Vårlige og fantastiske dager i Italia 

En unik mulighet til å bli bedre kjent med Vea sine partnerskoler er gjennom utvekslingsprogrammet FLORNETs mobility for florists and gardernes. Jeg var heldig og fikk besøke vår fantastiske og spennende partner Ivan Bergh floral school i Montesilvano som ligger ved byen Perscara i Italia.

Venezia

Samtidig med et besøk til vår partnerskole er det mye spennende å se i Italia! Reisen min startet i vakre Venezia. Et av målene der var å se Markus kirken (Basilica de San Marco) En nydelig kirke i bysantinsk arkitektur og Dogepalasset (Palazzo Ducale). De to vakre bygningene ligger på Markusplassen i sentrum av Venezia. På grunn av starten på utbruddet av Corona stengte de begge disse bygningene denne dagen. Så begge byggene måtte nytes utenfra. Men det ble likevel en liten gondolferd som startet på kanal Grande og gikk videre inn i mange av de smale kanalene og under de vakre broene som binder de små øyene sammen. Det var et preget og stille Venezia, men jeg hadde tatt alle forholdsregler i forkant av reisen og på det tidspunktet fikk jeg ingen restriksjoner fra norske myndigheter for reisen.

Venezia. Foto: Sonja Lønnum
Venezia. Foto: Sonja Lønnum
Venezia. Foto: Sonja Lønnum
Mimosa i Venezia. Foto: Sonja Lønnum

Rimini og San Marino

Reisen fortsatte videre med tog til Rimini og videre med buss til mini-staten San Marino, som er den eldste republikken i verden. Bystaten ligger på toppen av fjellet Titano og har en uimotståelig utsikt over det kuperte terrenget. Over byen troner den gamle festningen La Guaita fra 1253. Festningen består av trange smug, portaler, byporter, passasjer og smale brosteinsgater i stedvis svært bratt terreng.

 

Ivan Bergh Floral school

Reisen gikk videre med tog til vår partnerskole. Ivan Bergh floral school. Skolen ligger inne på området Villa Berghella som i dag blant annet også har et Bed & breakfast hotell. Skolen og stedet er omkranset av en vakker hage med blomstrende Camelia og Zantedeschia, Flere store palmetrær, bambus, sitrustrær,  åkrer med diverse grønnsaker og innimellom alt dette lå det greinkonstruksjoner og mye annet spennende som er et eldorado for oss blomsterdekoratører.

Bed and breakfast hotell drives av Ivan Bergh sin svigerinne. Det har fine fasiliteter, kjøkken med veldig god frokostservering og en vennlighet som ikke kan måle seg med mange andre steder.

Ivan Bergh floral school har  5-8 studenter på hver samling. Det er ulike nivåer på gruppene med studenter. Noen er i startgropen på sin utdannelse, mens andre er master-studenter. Kursene er modulbaserte og bygger på hverandre. Det er gode og godt tilrettelagte arbeidsrom både inne og ute. Det var spennende å se og høre om hvordan Ivan fokuserer på intimiteten og grundigheten i veiledningen for sine små studentgrupper.

Det var veldig flott og lærerikt å få se skolen, hagen, området og B&B hotellet, hvor jeg fikk et godt innblikk i denne gamle familiebedriften som også består av begravelsesbyrå. Dette er et sted som jeg på det varmeste vil anbefale for våre blomsterdekoratører.

Buss fra Pescara til Roma

Etter besøket hos Ivan Bergh floral school, ble det buss fra Pescara til Roma. Dette tok kun et par timer og var en flott tur gjennom det Italienske landskapet der vi passerte små byer som lå oppi fjellene. Det er lett å komme seg rundt i Italia, både med tog, buss og taxi. Det finnes rimelige alternativer, som kanskje tar litt lengre tid, men alltid god hjelp å få og masse hyggelige italienere å møte underveis.

Tusen takk for stipendet som ga meg mulighet til all blomsterfaglig og kulturell erfaring. For ordens skyld: jeg ble ikke smittet eller syk av korona.

Tekst og foto: Sonja Lønnum