Planter jente langt hår

Planteinteressen førte til at Vilde skapte sin egen arbeidsplass!  

Etter å ha utdannet seg til blomsterdekoratør og videre tatt Botanisk design og ledelse, startet Vilde Frøland opp sin egen butikk med fokus på planter og blomsterbinderi. At Norges grønne fagskole – Vea tilbyr en ny fagskoleutdanning, der man får spesialkompetanse på planter i innerom er helt supert, sier Vilde.
  • Navn: Vilde Hettervik Frøland
  • Alder: 27 år
  • Bosted: Oslo
  • Bakgrunn: Blomsterdekoratørutdanning, BLOK (Blomsterdekoratørfagets opplæringskontor), Fagbrev som blomsterdekoratør, Fagtekniker Botanisk design og ledelse, Norges grønne fagskole – Vea.
  • Yrkeserfaring: Jobbet som blomsterdekoratør i butikk og på hagesenter. Driver egen butikk og nettbutikk, Eitrah (etablert i 2019)
  • Aktuell fordi: Har startet opp og gjør suksess med butikken Eitrah, som selger planter i butikk og på nett

Planteinstallasjoner i innerom

Fra høsten 2022 starter Vea opp en egen fagskoleutdanning, for de som ønsker mer kunnskap om planter, planteinnredning, plantevegger og bruk av planter i interiøret. Vilde ser at den nye fagskoleutdanningen Planteinstallasjoner i innerom, vil gi den rette kompetansen til de som ønsker å lære mer om både grønne- og blomstrende planter. Når man i tillegg får konseptutvikling, markedsføring og ledelse, har man gode forutsetninger for å kunne starte eget foretak eller å ta en mer aktiv del i bedriften man jobber i. Det var gjennom fagskoleutdanning på Vea at Vilde fikk inspirasjon og trygghet til å starte sin egen bedrift, og nå vil flere kunne få denne kompetansen.

Du har spesialisert deg på grønne planter. Hvordan startet din interesse for grønne planter?

Interessen min for planter utviklet seg til et høyere nivå, da jeg for noen år siden jobbet i hagesenter. Der hadde de et annet utvalg av grønnplanter enn jeg hadde sett i andre butikker. På det tidspunktet hadde ikke plantetrenden tatt av enda. Hverdagen med litt andre type planter og ikke minst å ha mye grønt rundt meg, gjorde at jeg ble enda mer interessert i å lære mer. Samlingen min økte raskt. Da det begynte å fylle seg opp hjemme og jeg stadig oppdaget nye planter, ble jeg mer selektiv. Det, samt mer erfaring, resulterte i at jeg ble mer bevisst på hva jeg kjøpte med meg hjem og fikk nye favoritter. Av egen interesse har jeg også lest meg opp på ulike type planter, samt stauder. Erfaringen av å ha disse plantene selv, har absolutt lært meg mest. Det er ekstra godt å kunne veilede kunder nettopp ut fra erfaring. Det føles bra å kunne komme med anbefalinger og råd som man virkelig tror på og har testet ut selv. Jeg ønsker at andre også skal få nytte av kunnskapen og lykkes med sine planter.

Du gikk 2 år på fagskoleutdanningen Botanisk design og ledelse. Hva gjorde denne utdanningen med deg som fagperson?

Underveis mens jeg gikk på deltidsstudiet Botanisk design og ledelse på Vea, ble jeg både inspirert, og mer trygg på å starte for meg selv. Jeg startet forsiktig opp mitt eget firma Eitrah det siste halvåret jeg gikk på Vea. For meg var det svært lærerikt å allerede være litt i gang, samtidig som jeg lærte mer og mer gjennom studiet. Mye av det vi lærte på studiet var veldig relevant for oppstartsfasen. Konseptutvikling blant annet, økonomistyring og ledelse. Med det friskt i minnet, var det også fint å komme i gang. Det er et stort ansvar og det har vært en bratt læringskurve fra å ikke ha erfaring fra drift og ledelse, til å så stå med egen butikk. På fagskoleutdanningen fikk jeg mer innsikt i hva det vil si å drive noe eget. Faglærere med denne erfaringen synes jeg lærte ekstra godt fra seg. Jeg ville absolutt ikke vært de to studieårene foruten. Man vil alltid møte på mange uforutsette utfordringer ved å starte for seg selv. Det er veldig bra at også de som skal ta «Planteinstallasjoner i innerom» får denne kompetansen.

Etter å ha gått på Vea, startet du din egen butikk i Oslo i 2019 med spesielt fokus på grønne planter. Hvordan er det å drive for seg selv? 

 Å drive Eitrah, min egen grønne oase er så herlig. Likevel på godt og vondt! Å kunne bestemme egen arbeidstid, ta inn nye vakre planter, drive med sosiale medier og ikke minst kort vei til jobb er perfekt. Det er utrolig mye jobb, og det har ikke vært mange fridagene, men det å jobbe for seg selv er noe helt eget. Jeg trives godt i eget selskap og elsker å dele min erfaring med andre. Det har også vært skummelt. Jeg åpnet butikken akkurat da Norge stengte ned på grunn av korona. Å si opp en fast jobb og satse alt på sitt eget er også risikabelt. Jeg er glad for at jeg tok steget og turte å satse. Jeg har fått til mye, og tillater meg å være stolt av meg selv når jeg ser hva Eitrah har blitt til i dag.

