Studietur til Malmø med Botanisk design og ledelse. 

Vinteren 2020 reiste vi som er studenter på fagskoleutdanningen Botanisk design og ledelse, på studietur til Malmö og København.

Målet var å oppleve hva byene hadde å tilby av kunst, kultur og blomsteropplevelser. Vi fikk også møte menneskene som står bak de blomsterfaglige konseptene og kunsten. Vel hjemme sitter vi igjen med masse inspirasjon og mange flotte inntrykk etter inspirerende samtaler og vakre opplevelser. Her er en samling refleksjoner og opplevelser etter studieturen i Malmø.

Anna Gouteva

Besøk hos blomsterdekoratør Anna Gouteva i hennes verksted på havna i Malmö. Vi tror nesten vi har gått feil når vi plutselig står utenfor og blir møtt av mengder av velduftende hyacinter.

ANNA GOUTEVA

Anna tar oss godt imot. Hun har en varm fremtoning, virker engasjert og er ivrig etter å fortelle oss om sitt liv som suksessfull blomsterdekoratør – og vi hører nøye etter! Anna fremstår både som profesjonell og ydmyk når vi får vite mer om ulike deler av hennes hektiske hverdag. Hun gir oss mange gode råd og tips til å håndtere kunder, ta seg betalt for sitt håndverk og hvordan få flere kunder. Det er vanskelig å ikke bli imponert.

Vi får et innblikk i de viktigste epokene i hennes karriere, fra da hun begynte å jobbe i blomsterbutikk som 14 åring, gikk på Ingvar Strandhs blomsterskole der hun hadde blant annet Runi Kristoffersen som lærer, og startet «Pistill Design» sammen med en kollega, fram til der hun er idag med «Anna Gouteva». Hun har hele tiden stått på, jobbet mye og gått for det hun ønsket. Hun er veldig glad for det fine teamet hun jobber med i dag, der alle utfyller hverandre. De er et lite team som jobber tett sammen.

Anna gir et godt inntrykk og formidler bra. «Det finns inga fula blommor, bara mindre snygga kombinationer» sier Anna

Du får bare en herlig følelse av å være her, både av hvor entusiastisk Anna er og hvordan hun elsker faget sitt. Det er så inspirerende å få høre på henne og det gir virkelig motivasjon og engasjement for å stå på selv! Tips Anna gir er å vise kunden kunnskapen man har, å få fortalt hvorfor blomsten er vakker. Vise at blomsten er vakker og vise vakre kombinasjoner. Det gjør det vanskeligere for kunden å takke nei om man får se hvordan buketten kan bli. Hun råder oss også til å få mer informasjon fra kunden, hvem er denne vertinnen kunden skal til, kan man finne ut hvilken stil hun har og lage den perfekte buketten? Med dette går hun videre inn på at man selger ikke bare blomster men hele «kolleksjoner». Om buketten ikke har noen fin vase å stå i, og står i helt feil miljø viser ikke blomstene seg fra sin vakreste side heller. Får du solgt med en vase som passer, og får laget buketten i en stil som passer vertinnen, er sjansen stor for at vertinnen også blir din kunde.

Anna Gouteva leverer blomsterarbeider til flere store firmaer i Malmö, og hverdagen er hektisk. Hun minner oss på at jobben ikke er alt i verden og man skal være takknemlig om man har mye å gjøre – det er tross alt et godt tegn. Skap et behov for kundene, at de trenger planter og snittblomster i hverdagen sin. Sett ord på det vakre rundt deg og tro på deg selv! Vi går derfra som spirer med mye inspirasjon.

Tekst: Vilde Frøland og Gro Gjerdrum

Blomster pigan

Blomster pigan
Blomster pigan

Denne butikken åpnet Johanna Neckmar sammen med sin mann i 1992.

Et stort utvalg av snittblomster var presentert utenfor butikken. Det var et syn! Å se det flotte inngang partiet med den blide og imøtekommende butikkinnehaver Johanna var en påminnelse om hvor viktig førsteinntrykk er.

