Kurs | SLOW FLOWERS med Viola 

Bli med på dagskurset SLOW FLOWERs med Viola Johansson - om bærekraft, blomsterfaglig håndverk og hvordan jobbe i takt med årstidene.

Vi har invitert fantastisk dyktige Viola Johansson fra Gunnebo til å holde kurs den 20. september 2023. Hun har erfaring med slow-flowers-filosofien siden 2019, og står bak konseptet Bara Blomster. Selv med begrenset vekstsesong, har de på Gunnebo klart å bli selvforsørgende på snittblomster og bruker bare kortreiste og lokale materialer. Viola bruker bare miljøvennlige teknikker og tekniske hjelpemidler, og har funnet gode løsninger for å erstatte stikkmasse og importerte snittblomster som belaster miljøet. Dette er i tråd med blomsterbransjens behov for å ta bærekraftige valg.

På kurset vil Viola blant annet fortelle, vise og veilede på bærekraftig håndverk, hvordan dyrke, høste og jobbe med kortreiste materialer i takt med naturens årstider og hvordan denne filosofien påvirker estetikken.

Dato: onsdag 20.9.23
Tid: 08:30 – 17:00
Sted: Norges grønne fagskole – Vea
Pris: 2750,- inkludert fika, lunsj og materialer
Målgruppe: for de med erfaring fra blomsterdekoratørfaget fra før, blomsterdekoratører
Påmeldingsfrist: 13.09.23
Meld deg på her!

Program for dagen

08:30 Registrering med kaffe/te og bite ti (fika:-))
08:45 Innledning v/Viola
– om SLOW FLOWER-filosofien
– dyrking, høsting og lagring av snittblomster
09:30 SLOW FLOWER-demo v/Viola
– utarbeidelse av underlag/konstruksjoner
– miljøvennlige teknikker og materialer
– estetikk og komposisjon
– krans og arrangement
12:00 Lunsj
12:45 Praktisk arbeid med veiledning
14:30 Fika
16:30 Gjennomgang og oppsummering
17:00 Kurset avsluttes

Violas bakgrunn

Viola er utdannet florist og trädgårdsmester (gartner), og jobber på vakre Gunnebo Slott och Trädgårdar i Mölndal, rett utenfor Göteborg. Der har hun blant annet ansvar for utforming av blomsterdekorasjonene som pryder slottet. Viola holder også kurs innen denne svært aktuelle filosofien SLOW FLOWERS – hvor kortreiste materialer, bærekraft og håndverk er selve kjernen. BARA BLOMSTER er hennes blomsterfaglige konsept, hvor denne filosofien selvsagt står sterkt. De tilbyr kompetanse på dyrking av blomster og det blomsterfaglige gjennom kurs og workshops. De leverer også blomster til bryllup og eventer, hvor Viola samarbeider med fotograf, kokk og andre håndverkere/fagpersoner. Viola er svært engasjert i fagene sine og i bærekraft. Hun sier at det morsomste hun vet er å se mulighetene i sesongenes variasjoner og teste ut nye teknikker sammen med andre.

Gunnebos filosofi om bærekraft

Gunnebos filosofi handler om håndverk, historie og bærekraft. Respekt for naturen, å bruke/ta vare på det man har, tilberedelse av vegetarisk mat basert på egen kjøkkenhages skatter – alt gjennomsyret av høy kvalitet og kompetanse, er viktige elementer i dette. De jobber målrettet for at det blomsterfaglige skal følge samme linje, og Viola er en sentral fagperson i dette. Viola jobber også mye i kjøkkenhagen på Gunnebo, og hennes estetiske sans og blomsterfaglige kompetanse kommer tydelig frem i oppbinding og støtte av klatreplanter og konstruksjoner. De dyrker sorter som kan tørkes for å kunne ha tilgjengelige materialer gjennom høst, vinter og tidlig vår. Viola og hennes team anvender også bare bærekraftige teknikker som passer veldig godt sammen med SLOW FLOWERs filosofien.

SLOW FLOWERS-filosofien

Dette er en filosofi – eller bevegelse – som promoterer og støtter det å anvende lokalproduserte blomster. Den er en videreføring av den litt eldre og mer kjente SLOW FOOD-bevegelsen. I likhet med sistnevnte er dette med håndverk og bærekraft sentralt. Bevegelsen ble grunnlagt av forfatter Debra Prinzing i 2014 i USA, hvor målet var å støtte opp under den lokale økonomien og bevisst kjøpe snittblomster dyrket lokalt, i sesong og på en etisk måte istedenfor å importere snittblomster fra andre land som i stor grad anvender sprøytemidler i produksjonen. I tillegg til lokale materialer, tas nedbrytbare tekniske hjelpemidler i bruk for å sikre et 100% nedbrytbart produkt. Dette er ofte løsninger som krever gode håndverksferdigheter og litt mer tid.

Tekst: Anne Stine Solberg

Kontakt oss

Kursholder på SLOW FLOWERS

Lenker