Krafttak for bærekraft i blomsterdekoratøryrket 

Som et ledd i blomsterdekoratørbransjens behov for økt lønnsomhet og bærekraft, tilbyr Vea en ny og svært fleksibel utdanning fra høsten 2023.

Utdanningen Lønnsomhet og bærekraft i blomsterdekoratøryrket (LBB) er Veas mest fleksible høyere yrkesfaglige utdanning. Den starter opp høsten 2023 og henvender seg til blomsterdekoratører med fagbrev eller tilsvarende realkompetanse.

Utviklet sammen med bransjen

Utdanningen LBB er utviklet i samarbeid med bransjen og skreddersydd for deres behov for kompetanse og fleksibilitet. Flere representanter fra blomsterbransjen har gitt innspill på hva en blomsterdekoratør og leder i blomsterbransjen av i dag bør kunne. Stikkordene er lønnsomhet og bærekraft, med mange perspektiver på hvordan drive en lønnsom og bærekraftig bedrift i blomsterbransjen. LBB er en nettbasert utdanning som er mulig å kombinere med jobb og familieliv.

Tre samlinger og praksis i egen butikk

Med kun tre samlinger på Vea i løpet av to år og mulighet for praksis i egen butikk, er strikken strukket langt i denne høyere yrkesfaglige utdanningen. Undervisning, veiledning, faglig inspirasjon og deling vil i all hovedsak foregå på nett. Det vil si at studentene i stor grad kan studere i eget tempo på tidspunkter det passer for dem.

Forelesere fra bransjen

Annette von Einem

Annette von Einem er en blomstergründer fra Danmark som er sterk på branding og styling av eventer. Hun er spesialisert i bruken av blomster i PR-sammenheng, og samarbeider med mote, meida og hoteller. Hun er langt fremme på tjenestebasert virksomhet og leverer blant annet dekor til de mest eksklusive hotellene i København. Annette står også bak blomstershow i verdensklasse, hvor de mest fantastiske blomsterarbeider blir båret frem av modeller. I tillegg arrangerer hun demonstrasjoner for inspirasjon og kurs gjennom sitt akademi.

Berit Skjøttgaard Laursen

Berit er en annen blomsterguru fra Danmark. Berit er Danmarksmester og Internasjonal Mester i Moderne Blomsterkunst. Gjennom sitt lange blomsterliv, har Berit undervist på Handelsfagskolen, på Beders Blomsterbinder utdannelse og for Internflora. Hun har også mye erfaring som freelancer og inspirator i hele verden, og står bak firmaet FLOWER & DESIGN – design with nature. Berit har en leken og allsidig tilnærming til faget.

Stein Are Hansen

Stein Are er kjent som en eminent håndverker og estetiker, og som Norges mest meritterte blomsterdekoratør. I 2010 ble han verdensmester og de siste årene har han stått på mange store scener og inspirert med faget sitt og sine talegaver. I tiden etter Blomst af Hansen, Stein Ares vakre blomsterbutikk på St.Hanshaugen, har han jobbet som freelancer og etablert Heime Hos Hansen på hjemplassen sin. Han har en bred og allsidig bransjeerfaring, og har en sterk stemme for hvordan vi kan ta mer miljøbevisste valg i hverdagen. Stein Are bidrar i LBB med input på bærekraft, innovasjon og produktutvikling.

Elin Ludvigsen

Elin er freelancer i blomsterdekoratørfaget og driver eget firma i USA: BLOMST FLORAL DESIGN. Der har hun spesialisert seg på levering til events som bryllup i New York og Philadelphia-området. Elin gjør seg bemerket i sosiale medier, hvor hun er bevisst bruk av bildemateriale og viktigheten av å fortelle historien om sine prosjekter ved hjelp av gode bilder. Hun tok sin utdanning på Vea i sin tid og jobbet i mange år på Tornerose Blomsterverksted i Lillehammer. Der jobbet hun sammen med eieren, Sidsel Forr Hemma, som står bak design-konseptet MENT. Elin samarbeider fortsatt med Sidsel når hun er i Norge.

Veas eget faglige team

Det er Veas eget faglige team som er limet i utdanningen. Deres faglige og pedagogiske kompetanse vil være viktig gjennom hele studiet for å få det beste ut av deg som student og skape den viktige delingen i studentgruppen.

Camilla Sagen

Camilla brenner for bærekraft – på ordentlig! Hun er opptatt av Bærekraftig utvikling i alle deler av samfunnet vårt. Med utdanning innen både økonomi og innovasjon, og et brennende engasjement innen bærekraft, er Camilla en selvskreven faglærer på LBB. Hun vil bidra med det helhetlige bildet på bærekraft og hvordan utvikle en bærekraftig blomsterbedrift gjennom forretningsmodellen RESTART. Dette blir viktige utgangspunkt for faglig refleksjon og innovasjon, og utvikling av bærekraftige løsninger relevante for blomsterfaget.

Ingeborg Sørheim

Ingeborg er kunsthistoriker og involvert i bærekrafts-arbeid på mange arenaer. Som faglærer i kunst- og hagehistorie og gründer på egen gård (Sveinhaug gård i Ringsaker), har hun mange interessante perspektiver på hvordan bærekraftig tankegang påvirker forretningsdrift og ikke minst: at kunsthistorien er et godt verktøy for å diskutere estetikk.

Aina Østby

Aina har lang erfaring fra drift av egen blomsterbutikk og som faglærer på Vea. Aina har veldig god kontakt med bransjen og fra prøvenemnda. Hun er også faglig ansvarlig for den nye høyere yrkesfaglige utdanningen Planteinstallasjoner i innerom. Aina er opptatt av hvordan bærekraftstankegangen påvirker estetikken i blomsterdekoratørfaget og håndverket. Hun er nysgjerrig på hvordan blomsterbransjen kan utvikles i takt med trendene i samfunnet og det å utvikle miljøvennlige produkter.

Siv Engen Heimdahl

Siv har jobbet som faglærer på Vea i over 20 år og har hatt ansvar for både Botanisk design og Eksperimentell formgivning. Siv er opptatt av hvordan utvikling av teknikker og bruk av kortreiste materialer kan gjøre blomsterdekoratørbransjen mer miljøvennlig. Faglig innovasjon gjennom kreativitet, gjenbruk og oppbruk er en av hennes mange kjepphester. Hun har en leken tilnærming til faget og lang erfaring som blomsterdekoratør-dommer nasjonalt og internasjonalt.


Tekst: Anne Stine Solberg

Kontakt oss

Elin Ludvigsen

Aktuelle lenker