Vi ble kjent med konseptet til butikken som er fokus på snittblomster.

Etter introduksjonen om hennes vei dit hun er i dag, gikk vi og tittet i den flotte toetasjes blomsterbutikken. Det er en dekorativ butikk, med sjakkmønster på gulvet, blomstertapet på vegger og tak. Butikken er fylt med flotte varer fra topp til tå.

 

Spiraltrappen opp til den vakre 2. etagen er inspirasjonen til butikkens innredning. På balkongen kan du kose deg, mens du speider utover butikken
Innehaveren og hennes mann er også produktutviklere. De har laget denne fine snittholderen som passer perfekt i Alvar Aalto vasen. Men som også kan stå fritt på et fat.
Det er en dekorativ butikk, med sjakkmønster på gulvet, blomstertapet på vegger og tak. Butikken er fylt med flotte varer fra topp til tå.

Bara blommor

Hanna Grindals store lidenskap for blomster og engasjement for miljø, førte til at hun startet butikken Bara blommor i 2009.

Hun ble utdannet blomsterdekoratør på Ingvar Strandhs blomsterskole og har jobbet i blomsterbutikken “Wild at heart” i London. Hun er idag fairtrade amabassadør.

Fokuset hennes er en bærekraftig utvikling, med økologiske, kortreiste planter og snittblomster. De leverer sine varer ved bruk av sykkel istedet for bil, og bruker miljøvennlig emballasje. Hun har flotte hyller med vintage krukker, vaser, lysestaker og mye mer. Her fokuseres det helt åpenbart på 100% gjenvinning.

«LINN PETERSSON» Malmø

Linn Petersson, Malmø
Linn Petersson, Malmø

Alle gode ting har en ende. Siste dag var brått ankommet og selv ikke været var helt villig til å la oss slippe. Det så ut til å bli en litt grå dag.
Vi har faglærere som i yrende begeistring over byens arkitektoniske skatter fikk revet oss med på et eventyr gjennom Malmö by.
Til slutt tok det kulturelle innslaget slutt. «Bare rett rundt svingen» fikk vi høre. Vi hadde kommet til punktet hvor byen var gjort av lavere blokker og veien strakte seg endeløst i asfalterte prakt. Selv den beste optimist lurte på om denne vandringen ville noen ende ta.
Vi gikk langt og lengre enn langt. Men godt gikk vi.

Så hendte det. Plutselig tittet det en solstråle frem som brått skylte bort all følelse av vemod mot værguden. Linn Petersson inviterte oss inn og dagens motgang var straks glemt.

Linn Petersson er tidligere elev på «Experimental expressions» ved Vea, og før det elev ved Ingvar Strandhs blomsterskola i Malmø hvor også Anna og Hanna var studenter.
Hun jobber nå som botanisk kunstner i Malmö.

Hennes botaniske lamper pryder restauranten Slagthuset og gir inspirasjon til de endeløse mulighetene og egenskapene som ligger i vårt felles medium og materiale, naturen.

Hennes verk er skapt av botaniske materialer på en måte som er mer kunstrettet og har en varig dimensjon.

Arbeidet hennes varierer fra disse lampene og lysestaker i samme teknikk, til installasjoner og land art i uterom samt flotte bilder og trykk av kastanjer i tidlig fase av spiringen.

Mot slutten av besøket gikk samtalen over i dilemma rundt endring av teknikk for å oppnå et mer bærekraftig produkt, til spørsmål om prissetting og verdi av ens tid og håndverk, til inspirasjonskilder i naturen og delt admirasjon for natur og det å se ting gro.

For min egen del fant jeg det veldig spennende å se og oppleve hvordan hun jobber og høre om hennes hverdag som kunstner.

Spesiell takk til Linn Petersson som viste oss en liten del av sin verden. Vi ble alle rikere av det. En bedre måte å avslutte en flott tur på finnes neppe.

Takk til alle for en flott tur.

Tekst og foto: Ingrid Marie Aarre

Kontakt oss

Botanisk design og ledelse i Malmø
Botanisk design og ledelse i Malmø. Foto: Eli Bentsen

Vil du vite mer om stedene vi besøkte?