Du jobber mye med salg og skjøtsel av grønne planter. Har fokuset endret seg noe på de 3 årene du har drevet butikken din?

Fokuset innen planter har absolutt endret seg fra da jeg startet, til i dag. Utvalget innen planter har endret seg helt enormt i Norge på denne korte tiden. Siden vi ikke er i EU, har vi ikke de samme reglene for import som våre naboland, og vi har i flere år vært misunnelig på utvalget de tilbyr der. I 2020 opplevde jeg at interessen var svært stor for disse nye plantene som grossistene endelig fikk tak i. Det gikk en del dyrere planter, og vi var mange som var veldig glad for at vi endelig fikk et mer spennende utvalg. Siden både utvalget endrer seg og mange av de som har samlet en stund blir mer selektive, har jeg også merket en stor endring i hvordan folk kjøper planter. Mange velger nå å kjøpe stiklinger, mest fordi de ikke har plass til enda flere planter hjemme. Stiklinger er også veldig gøy å teste ut, og da kan man ha mange ulike både slekter og arter uten kostnaden med å kjøpe en hel plante. For noen er også samlingen blitt mer seriøs, de har både god kunnskap og erfaring, så en stikling til 1000-2000 kr er ikke uvanlig. For meg oppleves det som at fokuset nå er mer å få tak i en spesifikk plante, eller stikling, enn å kjøpe alt det vakre man kommer over.

 

Vilde har et stort utvalg av planter som hun selger i butikken Eitrah og på nett. Foto: Vilde Frøland/Tiril Bie Helgesen

Hvordan opplever du interessen for grønne planter og innredning med planter i markedet?

Interessen for grønne planter er der absolutt fortsatt, og det er hele tiden nye mennesker som får seg en ny grønn hobby. Folk har lært mye om planter disse årene, og det er derfor mange som har spesifikke favoritter og har ønskelister over planter. De plantene som var spesielle i 2020 er blitt mer vanlige og vi leter derfor etter andre nye spennende planter. De aller fleste liker å ha noe grønt rundt seg, men det er ikke alle som har kunnskapen eller tiden til å holde plantene i live. Det er veldig spennende å hjelpe disse kundene som har lyst til å få det grønt og frodig hjemme og de er veldig åpne for forslag, tips og råd.

Plantekunnskap er viktig for å kunne gi kunden gode råd, slik at man sammen tar de riktige valgene. Eller så riktig som man kan, ut ifra å se bilder eller få beskrivelse av rom. De fleste som ønsker mer omfattende veiledning kommer innom i butikken, og får god veiledning og hjelp til å sette sammen kombinasjoner av både planter og potter. Vi bruker i hovedsak kun latinske navn, og det gjør det også enklere for kunden i ettertid, om de selv vil søke opp planten eller spørre oss om videre hjelp. Det er gøy at nye kunder tør å prøve, og at de kan stole på at vi hjelper til så godt som mulig. Mestringsfølelsen er viktig å oppnå, for å fortsette med hobbyen.

Ser du behov for denne spesialkompetansen ute i markedet i dag?

Både kompetansen for drift og kunnskap rundt planter er det behov for ute i markedet nå også. Jeg tror flere har sett at man må tenke nytt og prøve ut noen nye ting, siden tiden endrer seg. Å holde seg oppdatert på trender, også da med planter. Vi merker ganske raskt hvordan det varierer med hva som er populært og når markedet er mettet. For flere blomsterbutikker står også salg av grønnplanter for en viktig del av omsetningen. Det er derfor viktig å kunne veilede kunden riktig, tilby fine friske varer og holde seg oppdatert. Å sette seg inn i de vanligste typene av skadedyr er også lurt, da det er betryggende for kunder å høre at man kan gi råd om hva man skal se etter og hvordan eventuelt skadedyrene kan bekjempes.

Hvem tenker du at fagskoleutdanningen «Planteinstallasjoner i innerom» kan være nyttig for?

Planteinstallasjoner i innerom kan anbefales til de som ønsker å lære mer om planter, starte eget firma, eller har ønske om å ta en mer aktiv del i driften der de jobber. Jeg følte meg sterkere som fagperson og var tryggere og mer kompetent til å fortsette med egen butikk etter studiet på Vea.

Noe annet du vil si?

Plantekunnskap er så viktig, og vi må stadig holde oss oppdatert for å kunne skille oss ut.  Det er mange som har behov for faglig påfyll her.

 

Noen glimt fra Vilde sin butikk Eitrah.

Aktuelle lenker:

Tekst: Vilde Hettervik Frøland/Grethe Bøhn Busterud/Dorte Finstad
Foto: Vilde Hettervik Frøland/Grethe Bøhn Busterud/Tiril Bie Helgesen

Kontakt oss

Planter jente langt hår
Vilde Frøland tok fagskoleutdanning og startet blomsterbutikken Eitrah. Foto: Grethe Bøhn Busterud