Fire ansatte fra Norges grønne fagskole - Vea på studietur til Nederland

Studietur til Nederland med støtte fra Erasmus+ 

Det er litt av et prosjekt å planlegge og gjennomføre en felles studietur for en hagedesigner, en produktdesigner, en økonom og en markedsfører. Det høres nesten ut som starten på en morsom vits.

Faglærere på tverrfaglig studietur

Sammen dro vi fire til Amsterdam en uke i midten av april. Takket være Erasmus, er dette ting vi som fagpersoner faktisk får mulighet til. Målet med denne turen var å få en dypere forståelse for både våre egne fag, men også hverandres. Vi var rett og slett på en tverrfaglig studietur. 

Nieuwkoop

Det var Nieuwkoop som var turens vertsorganisasjon. Dette er en meget stor bedrift som driver med salg, import og eksport av i hovedsak innendørsplanter. Her fikk vi rundtur og innføring i bedriftens arbeid. Dette ga oss mulighet til å lære mer om bedriften og bransjen, noe som gav bredere kunnskap innenfor fag i utdanningen “Planteinnstallasjoner i innerom”.  

Aeres VMBO og Aeres Hogeschool i Almere

Neste besøk var til Vea`s samarbeidsskole Aeres VMBO på Almere litt øst for Amsterdam. Denne skolen er litt som Vea, men starter med elever så unge som 14 år og har utdanning helt opp til grunnleggende fagskole. Det var en meget informasjonsrik opplevelse å få høre fra skolens rektor, Rik Meerema, om hvordan denne skolen samarbeidet med kommunen og private aktører for å kontinuerlig forbedre og videreutvikle undervisningstilbudet.   

Aeres Hogeschool i Almere fikk vi også møte rektor, Dr. Ir. E.D. Ekkel. Han fortalte om høgskolens arbeid og forskning innenfor fag og temaer som vi ser i vår egen utdanning Grønn Helse. Denne høgskolen ligger i ett egendesignet hus som var med i «Floriaden» utstillingen i 2022. 

Flere spennende bygg

Vi hadde tid til flere spennende besøk. Vi var på Restaurant Mediametic som i coronatiden bygde opp små drivhus utenfor egne lokaler, slik at de kunne ha noen gjester på en trygg måte. Drivhusene benyttes nå både til restaurant og til andre ting som utstilling av kunst når det ikke er vær for å sitte inne der. Vi var en kort tur innom Booking.com sitt hovedkvarter i  Amsterdam, som er designet av UN Studio. Det er en bygning som er designet for å være «a lively neighbourhood». Dette bygget er spennende både interiørmessig og fra planteinstallasjons synspunkt.  

Keukenhof

Da vi var i Nederland i april bestemte vi oss for å også gjøre et besøk på Keukenhof parken for å oppleve den fantastiske tulipanblomstringen. 

Riksmuseets hage

En tur til Rijksmuseets fantastiske hage ble det også. Her blandes kultur, historia og natur på en spennende og vakker måte. En opplevelse som ga oss nye ideer rundt Interiør utdanningen, grønn helse, historiske gartnerfagene og hageplanlegging. 

Zon’s Hofje

Til sist fikk vi muligheten til å besøke Zon’s Hofje, en av Amsterdams fantastiske Hofjes. Dette er små og godt skjulte gårdsrom som er fylt med blomster og trær. Disse små byhagene har eksistert siden middelalderen og er over hele Amsterdam, men er ikke så enkle å finne. Også her fikk vi påfyll av kunnskap og ideer for interiør, grønn helse og hageplanlegging. 

Takk til Erasmus+

Erasmus er en fantastisk mulighet for ny kunnskap og nye ideer og mer forankring i våre fag i verden utenfor skolen, og turen innfridde forventningene både hva gjelder faglig innhold og inspirasjon for fremtidens utdanninger på Vea. 

Tekst: Camilla Sagen
Foto: Grethe Bøhn Busterud

Kontakt oss