Nadja Otervik

Ung og lovende blomsterdekoratør 

"Blomster" er fagbladet for blomsterbransjen, og denne artikkelen sto på trykk i desember 2019.

De jobber hardt og målrettet. De drømmer, er nysgjerrige og oppslukt i bransjen. I denne spalten møter vi spennende utøvere i blomsterfaget.

Tekst: Morten Øverbye

  • Navn: Nadja Margrete Otervik
  • Bosted/arbeidsplass: Floriss Paleet, Oslo
  • Utdannelse: Vg1 Design og håndverk, Vg2 Blomsterdekoratør på Vea. Er nå andreårslærling hos Floriss Paleet.

Hvorfor begynte du med blomster?

Det startet med at jeg hørte om Norges grønne fagskole – Vea hvor de tilbyr Vg2 Blomsterdekoratør. Jeg fant frem nettsiden til skolen og kjente at det var dit jeg ville året etter. Allerede etter bare noen få uker på Vea kjente jeg at dette var noe for meg, jeg ble helt forelsket i faget. Det er noe spesielt med å få jobbe med det estetiske og levende materialer.

Hva er ditt første blomsterminne?

Jeg vet ikke hva mitt første blomsterminne er, men jeg har alltid elsket høsten når alle bladene skifter farge og faller ned på bakken. Og spesielt alle stråene! Jeg har også et minne fra en midtsommer da søsteren min viste meg hvordan jeg skulle lage en krans av storkenebb. Jeg var helt fascinert over at det gikk an å lage noe av blomster.

Har du noen forbilder i bransjen?

Ja, jeg er så heldig at jeg får opplæring av en fantastisk gruppe blomsterdekoratører. De er forbildene mine på forskjellige områder av faget, så det er vanskelig å nevne bare en.

Hvordan tror du bransjen ser ut om ti år?

Jeg tror bransjen har utviklet seg mye med tanke på bærekraft og alternative teknikker, men utenom det tror jeg mye er av det samme.

Hvorfor skal de yngre velge blomster som karrierevei?

Det er et givende yrke, du får jobbe kreativt og virkelig brukt deg selv. I hverdagen møter du mennesker i alle livssituasjoner, og du får muligheten til å kunne påvirke hverdagen deres med blomster.

Har du deltatt i konkurranser?

Ja, jeg deltok på Vea-mesterskapet tidligere i år og DM i Oslo og Akershus. For meg har det å konkurrere vært veldig spennende, da får man mulighet til å utfordre seg selv og gå ut av «boksen». Halvparten av moroa med å delta i konkurranser har vært å se alle teknikker og arbeidene de andre gjør. Jeg har lært mye av å se på konkurranser tidligere selv om jeg ikke har konkurrert selv. Det var litt skummelt å delta på DM for første gang, men først og fremst var det spennende og lærerikt.

Har du drømmer om å jobbe i utlandet?

Jeg ønsker å prøve det i en periode og se hvordan det er i forhold til Norge, både med kultur, stil og naturomgivelser. Jeg tror det hadde vært gøy å jobbe med blomster i Sør-Afrika. Tenk på alle de spennende blomstene som vokser der! Jeg kunne også tenke meg å dra til Finland og jobbe for Pirjo Koppi og til Danmark for å jobbe for Annette von Einem. Det ville vært gøy å se hvordan de jobber og lære teknikker.

Hvilke karrieredrømmer har du for fremtiden?

Jeg har ikke tenkt så mye over det ennå, men jeg har sett på fagskoleutdanningen Botanisk design og ledelse. Så kanskje jeg velger det etter fagbrevet.

Kontakt oss

Nadja Otervik
Blomsterdekoratør Nadja Otervik
Floriss Paleet