Vea 100 år, 1923 – 2023 

I 2023 er det 100 år siden det ble etablert Hagebruksskole for kvinner på Vea, og dette vil bli markert med flere aktiviteter gjennom jubileumsåret.

Vi starter i 2022, med å presentere jubileumsboka «VEA – VEKST OG VILJE I HUNDRE ÅR». Boka er skrevet av Ingeborg Sørheim som er lektor i kunsthistorie og faglig ansvarlig for fagskolestudiet Historiske gartnerfag på Vea.

Boklansering 13.desember 2022

  • Boklansering av jubileumsboka «VEA – VEKST OG VILJE I HUNDRE ÅR»
  • Moelv bibliotek kl.12.00
  • v/Ingeborg Sørheim, rektor Stein Aarskog og forlaget.

«VEA – VEKST OG VILJE I HUNDRE ÅR»

Mars 1923: Seksten forventningsfulle unge jenter starter på den nyopprettede Statens hagebruksskole for kvinner, på gården Søndre Vea i Ringsaker. Det var særlig kvinnene, mente Landbruksdepartementet, som hadde «betingelserne for at kunne forstaa hvilken stor økonomisk rolle havebruksprodukterne spiller i den daglige husholdning.» I løpet av de hundre årene som har gått siden den gang har skolen åpnet dørene også for gutter og utvidet fagkretsen – og Vea har etablert seg som en viktig utdanningsinstitusjon for dyktige gartnere og blomsterdekoratører fra hele landet. I dag har Vea status som fagskole og tilbyr høyere yrkesfaglig utdanning, de fleste innen i grønne design- og miljøfag.

Denne beretningen om skolens historie og dens mange oppturer og nedturer viser hvordan hagekunsten, gartnerihistorien og små og store samfunnsendringer er med på å forme skolen og undervisningen tiår for tiår. Vi får bli med inn i veksthus og internat, i park og hage og ut på åkeren. Vi møter elever og ansatte som gjennom disse hundre årene har satt sitt preg på skolen – og blitt preget av den.

ISBN 978-82-328-0461-0

Her får du kjøpt Vea sin jubileumsbok:

Om du ikke har mulighet til å handle på nett, finnes boka i noen lokale bokhandler. Vi har den også på Vea, slik at du kan komme hit og kjøpe den i skolens åpningstid.

Er det noe du lurer på om boka, kan du ta kontakt med markedsansvarlig Grethe Bøhn Busterud på mobil: 95995559 eller e-post: grethe.bohn.busterud@vea-fs.no

Jubileumsåret 2023

Det vil være ulike aktiviteter på Vea gjennom jubileumsåret 2023. Vi har blant annet invitert Flornet, som er et av Vea sine internasjonale nettverk, til å holde sin Generalforsamling på Vea i juni 2023. Pedagogisk nettverkssamling for anleggsgartnerbransjen, holdes på Vea våren 2023.

Jubileumsuke september 2023

Det meste av aktiviteten i jubileumsåret vil være 18.-23.september 2023. 21.september skulle vi arrangere Natursmart-konferansen 2023, men denne er utsatt. Den 22.september inviterer vi til Åpen dag, der du kan delta på ulike foredrag, spise noe godt i skolens kantine og kjøpe produkter som er laget av skolens elever..

Tekst: Dorte Finstad

Kontakt oss

Normann