Viktig tema
Vea har utviklet kurset «Fremmede arter og masseforflytting» og skreddersydd dette til anleggsbransjen. Kurstilbudet gir bransjen en unik mulighet til å øke egen kompetanse innenfor temaer som blir stadig mer aktuelle.
Læringsutbyttene er hentet fra fagskolestudiet «Skjøtsel og drift av uteområder» på Vea. Kursdeltakerne vil lære om fremmede arter og hvilke konsekvenser det kan gi om disse spres i naturen. De lærer om hvordan de selv kan bidra til-, eller hindre slik spredning gjennom hvordan man blant annet håndterer masseforflyttingen. Videre lærer de om lovgivningen rundt temaet og hvordan de kan bidra til en mer miljøvennlig og lønnsom bransje gjennom å benytte stedegne masser fremfor å drive masseforflytting i utstrakt grad.
Stor interesse
Med kort påmeldingsfrist og rask oppstart var vi litt spente på responsen, innrømmer kursansvarlig Hildegunn Aas. Men det viste seg å være ubegrunnet uro. Det ligger i folks natur å søke kompetanse og når det nå ble så lett tilgjengelig som dette kurset, var pågangen stor. Med 20 kursplasser og 50 søkere, viser dette at det er et stort behov for kompetanse innen dette temaet.
Anleggsbransjen er en forholdsvis ny bransje for fagskolen, men disse trenger også grønn kompetanse. Vea erfarer at stadig flere bransjer søker kunnskap innen grønne fagområder, sier Aas.
Fagskolekurset ble åpnet for alle i anleggsbransjen, både ansatte, permitterte og arbeidsledige.
Rene kinderegget
Fagskolekurset er et gratistilbud og gir deltakerne studiepoeng (1 studiepoeng pr tema). Korte, nettbaserte fagskolekurs gjør det enklere for mange å tilegne seg ny kompetanse. Da kan man studere i eget tempo og gjennomføre eksamen når man har gjennomført de øvrige kravene og føler seg klar.
Dyktige fagfolk med på laget
Undervisningen gjennomføres med de beste fagfolkene vi har innenfor fremmede arter og masseforflytting, forteller Hildegunn Aas. Maria Fall er utdannet innen plantevitenskap fra NMBU på Ås og jobber som fagkonsulent i Norsk Gartnerforbund. Biologisk mangfold og fremmede arter ligger under hennes ansvarsområde, et fagområde hun lenge har brent for.
Astrid Brekke Skrindo er biolog med fordypning i vegetasjonsøkologi fra Universitetet i Oslo og med dr.grad i restaureringsøkologi fra NMBU på Ås. Hun har undervist på NMBU i 20 år, både som ansatt og mens hun jobbet i Statens vegvesen og Vegdirektoratet. På kurset skal Astrid undervise i bekjempelse av fremmede skadelige arter og massehåndtering.
Avdelingsleder Hildegunn Aas sammen med ansatte på Vea som har jobbet raskt for å kunne tilby kurs på oppdrag av bransje og regjering. Fra venstre Håkon Aulie Nettum (IKT-ansvarlig), Grethe Bøhn Busterud (Markedsansvarlig), Dorte Finstad (Komunikasjonsrådgiver) og Hildegunn Aas (avdelingsleder for Kurs- og utleie).
Nytt kurs er satt opp fra 21.januar 2021
Tekst: Grethe Bøhn Busterud