Fagskoleutdanning gir jobb! 

Kristel tok fagskoleutdanning ved Norges grønne fagskole – Vea. Hun dro rett fra skoleavslutningen til ny jobb som Parksjef i Steinkjer kommune.

Hva gjør du nå? 

Har nå jobbet 1 år som kommunegartner i Steinkjer kommune. Stillingen er delt 50/50 administrativt og utearbeidende. Jobben min går ut på oppfølging av nye anlegg og utbedring av gamle/ dårlige anlegg.

Har du noen formening om jobbmarkedet for de som tar fagskoleutdanningen innen grønne fag?

Jeg tror det er et voksende behov for faglærte. Viktigheten og behovet for grønne rom og parker er økende. Det investeres etter hvert mye penger i grønne anlegg. Det blir dermed viktig å ha fagfolk som kan anlegge parker og andre grøntanlegg med god kvalitet og også kunne opprettholde verdien på disse anleggene i ettertid.

Hvorfor valgte du å gå på Vea for å ta fagskoleutdanning?

Jeg hadde først og fremst et ønske om å lære mer. Å være gartner er en jobb jeg trives utrolig godt med, jobben er ikke bare en jobb men også noe som både interesserer og engasjerer meg.

I min jobb som gartner var jeg ofte frustrert over grøntanlegg med dårlig kvalitet, ofte nye anlegg som fort ble dårlige. Da jeg gjennom jobb så en brosjyre fra Vea med forskjellige studietilbud syntes jeg studiet Park- og hagedrift virket kjempeinteressant. Her hadde jeg muligheten til å lære mer om oppbyggingen av grøntanlegg, og kanskje få muligheten til å utbedre de anleggene jeg til daglig jobber med. Jeg har alltid likt å tegne, å få muligheten til å kunne utvikle min gartnerkunnskap i en mer kreativ retning virket kjempegøy.

Hvordan var studiet lagt opp? 

Studiet besto av totalt 24 samlingsuker fordelt over 2 år. Undervisningen besto stort sett av forelesninger og jobbing med oppgaver. En av ukene, våren det første året, var vi på studietur til Malmø/København.

Hva har denne utdanningen betydd for deg?

At jeg tok denne utdanningen er nok en direkte årsak til at jeg fikk ny jobb som kommunegartner i Steinkjer kommune. Men det viktigste det har gitt meg er en ny forståelse og glede med den jobben jeg gjør.

Jeg synes faget har blitt mer interessant og jeg kunne godt tenke meg og lære mer. Håper jeg kan få mulighet til å studere mer på Vea i fremtiden.

Hva vil du si til andre som vurderer å søke til fagskoleutdanningen Park- og hagedrift?

Vil anbefale fagskoleutdanningen Park og hagedrift på det varmeste. I løpet av disse to årene vil du lære utrolig mye. Vea har utrolig flinke og engasjerte lærere.

I tillegg vil du kunne få et nettverk med folk i samme bransje fra hele landet, som man kan utveksle erfaringer med. Du får mange nye venner og du vil få to uforglemmelige år som går alt for fort!

Søk søk!

Tekst og foto: Dorte Finstad

Nettbaserte studietilbud

Etter at Kristel fullførte sin utdanning har Vea gjort noen endringer i studietilbudene. Det som nå heter Grøntanleggsforvaltning tilsvarer det som tidligere het Park- og hagedrift. Studiet er nettbasert med samlinger. Det betyr at mer av undervisningen tibys på nett, slik at studentene ikke trenger å være fysisk på Vea for å få følge med på all undervisningen. Det er fortsatt noen samlinger på Vea, men ikke like mange som tidligere. Som student kan du velge å ta hele studiet som tilsvarer 90 studiepoeng, eller du kan ta 30 studiepoeng innen ett emne.

Les mer om Grøntanleggsforvaltning her: Grøntanleggsforvaltning, hageplanlegging, skjøtsel og ledelse.

Om studiet

Kristel Vaag Moe

Bakgrunn: Utdannet produksjons-gartner. Jobbet 8 år i hagesenter. 7 år som fagarbeider i Steinkjer kommune. Tok fagskoleutdanningen ved siden av jobb.
Alder: 40
Kommer fra: Steinkjer