Gyri Dahl

Norges grønne fagskole – Vea tilbyr et nytt og unikt studium innen planteinstallasjoner i innerom fra høsten 2022.  

Gyri Dahl  har mange års erfaring med planter i innemiljøer. Vi har tatt en prat med henne om hvor viktig dette studiet er for bransjen. Gyri skal undervise på studiet på Vea. 
 • Navn: Gyri Dahl 
 • Alder: 49 
 • Bosted: Oslo 
 • Utdanning: Produksjonsgartner 
 • Yrkeserfaring: Jeg har 28 års erfaring innen innendørsbeplantning. Store og små installasjoner av interiørplanter, plantevegger, mosevegger osv. i kontorbygg, innendørs atrier, kjøpesentre, flyplasser etc.  
 • Undervisningserfaring: Jeg har jobbet mye med opplæring i de bedrifter jeg har jobbet i og holder kurs om planteinnredning på Vea. 
 • Aktuell med: Skal undervise på fagskoleutdanningen «Planteinstallasjoner i innerom». 

Du har vært med i utviklingen av det nye fagskolestudiet «Planteinstallasjoner i innerom» ved Norges grønne fagskole – Vea. Hvordan har det vært å utvikle et fagskolestudium for bransjen du jobber i? 

Først og fremst mener jeg det er på høy tid at vi får et slikt studium. I vår bransje merker vi en enorm interesse for alle typer installasjoner som har med grønne inneplanter å gjøre. Vea er en inspirerende skole med mye kunnskap og erfaring. Sammensetningen av kompetanse på lærerne til dette studiet er spennende og det er mye å formidle fra vår bransje. 

Finnes det en slik type utdanning fra før i Norge eller Norden? 

I Norge finnes det ingen utdannelse som går så grundig til verks som Vea sitt studium. Organisasjonen Nordic Green, som er den Nordiske bransjeorganisasjonen, har kurs, men dette er mer rettet for de som allerede er i bransjen. Så det finnes ingen utdannelse i Norden innen dette fagområdet på fagskolenivå. 

Hva er det studenten får ved å velge denne utdanningen på Vea?  

Ved å ta dette studiet får man en komplett forståelse av vår bransje, og hvordan både prosjektere, planlegge, drifte og selge større plantearrangementer.  

Hva er hovedelementene i studiet som gjør at denne kompetanse så viktig? 

Du skal få god plantekunnskap og planteforståelse på dette studiet, samt kunnskap om ulike typer plantebeholdere, vekstmedier og -systemer. Etter endt studium skal du kunne prosjektere små og større installasjoner (både alene eller sammen med andre fagpersoner, som for eksempel arkitekt), beregne hele det økonomiske bildet og sette sammen planter etter hvilken funksjon de skal ha, og tilpasse en løsning etter rommet/ byggets utforming og fysiske forutsetninger (luft, klima og lysforhold). 

Prosjektledelse, økonomistyring og konseptutvikling er også viktige elementer i utdanningen, samt kunnskap om hvordan vi som bransje skal jobbe bærekraftig.  Det er viktig at man har god kunnskap i alle ledd i vår bransje. Å selge riktig plante på riktig sted er avgjørende for driften i etterkant. Å planlegge gode løsninger som kunden eller arkitekten ønsker er også avgjørende for driften i etterkant og ikke minst økonomien rundt det. Gjennom studiet skal det gjennomførtes praktiske undervisningsøkter på Vea eller ute i yrkesfeltet i samarbeid med bransjen. I løpet av studiet skal studentene gjennomføre 25 dagers praksis. 

Økt fokus på planter, trivsel og helse i dag. Hvordan er jobbmulighetene for de som ønsker denne kompetansen? 

I vår bransje er faget så mye mer enn bare å stelle innendørs beplantning. Etterspørselen er veldig stor, noe som kommer av at grønne miljøer gir oss som mennesker så mange positive effekter. Vi ser også at trendene for hvordan man f.eks. dekorerer utenfor sine hjem, på terrasser og ute i det offentlige rom er stigende. Jeg mener det vil være mye å ta av i fremtiden, men at det er viktig å skape sin unike stil og ha faglig tyngde. 

Hvilke jobbmuligheter ser du for de som utdanner seg innen planteinstallasjoner fremover?  

Det vil være mange ulike veier innen dette fagområdet. Som for eksempel salg av interiørplanter, utvikling av ulike produkter og tjenester til vår bransje, servicetjenester/ «servicegartner», produksjon av planter i Norge. Automatisering av installasjoner er jo på vei inn, noe som gjør det enklere å skjøtte større prosjekter, men mer komplekst å installere. VR-teknologi er på banen for å lage virtuelle rom der kunden ser hvordan det blir seende ut hos seg. 

Hvem bør søke seg inn på dette studiet? 

Alle med interesse for det grønne og som ønsker å gjøre verden grønnere inne, bør søke dette studiet. 

Opptakskravet er en av følgende:

 • Fagbrev gartner
 • Vg3 Gartnernæring
 • Fagbrev blomsterdekoratør
 • Fagbrev anleggsgartner
 • Vg3 Interiør
 • Vg3 Utstillingsdesign
 • Vg3 Kunst, design og arkitektur
 • eller tilsvarende realkompetanse. 
  Det gis tilleggspoeng for relevant yrkespraksis. 

Du søker om opptak via Samordna opptak som åpner 1.februar. Søknadsfrist er 20.april 2022, kl.14.00

Her kan du lese om fagskoleutdanningen «Planteinstallasjoner i innerom»

Tekst: Grethe Bøhn Busterud

Anne Stine Solberg, Gyri Dahl og Aina Østby er tre av de som har jobbet med utviklingen av fagskoleutdanningen "Planteinstallasjoner i innerom". Foto: Grethe Bøhn Busterud
Grønne vegger skaper godt miljø i offentlige rom. Foto: Anne Stine Solberg
Blader fra ulike grønne planter, for å se på form, farge og tekstur. Foto: Grethe Bøhn Busterud
Kunnskap om skadedyr er viktig for den som skal jobbe med planter i innerom. Foto: Grethe Bøhn Busterud

Kontakt oss

Gyri Dahl
Gyri Dahl. Foto: Biooffice
Biooffice