Dobré ráno – to gartnerelever fra Vea på praksis i Tsjekkia 

Ikke bare var vi to heldige nok å komme inn på gartnerutdanningen på Vea, men da vi fikk vite at det gikk an å søke på praksis i utlandet gjennom stipend fra det EU/EØS-baserte Erasmus Plus var søknadene ganske så radig sendt av gårde, med Tsjekkia som førstevalg foran Østerrike og Nederland.

Jammen var vi heldige igjen, og siden Covid-19 endelig hadde begynt å slippe taket, befant vi oss i slutten av mars på Værnes flyplass – veldig klare for vårt første utenlandsopphold på alt for lang tid!

Vår utrolig hyggelige kontaktperson Hana ved vår vertskapsskole Česká zahradnická akademie Mělník møtte oss på flyplassen i et fantastisk vårvær (en værtype som for øvrig gikk over til en jevn våt, vindfull og småkald vår for resten av oppholdet), og tok oss med på omvisning i Melnik – en flott, gammel by med pittoresk utsikt over vinmarker, elver og et flott landskap.

I dette området dyrkes det mye vin, og skolen hadde store områder med vinstokker med en årlig produksjon på 80,000 liter vin! Det viste seg at den trivelige (og gavmilde!) vinmakeren var gift med Hana, og vi fikk en omfattende omvisning med tilhørende vinsmaking hvor vi fikk stifte kjennskap med særlig Riesling-druens forskjellige stadier fra ung til moden. En flott start på oppholdet!