English

Julie valgte Vg2 blomsterdekoratør

Julie går Vg2 blomsterdekoratør på Vea og jeg har snakket med henne om hvordan det er å flytte til Vea for å ta blomsterdekoratørutdanning.

  • Navn: Julie Flem 
  • Klasse: Vg2 blomsterdekoratør 
  • Alder: 17 
  • Kommer fra: Longva utenfor Ålesund 
  • Bakgrunn: Vg1 Design og håndverk 

Hvorfor ville du bli blomsterdekoratør? 

Fordi jeg liker godt å jobbe praktisk. Jeg hadde ikke lyst på en jobb der jeg skulle sitte stille foran en PC. Jeg er en kreativ person og liker å jobbe med blomster og kunne lage et godt håndverk. Jeg trives veldig godt. Blomsterdekoratøryrket er veldig variert og ingen dag er lik. Det er nye utfordringer hver dag og nye ting. En dag kan man bare være i butikken, snitte varer, lage ting og møte kunder. En annen dag kan det være at man skal ut og levere produkter til en konferanse, et bryllup eller en begravelse. I blomsterdekoratørfaget kan du gjøre så mye ut av det som du selv ønsker. 

Jeg har alltid likt å tegne og være kreativ, derfor ville jeg finne ut litt mer ved å gå et år på Design og håndverk. Der fikk jeg prøve å jobbe i blomsterbutikk for å bli kjent med blomsterdekoratørfaget. Det var eieren av butikken som informerte meg om Vea. Hun hadde gått her selv og anbefalte skolen til meg.  

Hvorfor valgte du å gå på Vea for å ta blomsterdekoratørutdanning? 

Jeg visste ikke noe om Vea fra før, så jeg reiste til Moelv for å være med på besøksdagen. Da jeg kom hit var det stort; Mange fasiliteter som veksthuset, uteområdet, treningsrom, bibliotek og peisestua. Det fristet meg til å gå her. Da vi begynte her på høsten, kunne vi høste det vi ville av materialer ute. Vi lærer mye ved å kunne se hvordan blomstene vokser ute, det er en veldig fin erfaring å ha med seg før man begynner å jobbe i butikk. Det er ikke bare slik at blomstene blir levert på døra. 

Hvordan er undervisningen lagt opp? 

Mandag er teori-dag. Da har vi engelsk, norsk og samfunnsfag. Tirsdag, torsdag og fredag har vi programfag. Da har vi produksjon og produktutvikling der vi jobber mye med blomster. Vi er heldige og får produsere utrolig mye. Hver onsdag har vi praksis i butikk som er veldig bra for å se og lære hvordan livet som blomsterdekoratør i butikk er.  

Hvordan trives du på Vea?  

Jeg trives veldig godt her på Vea selv om det var en tankeprosess å flytte helt hit. Det er langt hjemmefra, så jeg kan bare reise hjem i ferier. Jeg bor på hybel som Vea eier. Der har jeg eget rom og deler kjøkken, bad og stue med tre andre i klassen. 

Det var artig å komme inn i et miljø med folk fra alle deler av landet der alle er interessert og engasjert i det samme. Skolen bryr seg om elevene og finner løsninger, så vi blir godt tatt vare på. 

Jeg tror dette året kommer til å sette spor, jeg har hatt det veldig fint her dette året og vil nyte den siste tiden. 

Som elev på Vea har du søkt om og fått midler gjennom Erasmus+, slik at du kan praktisere blomsterdekoratørfaget i et annet land. Hvor skal du? 

Jeg skal til Finland i to uker. Der skal jeg besøke en av Vea sine partnerskoler. Her skal jeg jobbe med to kjente finske blomsterdekoratører; Pirjo Koppii og Minna Penttala. Det gleder jeg meg veldig til. Det blir utrolig spennende! 

Hva gjør du etter endt utdanning? 

Første plan er å få lærlingeplass og ta fagbrev. Jeg har lyst til å jobbe noen år og få erfaring for så å utvikle meg videre etter det. 

Kanskje velger jeg å ta mesterbrev og fagskoleutdanning etter hvert. Det kan hende at jeg også vil gå Botanisk design for å utforske og lære mer om ulike teknikker i faget. Da vil jeg møte flere folk i bransjen som har samme interesser som meg. 

Hva vil du si til andre som vurderer å søke til Vg2 blomsterdekoratør? 

Hvis du er en kreativ person og liker å jobbe med hendene anbefaler jeg absolutt å gå VG2 blomsterdekoratør. 

Mange på min alder er usikre, og det er vanskelig å vite hva slags utdanning man skal velge. Vet du at du liker blomster og liker å jobbe med hendene, kan du prøve det ut. Vea er en spesiell skole og du lærer et fint håndverk. Det kan passe deg selv om du ikke har tenkt å jobbe i en blomsterbutikk. 

Tekst: Dorte Finstad 

Vea kan ta inn elever fra hele landet

I 2016 kom det en ny lovproposisjon om friere skolevalg. Det betyr at du kan søke om opptak på VG2 blomsterdekortaør på Vea, selv om du bor i et annet fylke enn Hedmark. Det kan du lese om her: Vea kan ta inn elever fra hele landet 

Oppdatert 13.02.2018