English

Vea lager krans til mønsåsskål på IKEA

Det er store ting på gang! Eller rettere sagt en stor krans. Vea ble spurt om å lage krans til "mønsåsskål" på IKEA som bygges i Ringsaker. 

Mønsåsskål
Mønsåsskål eller kranselag er en skikk som kan spores helt tilbake til 1400-tallet. Når taket er på plass på et nybygg er tradisjonen at byggherren spanderer en fest på snekkerne, og da blir en krans eller en granbusk festet på toppen av mønsåsen. Dersom byggherren ikke holder en slik fest blir en filledukke hengt opp på toppen av bygget.

Oppdrag til Vea
Vea blir ofte spurt om å ta ulike oppdrag og hver forespørsel blir vurdert i forhold til læringsutbytte for elevene. Det å lage en krans på tre meter i diameter var et stort oppdrag på flere måter. Det var teknisk løsning, praktisk gjennomføring, transport, festemåte og holdbarhet. Det var blomsterdekoratørlærling Glenn Marius som lagde kransen.

Underlaget er delt i to, slik at det skal være praktisk å frakte. Kransen skal være 3 meter i diameter.Kranseunderlaget er sveiset av Ringsaker industriservice. For å få til en god profil på kransen er den bygget opp med avispapir og surret med gladpack.

  
Glenn Marius legger på vintergrønt på begge sider av kransen og fester det med vikletråd.

  
Det er uvant med så store dimensjoner på en krans. Ser du kulepennen som er lagt på for å vise størrelsesforholdet?

  
Tor og Eirik Otto hjalp til med transport av kransen. Den ble fraktet fra Vea til IKEA Ringsaker med traktor og henger.

Ringsaker Blad sin journalist Ole -Johan Storsve fulgte hele prosessen med produksjon av kransen og har laget en film som du kan se her.


Tekst og foto: Dorte Finstad
Film: Ole-Johan Storsve, Ringsaker Blad
Oppdatert 02.10.2015