En dans med Tage Andersen, København 

Norges grønne fagskole – Vea ... er familie ... er guide ... den er en del av verdenen min, den er skolen min! (Av Eleni Ellingsen, fagskolestudent, Botanisk design og ledelse).

Og jeg …. jeg er en bitte liten flygende løvetann som blir tatt av kunnskapens blåst og vandrer sammen med studentene på «Botanisk design og ledelse» på besøk hos forskjellige dyktige blomsterartister i Danmark. De kaller dette studietur, men jeg kaller det utfordring og utvikling av meg selv.

København er en by som er vanskelig å beskrive. Om den var lukt, skulle den være våt jord ved daggryet, men om den var farge skulle den være grå.

Byens støyende stemning fikk meg fort til å bli kjent med de innerste sidene av min egen selv. Gjennom en tåkete reise av forskjellige typer stil og kunst i byens gater, fikk jeg en rekke filosofiske spørsmål.

Hvem er jeg? Hvordan utviklet jeg min egen stil? Kan jeg kalle stilen min «egen», eller adopterte jeg den ubevist?

Mens jeg havnet i alle disse spørsmålene som ble reist fra denne forførere by, blikket mitt fanget og samtidig ble fanget av en liten butikk i Ny Adelgate 12.

En liten grå butikk i stein som var vertskap for Tages kreativitet siden 1987. Jeg tok en dyp pust og åpnet bestemt døra. For en unik verden … Hele galleriet var fylt av vakre stilleben, med blomster, planter, dryppende fontener, små oaser, levende lys. Mange detaljer i rustent jern, installasjoner, bøker, sang av burfugler og klassisk musikk. Jeg sto i midten av butikken og lot som jeg fikk smake på en god mørk rødvin med mange bunner. Jeg lukket øyene og reiste fra bunnen til lyden, til bunnen til lukten, og endte på en mystisk og eksotisk atmosfære preget av renessansen.

Innen et lite øyeblikk fikk jeg svar på alle disse spørsmålene som København reiste for en stund siden. Nå kunne jeg se klart hva kunst er, kunst er en elskerinne … En elskerinne som ingen kan få helt for seg selv, en elskerinne som noen ganger er rolig og snill og andre ganger den slår som havets bølger slår rasende på stranden. Kunsten går fra menneske til menneske naken, uten skam, og gir dem en dans. En dans som andre ganger varer i årevis og andre ganger varer bare et sekund, men tiden har ikke noe å si her, forfra denne dansen blir født ideer som skaper stil og moter som blir udødelige i tiden.

Tage sin dans med kunsten var unik … preget av den harmoniske balansen renessansen hadde. Jeg fulgte dem med blikket mitt mens de danset, uten at jeg kunne puste. Deres dans var fullt av livets patos, av dødens tristhet og vårens gjenfødelse.

Paret danset til de endte i en grå dempende farge som minnet meg at Tage var klar å si adjø til alle oss som fulgte med mens hans danset med kunsten sin. Musikken stopper, lysene slår seg av, jeg ser ikke på paret lenger, danser de fremdeles? Det vet jeg ikke, ingen vet, men jeg vet at jeg ble preget av Tage sine ideer og stil.

Jeg er utrolig takknemlig for denne uforglemmelige studieturen med Botanisk design og ledelse ved Norges grønne fagskole – Vea.

Tekst og foto: Eleni Ellingsen

Eleni Ellingsen
Inspirasjonen hans kommer ofte i arbeidsprosessen og i glede ved å skape ...
Tage Andersen, en multikunstner. Inspirasjonen hans kommer fra naturens materialer og tradisjonelle håndverksformer.
Patinerte speil, installasjoner og nydelige blomsteroppsatser ... en opplevelse for alle sanser.
Hvis det er noe Tage Andersen kan gjøre, er det å lage koselige små rom i rommene ...
Tage Andersen, renessansemannen

Kontakt oss

Botanisk design og ledelse på studietur hos Tage Andersen. Foto: Eleni Ellingsen
Botanisk design og ledelse på studietur hos Tage Andersen. Foto: Eleni Ellingsen
På Norges grønne fagskole – Vea er vi opptatt av fremtidsretta faglig utvikling. Ved hjelp av DIKU-midler utvikles nå en VR-applikasjon for blant annet blomsterdekoratører. Den virtuelle øvingsarenaen er Ringsaker kirke, hvor studentene på Botanisk design og ledelse kan øve på dekorering av rom. 
Blomsterbransjen blir stadig utfordret av andre markedsaktører og bør hele tiden se etter nye måter å ta i bruk håndverket på. Faglærer Siv Engen Heimdahl underviser på fagskolestudiet Botanisk design og ledelse (BDL) og er glødende opptatt av å gi bransjen vitamininnsprøyting ved å utfordre blomsterdekoratører til å tenke nytt i yrket. 
Hva gjør man med blomstene, når konferansen er digital?
Ingrid Marie Aarre er student på fagskoleutdanningen Botanisk design og ledelse. Hun mener flere burde øke kompetansen sin, ved å velge fagskoleutdanning.
Norges grønne fagskole – Vea tilbyr nå et nytt, fleksibelt og nettbasert fagskolekurs for blomsterdekoratører ut 2020. Dette er en unik mulighet for deg til å «smake» på hvordan det er å være student på fagskolestudiet Botanisk design og ledelse (BDL), og det er helt gratis!
Vinteren 2020 reiste vi som er studenter på fagskoleutdanningen Botanisk design og ledelse, på studietur til Malmö og København.
Vinteren 2020 reiste vi som er studenter på fagskoleutdanningen Botanisk design og ledelse, på studietur til Malmö og København.
– Botanisk design og ledelse, – ikke bare lek og kreativitet
En viktig del av det å være student på Botanisk design og ledelse, er å bli utfordret på bærekraftig produktutvikling.
Ingrid Marie Aarre er student på Botanisk design og ledelse og representerer Norges grønne fagskole – Vea på denne helt spesielle konkurransen. I alt 12 studenter ved ulike europeiske blomsterfaglige mester-skoler deltar.
Karianne Storvik var sulten på å utvikle seg videre etter å ha tatt fagbrev som blomsterdekoratør, og har tatt to fagskoleutdanninger ved Norges grønne fagskole – Vea.
I år var det studenter fra fagskoleutdanningen Botanisk design og ledelse, som var spurt om å holde demonstrasjonen.
Med Botanisk design og ledelse får du verktøy du kan bruke til å gjøre en bedre jobb både som ansatt blomsterdekoratør og som leder, sier Mari som er inne i sitt andre år som fagskolestudent.
«Med en gang jeg startet som lærling, hadde jeg et sterkt ønske og mål om å ta fagskoleutdanning på Vea», sier Sofie som tar Botanisk design på Vea.