Her finner du oversikt over hvilke studietilbud som starter opp ved Norges grønne fagskole – Vea  høsten 2023. Noen tilbud har neste studiestart i 2024.
Norges grønne fagskole – Vea tilbyr igjen nye gratiskurs i prosjektledelse og ADK-1. Kurstilbudet er på fagskolenivå og er en unik mulighet til å øke egen kompetanse, slik at du får enda flere muligheter i bransjen.
Nyttig informasjon om søknad og opptak for deg som ønsker å ta gartnerutdanning eller blomsterdekoratørutdanning på Vea.
Anleggsgartneryrket har et bredt og variert faglig innhold, og som anleggsgartner er det viktig å stadig fornye og utvikle seg i faget. Vi har laget et eget kurs for anleggsgartnere, om hvordan man skal etablere et regnbed.
Vil du bli blomsterdekoratør? Her finner du nyttig informasjon om søknad og opptak for deg som vil ta blomsterdekoratørutdanning på Vea.
Tre nye temaer står for tur i Craft Skills for Garden Conservation-prosjektet når det gjennomføres heldags webinarer i november 2022, januar og februar 2023.
Vea er koordinator i Erasmus+ prosjektet Craft Skills for Garden Conservation. En viktig del av prosjektet er gjennomføringen av webinar og workshops innen sentrale temaer for bevaring av historiske parker og hager.
Målet med Craft Skills for Garden Conservation-prosjektet er å kartlegge, utvikle og dele spisskompetanse og beste praksis innen historiske gartnerfag. Som koordinator for prosjektet, er vi svært fornøyde med å kunne melde at vi lykkes med dette.
Nyttig informasjon om søknad og opptak for deg som ønsker å ta høyere yrkesfaglig utdanning ved Norges grønne fagskole – Vea
For deg som ønsker å bli gartner, er det flere muligheter både gjennom skole og yrkespraksis. Ved Norges grønne fagskole – Vea har vi gartnerutdanning, tilpasset voksne.
Sammen med fire konsortiumpartnere har Vea søkt om å bli Senter for fremragende høyere yrkesfaglig utdanning innen NATURSMARTe løsninger (NATURSMART). Institusjonsbesøket er en del av vurderingen av søknaden og kandidatene i regi Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).
For deg som ønsker å bli blomsterdekoratør, er det flere muligheter både gjennom skole og yrkespraksis. Ved Norges grønne fagskole – Vea har vi blomsterdekoratørutdanning, tilpasset voksne.
Skal du søke om opptak til fagskoleutdanning uten at du oppfyller det formelle opptakskravet? Da har du mulighet til å bli realkompetansevurdert.
Norges grønne fagskole – Vea setter opp et nytt nettkurs i ADK1 for dere i rør-legger- og anleggsbransjen. Kurset har et omfang på 4 studiepoeng, og søknadsfrist for deltagelse er 1.februar 2023. Oppstart 30.mai 2023.
Het Loo er Nederlands mest berømte slottsanlegg, anlagt på 1680-tallet av stattholder Vilhelm 3. av Oranien og Maria – de ble senere også konge og dronning av England.
Norges grønne fagskole – Vea setter opp et nytt nettkurs i Prosjektledelse for dere i anleggsbransjen. Kurset har et omfang på 2,5 studiepoeng, og søknadsfrist for deltagelse er 1.februar 2023. Oppstart 13.februar 2023.
For meg var det å komme til Nederland for første gang, med Floriaden 2022 som det store høydepunktet, en virkelig strålende måte å kombinere faglig oppdatering, faglig påfyll og sosiale opplevelser med kollegaer. Som lærer innenfor anleggsgartnerbransjen og det grøntfaglige, var det lett å bli begeistret for både byen og utstillingen.
Lisa, Rikke og Trude er elever på blomsterdekoratørutdanningen på Vea. Med stipend fra Erasmus+ har de vært på utvekslingsopphold i Finland, der de har besøkt en av Vea sine partnerskoler og hatt praksis i blomsterbutikk. Her er deres erfaringer fra oppholdet.
I 2023 er det 100 år siden det ble etablert Hagebruksskole for kvinner på Vea, og dette vil bli markert med flere aktiviteter gjennom jubileumsåret.
