke i begynnelsen av mai 2016 var studentene som tar fagskoleutdanningen Park- og hagedrift på studietur i Malmö og København, og første post denne flotte uka var Åbergs Trädgård & Café i Ystad, lengst sør i Sverige.

Dette er en familiebedrift som ble grunnlagt allerede i 1872 av Trädgårdsmästare Anders Åberg. I dag jobber 5. generasjonen Åberg i bedriften. De har akkurat vært gjennom et generasjonsskifte og Kjell og Lena Åberg har overlatt ansvaret til Katarina Lööf. Den avtroppende generasjon er fortsatt med og vi fikk guiding gjennom anlegget av en meget engasjert gartner Kjell Åberg.

Gartner Kjell Åberg var en veldig engasjert guide som viste oss rundt.

Fra fruktgård til sommerblomster og stauder

Gartneriet var fra starten en fruktgård med dyrking av epler, pærer og ulike bær som ble solgt på markeder i nærliggende byer og tettsteder. De dyrket blant annet 40 – 50 ulike sorter stikkelsbær, og mange sorter rabarbra. De har fortsatt Sveriges største samling av rabarbrasorter, men av de opprinnelige frukttrærne står det kun igjen ett pæretre av sorten ‘Worden Sekiel’. Det har i nyere tid vært dyrket grønnsaker her for engroslevering og for torghandel i Ystad. Men i løpet av de siste 20 åra er grønnsaksdyrkinga redusert til å dekke det behovet som gartneriets Café har. Det dyrkes ikke økologisk, men det dyrkes uten bruk av kjemisk plantevern. 

Utviklinga de siste 25 år, med fokus på stort utvalg av egenproduserte planter, har ført til at gartneriet nå har Sveriges største sortiment av sommerblomster og stauder. Og det store sortimentet, kvaliteten og engasjementet lokker kunder fra «hele Sverige». Det er ikke uvanlig at det kommer kunder som kjører ens ærend 300 km for å komme hit og handle.

Bedriften leverer ikke engros, men større kunder kan plukke sine bestillinger sjøl i gartneriet og får da 10% avslag på prisen. 

 

Grønnsakplanter

De har også et slående stort sortiment av grønnsakplanter til friland, for salg på våren. Disse selges enkeltvis i 6 cm potter hvor privatkunden plukker og mikser sjøl. Gartneriet selger imponerende 20-30 tusen pr sesong. Og av de 70 ulike sortene av tomater som tilbys, selges det 10 tusen på en sesong. Det finnes også mange andre varmekrevende grønnsaker her, slik som 40 sorter Chili.

 

Veksthus

Etter nåtidens krav er de fleste veksthusa i gartneriet av svært dårlig standard og nok mest effektfulle som miljøskapere og fotomotiv. Men de brukes aktivt i den daglige produksjonen, noe som krever mye ekstra arbeidsinnsats og energi. Bedriften har ca 30 ansatte på det meste i mai, hvorav 10 stk jobber i produksjonen, kun 5 av disse jobber så lenge som 10 mnd i året.

Det fyres med rapsolje, og forbruket er maks 20 m3 i året. Majoriteten av veksthusa har lave produksjonstemperaturer, og det dyrkes også i drivbenker rundt omkring på området.

Det mest moderne (og største) veksthuset har vindnett i stedet for glass i 2 av veggene for å dempe vinden som er det element som stresser plantene mest her. I dette huset vokser det meste av sommerblomstene opp, og det brukes også til overvintring av stauder på vinteren. I planteproduksjonen har de stort fokus på å herde plantene godt før salg til forbruker, og blant annet hengepetuniane blir satt ut allerede før de siste frostnettene er over. De mener dette gir sterke planter som blir meget flotte hos kunde.

Åbergs Special

Åbergs gartneri har sin egen oppskrift på dyrkingsjord som produsenten Emmaljunga Torv AB blander ferdig for dem. I gartneriet selger de ca150 paller i sesongen av dette jordproduktet; «Åbergs Special» til privatkunder.

Sortimentet er plantet i visningsfelter

Hele gartneriområdet fungerer som salgs- og visningsområde for staude og sommerblomstene. Her er plantene delt inn etter og plassert der hvor forholdene er riktig; skyggeplanter i skyggebed, solelskere i solbed osv. I stedet for bruk av bilder av sortene er det plantet visningsfelter med de aktuelle plantene ved siden av salgsplantene. Dette skaper en helt unik atmosfære hvor kundene nærmest går rundt i en blomsterpark og plukker sine varer. Gartneriet har dessuten egen visningshage og en rikholdig gartneributikk med et vell av spennende produkter. 

Eget bokforlag

Som om disse gartnersjelene ikke skulle ha nok å bruke tiden sin på, så har de også ett eget bokforlag hvor de har gitt ut egne bøker. Blant annet boken «Gröna sidan upp» hvor gartneren Kjell på en humoristisk og pedagogisk måte forsøker å få leseren til å tørre å dyrke og bruke grønnsaker. Boka er rikt illustrert av hans kone Lena.

 

Ett slikt gartneribesøk kan gjøre noen og enhver sultne, og Caféens utvalg av egendyrket, kortreist og hjemmebakt lunsjmeny er populært. Det mangler heler ikke på idylliske sitteplasser hverken ute eller inne. Caféen benytter så langt det er mulig økologiske og usprøytete produkter. Anbefales!

Tekst og foto: Elsbet og Stig 

Kilder: http://www.abergstradgard.com

Vil du bli student på fagskoleutdanningen Park- og hagedrift? Les om studietilbudet her: Park- og hagedrift

 

 

 

Oppdatert 04.10.2016

#veafagskole