English

Hva er en blomsterdekoratør?

Blomstene mamma fikk i barseltiden, borddekorasjonen i konfirmasjonen din, brudebuketten til tante, og båredekorasjonen i begravelsen til oldefar. En blomsterdekoratør forbindes med sorg og glede, fest og høytid.

Hva gjør en blomsterdekoratør?

Blomsterdekoratøren lager blomsterprodukter til ulike arrangementer og begivenheter. Som blomsterdekoratør er du også butikkarbeider, og har kundebehandling og markedsføring som en del av arbeidsoppgavene. 

Meget god varekjennskap både med hensyn til levende plantemateriale og andre materialer, gjenstander, tekniske hjelpemidler og verktøy som benyttes, samt god kjennskap til stilhistorie, kunst og arkitektur, ulike kulturer og ikke minst moter og trender, er viktig i blomsterdekoratørens arbeid.

Vanlige arbeidsoppgaver inkluderer:

  • produksjon av blomsterprodukter til salg
  • å dekorere rom til ulike høytider og seremonier
  • kundeveiledning
  • rydde og holde orden i butikk/bedrift
  • økonomi

Er dette yrket noe for deg?

I dette yrket står kreativiteten i høysetet. Du arbeider med levende plantemateriale, noe som gjør yrket svært variert, i og med at materialene er forskjellige gjennom årstidene og sesongene. Du må ha evnen til å jobbe raskt og effektivt for å hindre svinn og øke inntjeningen. Det er en allsidig jobb som til tider kan være slitsom og stressende. Du må ha evnen til å fornye deg etter dagens trender. Du møter mennesker i alle stadier av livet, og du må derfor være svært serviceinnstilt og empatisk. Dette er et av få yrker hvor du hele tiden får tilbakemelding på hva du gjør, da du arbeider med kunden fra du får bestilllingen til varen er levert.

Hvordan bli blomsterdekoratør?

Å bli blomsterdekoratør med fagbrev tar fire år. Først går du to år på videregående skole, deretter to år i praksis:

  • Ett år med VG1 Design og håndverk
  • Ett år VG2 Blomsterdekoratør
  • To års læretid i en bedrift, før du avlegger praktisk fagprøve og får fagbrev. Du får lærlingelønn i praksisperioden.

På Vea kan du som har fullført ett år på videregående, ta resten av blomsterdekortørutdannelsen som voksen, på hel- eller deltid.

Alternativt kan opplæringen gjennomføres som fire års opplæring i bedrift.

Man kan også gå opp til fagprøven som praksiskandidat. Dette forutsetter minst 5 års allsidig erfaring i faget, samt bestått tverrfaglig VG2-eksamen (realkompetanse).

Videreutdanning for deg som har tatt fagbrev/svennebrev

  • Vea tilbyr fagskoleutdanningen Botanisk design og ledelse, hvor du ved endt utdanning kan søke om mesterbrevgodkjenning.
  • Du kan ta mesterutdanning og mesterbrev.

Les mer

 

Tekst: June Solberg
Foto: Dorte Finstad 

Oppdatert 11.09.2018