Norges grønne fagskole – Vea har lange tradisjoner med å utdanne blomsterdekoratører, både på videregående nivå og på fagskolenivå. Derfor har det også vært naturlig for skolen å arrangere mesterskap for blomsterdekoratører. 16-17. september 2022 er det igjen klart for årets Vea-mesterskap.
Har du kursbevis med bestått eksamen fra Mellomlederskolen, Prosjektlederskolen og/eller Bedriftslederskolen gjennomført i regi av MEF? Nå har du mulighet til å formalisere denne kompetansen, slik at du får vitnemål med studiepoeng fra Norges grønne fagskole – Vea.
Ikke bare var vi to heldige nok å komme inn på gartnerutdanningen på Vea, men da vi fikk vite at det gikk an å søke på praksis i utlandet gjennom stipend fra det EU/EØS-baserte Erasmus Plus var søknadene ganske så radig sendt av gårde, med Tsjekkia som førstevalg foran Østerrike og Nederland.
Har du opparbeidet deg kompetanse gjennom tidligere studier eller kurs som tilsvarer noe av innholdet på den fagskoleutdanningen du skal ta? Da kan det være lurt å sjekke muligheten for å søke om fritak eller godskriving.
Birgit Giskås tok i juni 2022 eksamen ved Norges grønne fagskole – Vea, på fagskolestudiet Eksperimentelle uttrykk med plantematerialer.
I 2023 er Vea 100 år, og i den forbindelse fikk Ingeborg Sørheim, kunsthistoriker og faglig ansvarlig for Historiske gartnerfag på Vea, i oppdrag å skrive en jubileumsbok. – Det har aldri vært noen tradisjon for outsourcing  her på skolen, sier Ingeborg. – Og da var det jo bare rett og rimelig at også boka måtte bli til her.
Norges grønne fagskole – Vea har i løpet av de siste årene hatt mer og mer fokus på bærekraft. Våre forskjellige studieløp har det som en rød tråd og vi jobber kontinuerlig med utvikling av eksisterende og nye løsninger – både inne og ute. Hva kan da være bedre enn å dra, sammen, på en fagtur til en av verdens største hageutstillinger, der fokus denne gang var FNs bærekraftsmål og innovative løsninger basert på kortreiste, naturlige råvarer/materialer?
Kunnskapsdepartementet (KD) utnevner fagskolestyret for Norges grønne fagskole – Vea.
Under Fagskolekonferansen 2022 ble pilotene i ordningen Senter for fremragende høyere yrkesfaglig utdanning utnevnt og vi gratulerer Fagskolen i Rogaland og Fagskolen i Viken med utnevnelsen!
Er du ansatt i anleggsbransjen? Permittert eller arbeidsledig? Benytt muligheten til å delta på ADK-1 kurs. Kurset er gratis og finansieres gjennom direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.
Høsten 2022 starter et nytt og unikt studium ved Norges grønne fagskole – Vea som heter Planteinstallasjoner i innerom.
Vil du bli gartner? Her finner du nyttig informasjon om søknad og opptak for deg som vil ta gartnerutdanning på Vea.
Er du ansatt i anleggsbransjen? Permittert eller arbeidsledig? Benytt muligheten til å heve kompetansen din i prosjektledelse. Kurset er spesialtilpasset ansatte i og anleggssektoren og finansieres av partene i arbeidslivet i samarbeid med regjeringen.
Studentene på fagskoleutdanningen «Experimental expressions with plant materials» gjennomfører en av samlingene i Italia. Faglærer Runi Kristoffersen tar oss med til Liguria i Italia.
Etter å ha utdannet seg til blomsterdekoratør og videre tatt Botanisk design og ledelse, startet Vilde Frøland opp sin egen butikk med fokus på planter og blomsterbinderi. At Norges grønne fagskole – Vea tilbyr en ny fagskoleutdanning, der man får spesialkompetanse på planter i innerom er helt supert, sier Vilde.
Gyri, Liselott og Aina er tre av flere faglærere som skal undervise på den nye fagskoleutdanningen Planteinstallasjoner i innerom. Med stipend fra Erasmus+ har de fått faglig påfyll og inspirasjon som studentene vil få glede av. Her kan du lese deres «reisebrev».
