Aina Østby

Innredning med planter – et nytt marked med mange muligheter 

Høsten 2022 starter et nytt og unikt studium ved Norges grønne fagskole – Vea som heter Planteinstallasjoner i innerom.

Vi har tatt en prat med faglærer Aina Østby, som mener de med denne kompetansen, kommer til å bli attraktive i en stor grønn bransje som er voksende og i utvikling.

 • Navn: Aina Østby, Faglærer og fagansvarlig for fagskolestudiet Planteinstallasjoner i innerom
 • Bosted: Ottestad
 • Utdanning: Blomsterdekoratør og yrkesfaglærer Design og håndverk
 • Yrkeserfaring: fra gartneri, blomsterbutikk, faglærer, kursholder og egen blomsterbutikk.
 • Aktuell med: Oppstart av ny fagskoleutdanning «Planteinstallasjoner i innerom»

Nå er alt klart for det nye studiet «Planteinstallasjoner i innerom». Hva går studiet ut på?

Du får en kompetanse innen bruk og innredning med grønne planter og det å lage ulike installasjoner med planter. Her er det fokus på gartnerkunnskap, innredning og skjøtsel sammen med bærekraftig yrkesutøvelse. Du får god kunnskap i hvordan best plassere grønne egnede planter i innerom med interiørkunnskap. Økonomi, markedsføring og konseptutvikling er også naturlig med, for studentene skal kunne starte egen bedrift og opparbeide seg god forretningsforståelse.

Hvem skal være forelesere/gjesteforelesere på studiet?

Det er fem faste faglærere på teamet:

 • Gyri Dahl er daglig leder i Biooffice AS og har mange års erfaring som gartner med spesialfelt i planteinstallasjoner og skjøtsel. Aina synes det er flott at Gyri bidrar med sin kunnskap. Hun jobber jo i bransjen, vet hva som kreves og har kunnskap om hva kundene etterspør og ønsker.
 • Liselott Lindfors er gartner, landskapsingeniør og adjunkt og har mange års erfaring som yrkesfaglærer fra universitet og fagskole. Hun vil bidra med grunnleggende gartnerkunnskap som plantekjennskap, skjøtsel, jordlære og mye mer. Hun er en stor ressurs på teamet og for fagskolen.
 • Camilla Sagen er merkantil faglærer og underviser i økonomi, markedsføring, konseptutvikling og bærekraft. Camilla brenner for faget og gjøre det relevant for fagområdet og klassene hun underviser i. Slik blir de merkantile fagene mer interessante og forståelige, forklarer Aina.
 • Kathrine Lønstad er produktdesigner med egen bedrift og har vunnet priser for sine produkter. Hun vil undervise i hvordan man utarbeider planer, analyseverktøy og fargelære. Kathrine er opptatt av å formidle hva som er viktig å ta hensyn til i rom for å plassere ulike planter/planteinstallasjoner som er varige, hensiktsmessige og som samtidig tilfredsstiller kundens behov.
 • Aina Østby er blomsterdekoratør, adjunkt og yrkesfaglærer. Hun har mange års bransjeerfaring fra egen bedrift og som faglærer på Vea. Aina er fagansvarlig og vil følge opp studentene og gi dem innblikk i plantekjennskap på en estetisk måte, hvordan lage gode komposisjoner, bærekraftige løsninger, se på ulike trender og tidsriktige utrykk.

Disse skal være gjesteforelesere:

 • Anders Røyneberg fra Arctic Gardener er agronom, psykolog og sexolog. Han er planteelsker, og arbeider som terapeut, skribent og foredragsholder. Han startet opp @acticgardener i 2017 og har over 70.000 følgere på Instagram. På grunn av sin plantelidenskap har han fått stor oppmerksomhet nasjonalt og internasjonalt og er mye omtalt på blant annet NRK, TV2, Dagbladet, VG og Vanity Fair.
 • Vilde Frøyland driver Eitrah planter og blomsterbinderi. Hun fattet tidlig interesse for eksotiske planter og fant ut at dette kunne være hennes mulighet til å starte egen bedrift. Hun har opparbeidet seg en stor nettbutikk med salg av grønne planter. Vilde vil gi studentene masse inspirasjon og dele sine praktiske erfaringer.

Hvilke muligheter gir denne spesialutdannelsen?

Med denne utdannelsen vil du få bred og god kunnskap om hvordan man innreder med planter, skjøtter dem og driver god og kostnadseffektiv bedrift. Kompetansen vil gi blant andre blomsterdekoratører, gartnere, anleggsgartnere og de som jobber med innredning/interiør flere ben å stå på. Dette er et relativt nytt marked og her som alle andre bransjer trengs det fagkompetanse for å gjøre en god jobb, tilby gode, varige løsninger og gjøre bransjen solid og attraktiv, forteller Aina entusiastisk.
Kompetansen vil gi et konkurransefortrinn i et stort marked. Eksempelvis kontormiljøer, kjøpesentre og også i privatmarkedet med terrasser, utestuer og bassengområder er det etterspurt hjelp til innredning med planter.

Hvilke jobbmuligheter ser du for de som utdanner seg innen planteinstallasjoner?

De nyutdannede kommer til å bli attraktive i en voksende og stor grønn bransje som er i utvikling. Det er ulike bedrifter som sårt trenger ansatte med fagkunnskap. En kompetanse denne utdannelsen skal bidra til å tette. Studiet gir også gode muligheter i å utvikle forretningskonsept i bedriften de jobber i eller ønsker å starte selv.

Fortsatt mulig å søke om opptak til studiet

Det er pr.2.juni 2022 noen restplasser på dette studiet. Søk via www.samordnaopptak.no Det er fortløpende opptak av kvalifiserte søkere, så her er det førstemann til mølla som gjelder.

Planteinstallasjoner i innerom 

Her kan du lese mer om studiet, studieplanen og opptakskravene: Planteinstallasjoner i innerom

Kontakt oss

Aina Østby
Aina Østby er faglærer i blomsterdekoratørfaget
Dorte Finstad