Hageanlegg i barokk stil med fontene

Besøk i Het Loo slottshage 

Het Loo er Nederlands mest berømte slottsanlegg, anlagt på 1680-tallet av stattholder Vilhelm 3. av Oranien og Maria – de ble senere også konge og dronning av England.

Bakgrunnen for vårt besøk var at Het Loo er partner i Veas internasjonale prosjekt, Craft Skills for Garden Conservation (CSGC), og nå hadde vi en mulighet til å bli kjent med dem – og med hagen.  Hagekonservator Renske Ek og sjefsgartner Willem Zieleman spiste lunsj med oss i museumskafeen før Willem tok oss med på en hagevandring.

I likhet med så mange av de grandiose europeiske hagene ble også Het Loo lagt om til en landskapspark på 1700-tallet, og gjennomgikk flere endringer også etter dette. Tidlig på 1970-tallet startet arbeidet med å tilbakeføre både slott og hage til Vilhelm og Marias barokkanlegg, og det hele sto klart til palassets 300-års jubileum i 1984. Hagen blir ofte kalt Nederlands Versailles, men til tross for den felles barokke stilen, aksialiteten, symmetrien, de intrikate broderiparterrene og de overdådige fontenene, har Het Loo en annen karakter enn den franske barokken, som tar hele landskapet i besittelse.  Het Loo (som betyr lysningen, som i en glenne i skogen) er en innelukket hage og består av ett eneste hagerom med jordvoller rundt, slik at besøkeren kan skue hagen ovenfra. Nederlenderne var mestere i å bygge jordvoller – av ren nødvendighet, for å temme vannet som ellers ville flomme inn over landet. Hagen ser fortsatt pur ung ut, frisk og ny. Målet er å holde et fryst bilde av hagen slik den var omkring år 1700.

En hjertelig takk til Renske og Willem for dette innblikket i en av Europas virkelig store hager. Det er ingen tvil om at Het Loo kommer til å bringe mye kompetanse inn i CSGC-prosjektet. De har påtatt seg å arrangere webinaret og workshopen som omhandler fontenekunsten, og som går av stabelen i 2024. Det er bare å glede seg!

Tekst: Ingeborg Sørheim

 

Hovedaksen i anlegget med Venusfontenen
Ingeborg Sørheim
På grunn av soppangrep, ble 28 km buksbomhekk erstattet med Ilex crenata i 2013. Det testes nå med en mer resistent Buxus.
Ingeborg Sørheim
Hagen er omgitt av jordvoller med en bred spasergang på toppen, slik at hagen kan skues ovenfra.
Ingeborg Sørheim
Også på 1600 -tallet kunne kongefontenen oppvise en 13 meter høy vannstråle, med naturlig trykk i det paddeflate Nederland.
Ingeborg Sørheim
Imponerte og blide besøkende fra Vea: Mona, Siv og Grethe.
Ingeborg Sørheim
Minimum fire gartnere er fulltidsbeskjeftiget med skjøtsel av hekkene i april, mai og juni.
Grethe Bøhn Busterud
En kanal og en dobbel allé utgjør tverraksen i anlegget.
Ingeborg Sørheim
Hagekonservator Renske Ek og sjefsgartner Willem Zieleman tok imot oss og viste oss rundt i anlegget
Grethe Bøhn Busterud

Kontakt oss

Hageanlegg i barokk stil med fontene
Også på 1600 -tallet kunne kongefontenen oppvise en 13 meter høy vannstråle, med naturlig trykk i det paddeflate Nederland.
Ingeborg Sørheim