Kunstfotograf Marit Silsand, ønsket å bruke mer tid på det taktile. Være i naturen, oppleve levende vekster, forme med hendene og ordentlig kjenne etter hvilke materialer naturen kan tilby. Ønsket ble oppfylt gjennom fagskoleutdanningen «Experimental expressions with plant materials», ved Norges grønne fagskole – Vea.
Direktoratet for byggkvalitet (DIBK) har i mai 2022 vurdert Veas høyere yrkesfaglige utdanning Ledelse i maskinentreprenørfaget
Vea er koordinator for dette treårige Erasmus+ prosjektet, hvor Historiske gartnerfag – en av Veas høyere yrkesfaglige utdanninger – er utgangspunktet.  Det er nå gjennomført tre webinarer med stor oppslutning og høy kvalitet på foredragene. Det er også stor interesse for årets praktiske workshoper: på Vea i mai, Gunnebo Slott og Trädgårdar i juni, og Audley End House and Garden i august. På prosjektets hjemmeside (Gardenconservation.eu) deler vi videoer og bilder fra aktivitetene fremover.
Norges grønne fagskole – Vea har utviklet et nytt interiørstudium med fokus på farger, gode materialvalg, redesign og gjenbruk. Hege Wølner er ansatt som faglærer på interiørutdanningen.
Whether it be traditional soil management or care of trained fruit, there is something for anyone who is interested in or has responsibility for a heritage garden or designed landscape. The Craft Skills for Garden Conservation project is an Erasmus+ (European Union) funded initiative that has been created by a consortium of European gardens and colleges with the aim of providing transnational training across a range of traditional garden conservation methods and approaches.
Tidligere helseminister og lege Werner Christie er opptatt av at natur er viktig for menneskers helse og livskvalitet. Vi inviterte han til Vea for å gjøre han kjent med skolen og studietilbudene på fagskolen.
Grønn helse er et fagskolestudium for gartnere og helsepersonell. At det grønne og helse henger så godt sammen i et helsefremmende perspektiv, er naturlig sier prosjektleder for studiet Ingunn Sigstad Moen. Vi har så mye positivt å hente i bruk av naturen og det grønne, uansett alder og helsetilstand.  Jobber du innen helse eller er gartner og ønsker å gi gode, helsefremmede aktiviteter ved bruk av natur og det grønne? Da bør du lese mer om Grønn helse studiet. 
Norges grønne fagskole – Vea og FAGUS arrangerer fagdag om temaet overvannsdisponering.
Lawns in historic gardens are rarely seen as of cultural or historical value. In fact they can often harbour rich seedbanks valuable for biodiversity whilst expressing the more intangible heritage of the traditional craft skills required to maintain them. Both physical and cultural aspects will therefore be considered alongside the environmental imperative to try to counter climate change.
Soil management, as the basis of everything we do in gardening, is currently of huge international significance with soil degradation being a major environmental concern. It also holds the key to much of our horticultural heritage, literally underpinning the conservation of our historic gardens.
Kristina er interiørkonsulent og tar blomsterdekoratørutdanning på Vea, to fag som er fine å kombinere.
The Erasmus+ project “Craft Skills for Garden Conservation” (CSGC) offers skills and training opportunities to the heritage gardening community. Join us for the first three webinars in February and March!
Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) har høsten 2021, vurdert den høyere yrkesfaglige utdanningen Anleggsgartnertekniker, opp mot kravene for sentral godkjenning.
Inger Anita Merkesdal, som er fagjournalist og redaktør av Vannfakta.no, skal være konferansier på fagdagen «Overvann – naturligvis». Her kan du lese hennes artikkel om fagdagen.