Bilde av et grått og gult slott på en høyde, omkranset av grønne trær og busker

Grønne, vakre og spennende Sintra! 

Vi hadde mye på blokka før avreise til Lisboa. Med Erasmus+ stipend på konto og fem dager som var tømt i kalenderen, var vi klare for tur. Personlig hadde jeg aldri vært i Portugal tidligere og var derfor spent på hva landet hadde å by på av natur, kultur og estetikk. Mitt reisefølge, derimot, hadde vært i Portugal tidligere, men det var lenge siden og da som turist. Og denne turen skulle i høyeste grad inneholde mer enn det å være turist. Faglig inspirasjon var det viktigste, samt også å finne en ny partner til en Erasmus+ søknad.

Og nettopp vår søken etter en partner var utgangspunktet for vår destinasjon – Sintra by. Sintra ligger i Lisboa distriktet og er kjent for sine mange slott og store, frodige parker. I forkant hadde vi fått avtale med ledelsen for Parques de Sintra, et fantastisk innholdsrikt og vakkert parkområde som ligger på en av de 7 høydene i området. Vi hadde sendt over en presentasjon av det nye prosjektet og fått avtale med tre personer fra ledelsen. Vi dro med store forhåpninger om at de ville si ja til å bli søknadspartner for Craft Skills for Garden Conservation-partnerskapet.

Palácio Nacional da Pena

Vi landet i frodige Lisboa tidlig i mai og turen gikk videre til Sintra i leiebil. Sintra står på UNESCOs verdensarvliste, noe blant annet Pena-slottet (Palácio Nacional da Pena) er et godt eksempel på. Slottet ligger på toppen av Serra de Sintra-fjellet og er bygget i en miks av gotisk-, maurisk- og renessansearkitektur. Parques de Sintra. Slottet sies å være et av de viktigste eksemplene i verden på romantikken fra 1800-tallet. Slottet var Kong Ferdinand den andre sitt «sommerhus» og brukes fortsatt når det er storfint besøk i området.

Pena-slottet var en stor opplevelse i seg selv, – et svært interessant sted både historisk, arkitektonisk og estetisk. Med alle sine ulike uttrykk og byggestiler, farger og overflater, – og ikke minst alle detaljer. I tillegg var beliggenheten, på høyden med utsikt over området helt fantastisk. Vi beveget oss rundt, langs toppen av slottet, og fikk oversikt over hele Sintra. Det frodige grønne ble avløst av den blå himmelen og havet. Alle de høye trærne som vaiet i vinden. Store busker, slyngende og blomstrende planter som dekket bunnen av skogen. Ulike store og små historiske byggverk som kontraster til alt det grønne – dette var en imponerende utsikt som det var vanskelig å rive seg vekk fra.

Parques de Sintra

Vi rakk avtalen vår med direktøren for Technical Division Natural Heritage med et nødskrik. Ikke bare fordi det var vanskelig å avslutte besøket på Pena-slottet, men også fordi kartleser Solberg bomma litt på veibeskrivelsen. Sjåfør Sørheim gjorde derimot jobben sin utmerket, og kjørte som en innfødt på svingete og smale veier. På Parques de Sintra fikk vi høre om bakgrunnen for parken og hvordan de jobber med å skjøtte en så innholdsrik park som er oppe hele året. De kunne blant annet fortelle at plantene vi så i parken og i området rundt, var en samling av planter importert fra andre deler av verden. De hadde avtaler med lokale plante produsenter, men som i Norge, var det utfordrende å få tak i de riktige, historiske plantene. På vegne av Parques de Sintra var de positive til å bli med videre i søknadsprosessen, – så for oss betydde det «mission accomplished».

Quinta da Regaleira

Vi besøkte også fantastiske Quinta da Regaleira, en attraksjon som ligger like utenfor sentrum i Sintra. Dette er et helt unikt historisk sted, etablert av millionæren António Augusto Carvalho Monteiro tidlig på 1900-tallet. Stedet består av et palass – med et fascinerende sammensurium av ulike stilarter – omkranset av en innholdsrik park med et mangfold av små og store byggverk, fosser og dammer, samt underjordiske ganger og grotter. Den største attraksjonen så ut til å være den dype brønnen man kan gå ned i via en lang spiralformet trapp. Der var køen såpass lang at vi nøyde oss med å ta noen bilder. Vi avsluttet dagen med lunsj akkompagnert av vannet fra fontenen i uterestauranten. Over en god kopp cappuccino og lokalt bakverk (en Pastel de nata) var vi begge enige om at turen var vellykket. Deretter gikk turen videre til Lisboa, for en kulinarisk opplevelse og hjemreise etter hvert.

Av Ingeborg Sørheim og Anne Stine Solberg


Kontakt oss

Bilde av et grått og gult slott på en høyde, omkranset av grønne trær og busker
Pena-palasset i Sintra
Anne Stine Solberg