Vil du videre i blomsterdekoratørfaget bør du ta Botanisk design og ledelse! 

Med Botanisk design og ledelse får du verktøy du kan bruke til å gjøre en bedre jobb både som ansatt blomsterdekoratør og som leder, sier Mari som er inne i sitt andre år som fagskolestudent.

Hva er egentlig Botanisk design og ledelse?

Det er en videreutdanning etter blomsterdekoratørfaget. Gjennom fagskoleutdanningen Botanisk design og ledelse går vi i dybden i blomsterdekoratørfaget. Vi jobber med alt av botanisk materiale og alternative teknikker, ikke bare det tradisjonelle vareutvalget vi har i butikken.

Det er også estetikk, teknikk, økonomi, ledelse og markedsføring. Du blir mer bevisst på hva du skal gjøre og hvorfor du skal gjøre det i forskjellige faglige situasjoner. Du bygger deg opp som fagperson og får flere føtter å stå på.

Hvorfor valgte du å gå på Vea for å ta fagskoleutdanningen Botanisk design og ledelse?

For å lære mer grundig innenfor faget, gå dypere inn og lære teknikker som jeg kan bruke i yrket. Jeg har lyst til å lære meg alt som kan læres i faget. Med ledelse ønsker jeg kompetanse til å bli en god medarbeider, leder og å kunne lede en bedrift på en god måte. Med kompetanse innen ledelse og økonomi, i tillegg til fagkompetansen i blomsterdekoratørfaget, tenker jeg at jeg vil stå sterkere til å kunne jobbe med faget mitt i fremtiden. Jeg tror det er mange som driver i blomsterbransjen i dag, som har for liten kompetanse innen de merkantile fagene.

Hvordan er undervisningen lagt opp?

Botanisk design og ledelse er et studium på 90 studiepoeng, fordelt over to år. En samling er på 5 dager fra mandag til fredag. I fjor hadde vi 12 samlinger men i år har vi kun 7 samlinger på skolen. Mellom samlingene har vi nettbasert undervisning, der vi får ny input og jobber med hjemmeoppgaver. Vi får oppgaver som er rettet inn mot ledelse i blomsterdekoratørfaget, eksperimentering av forskjellige teknikker. Vi har produktutvikling som for eksempel kan være å utvikle nye måter å selge buketter og sammenplantninger på. Det kan også være konseptutvikling i blomsterbransjen.

Vi har også botanikk, her går vi dypere inn i botanikken for å få en bredere kunnskap. Her lærer vi alt fra hvordan måle forskjellige lystyper i forskjellige rom til planter, morfologiske analyser av planter til hvilke planter som er svartelistet osv. Dette faget er svært viktig for oss blomsterdekoratører, her lærer vi mye om hva vi er pålagt å kunne og som vi skal formidle til våre kunder.

Vi har lærere i hvert fag som er ekstremt dyktige innen sine fag, Alle her har mye erfaring og er flinke til å lære bort. I tillegg er de raskt tilgjengelig for å hjelpe om vi trenger det. De er flinke til å organisere slik at alt er tilrettelagt for oss studenter når vi er på skolen og har undervisning.

Gjennom Botanisk design og ledelse har vi fått kurs med Marina Bulatova fra den russiske Nicole school, der vi lærte spennende tekniker.
Vi har også fått fotokurs med en fotograf som lærte oss hvordan vi skal ta gode bilder med telefonen, bruk av lys, plassering av motivet i bildet og å kunne bruke alle de funksjonene som vi faktisk har i mobilkameraet. Veldig nyttig å kunne for markedsføring av produkter.

Hvordan trives du på Vea og i klassen?

Jeg trives veldig bra! Skolen ligger veldig fint til med nydelige omgivelser rundt. Veksthuset, plantefelt og park med mange forskjellige planter som vi kan se og høste til bruk i arbeider vi jobber med på skolen. Veldig godt og koselig å bo på skolen, her kan vi jobbe å studere helt til vi legger oss, selv om undervisningen er ferdig kl 15.00. Vi har nøkler slik at vi kan benytte klasserom, bibliotek og treningsrom når vi vil. Vi har også tilgang til sykler på ettermiddagene, slik at vi kommer oss enkelt til Moelv. Dette er med på å øke trivselen. Jeg arbeider masse når vi er på skolen, også utenom undervisningstiden og vi har sosiale kvelder på hybelen.

Hva gjør du etter endt utdanning?

Da skal jeg fortsette å jobbe på Shishi blomster. Har lyst til å utvikle meg mer i faget. Jeg har allerede en spennende jobb og jeg ønsker å fortsette der. I fremtiden ønsker jeg å kunne bruke lederkompetansen jeg får nå.

Det som er fint med Oslo er at det er mye større miljø innen bransjen og mange ulike typer kunder. Jeg har og er på en arbeidsplass som gir meg mulighet til å lære mye. Shishi er også et grossistfirma innen interiørartikler, som har vært med på å lære meg mye innen estetikk og dekorering. Har fått vært med til Paris og sett på Gave- og interiørmessen der, samt Oslo design fair der vi også har stand og jobber med blomsterdekoratørfaget i en større sammenheng. Det er veldig lærerikt og inspirerende å få være med på.

Under NM sitt 50 års jubileum fikk jeg være med for å bedømme jubileumsbukettene. Det var lærerikt å se hvordan dommere jobber og veldig gøy å bli spurt!

Hva vil du si til andre som vurderer å ta fagskoleutdanning?

Peis på! Det er ikke noe å lure på. Skal du videre i dette faget bør du ta Botanisk design og ledelse! Med tanke på at vi har et fag, der det er usikkerhet om hvor vi vil være i fremtiden er det viktig å få mer kunnskap og bevissthet om hva du jobber med. Med Botanisk design og ledelse får du verktøy du kan bruke til å gjøre en bedre jobb både som ansatt blomsterdekoratør og som leder. Du blir bedre til å kommunisere med både kunder og kolleger.

Vi ser at dagligvarebutikker og bensinstasjoner selger mye blomster. Da må vi som blomsterdekoratører vise hva vi kan og tilby noe de ikke har kunnskap til å kunne levere.

Under NM blomsterdekorering 2018 fikk du Interflora Norge sitt fagstipend på 10 000,- Kan du si noe om det?

Ekstremt glad og sjokkert da jeg fikk det! Satte veldig stor pris på det. Jeg vet det er så mange nye spirer i faget som også kunne ha fått fagstipendet. I år var det Bethina Kjøniksen og jeg som fikk det.

Stipendet skal brukes til noe jeg vil få faglig utbytte av. Kanskje jeg skal reise til VM i blomsterdekorering, eller delta på kurs som f.eks. Land Art i Italia? Har ikke helt fått bestemt meg.

Som student på Vea deltok du i det internasjonal Erasmus+ programmet. Hva fikk du ut av det?

Sammen med to andre studenter fikk jeg stipend til et 14 dager langt opphold hos en av Vea sine partnerskoler i Europa. Vi fikk reise til Weihenstephan i Tyskland. Det er en fagskole der de har en tankegang, filosofi og måte å bruke materialer på, som vi lærte veldig mye av. Vi deltok også i et Land Art prosjekt. Jeg har fortsatt god kontakt med noen av studentene jeg møtte på Weihenstephan, og butikken der jeg jobber har hatt elever på utveksling derfra.

Om studiet

Mari Holien

Bakgrunn: Blomsterdekoratørutdanning for voksne på Vea, lærling hos Shishi blomster, fagbrev blomsterdekoratør.
Alder: 24
Kommer fra: Bodø
Arbeidsgiver: Shishi blomster, Oslo