Vea 100 år, 1923 – 2023 

I 2023 er det 100 år siden det ble etablert Hagebruksskole for kvinner på Vea, og dette vil bli markert med flere aktiviteter gjennom jubileumsåret.

Vi starter i 2022, med å presentere jubileumsboka «VEA – VEKST OG VILJE I HUNDRE ÅR». Boka er skrevet av Ingeborg Sørheim som er lektor i kunsthistorie og faglig ansvarlig for fagskolestudiet Historiske gartnerfag på Vea.

Boklansering 13.desember 2022

  • Boklansering av jubileumsboka «VEA – VEKST OG VILJE I HUNDRE ÅR»
  • Moelv bibliotek kl.12.00
  • v/Ingeborg Sørheim, rektor Stein Aarskog og forlaget.

«VEA – VEKST OG VILJE I HUNDRE ÅR»

Mars 1923: Seksten forventningsfulle unge jenter starter på den nyopprettede Statens hagebruksskole for kvinner, på gården Søndre Vea i Ringsaker. Det var særlig kvinnene, mente Landbruksdepartementet, som hadde «betingelserne for at kunne forstaa hvilken stor økonomisk rolle havebruksprodukterne spiller i den daglige husholdning.» I løpet av de hundre årene som har gått siden den gang har skolen åpnet dørene også for gutter og utvidet fagkretsen – og Vea har etablert seg som en viktig utdanningsinstitusjon for dyktige gartnere og blomsterdekoratører fra hele landet. I dag har Vea status som fagskole og tilbyr høyere yrkesfaglig utdanning, de fleste innen i grønne design- og miljøfag.

Denne beretningen om skolens historie og dens mange oppturer og nedturer viser hvordan hagekunsten, gartnerihistorien og små og store samfunnsendringer er med på å forme skolen og undervisningen tiår for tiår. Vi får bli med inn i veksthus og internat, i park og hage og ut på åkeren. Vi møter elever og ansatte som gjennom disse hundre årene har satt sitt preg på skolen – og blitt preget av den.

ISBN 978-82-328-0461-0

Jubileumsåret 2023

Det vil være ulike aktiviteter på Vea gjennom jubileumsåret 2023. Vi har blant annet invitert Flornet, som er et av Vea sine internasjonale nettverk, til å holde sin Generalforsamling på Vea i juni 2023. Pedagogisk nettverkssamling for anleggsgartnerbransjen, holdes på Vea våren 2023.

Jubileumsuke september 2023

Det meste av aktiviteten i jubileumsåret vil være 18.-23.september 2023. For skolens studenter og elever arrangerer vi en jubileumskonkurranse, der alle kan delta, uavhengig av fagbakgrunn og nivå. Det vil være en åpen dag på Vea, der du kan delta på ulike foredrag, spise noe godt i skolens kantine, se resultater fra jubileumskonkurransen og kjøpe produkter som er laget av skolens elever. Vi vil komme tilbake med mer informasjon og påmelding til dette senere.

Her får du kjøpt Vea sin jubileumsbok:

Om du ikke har mulighet til å handle på nett, finnes boka i noen lokale bokhandler. Vi har den også på Vea, slik at du kan komme hit og kjøpe den i skolens åpningstid.

Er det noe du lurer på om boka, kan du ta kontakt med markedsansvarlig Grethe Bøhn Busterud på mobil: 95995559 eller e-post: grethe.bohn.busterud@vea-fs.no

Tekst: Dorte Finstad

Kontakt oss

Normann