Botanisk design og ledelse i Malmø

Studietur til Malmø med Botanisk design og ledelse. 

Vinteren 2020 reiste vi som er studenter på fagskoleutdanningen Botanisk design og ledelse, på studietur til Malmö og København.

Målet var å oppleve hva byene hadde å tilby av kunst, kultur og blomsteropplevelser. Vi fikk også møte menneskene som står bak de blomsterfaglige konseptene og kunsten. Vel hjemme sitter vi igjen med masse inspirasjon og mange flotte inntrykk etter inspirerende samtaler og vakre opplevelser. Her er en samling refleksjoner og opplevelser etter studieturen i Malmø.

Anna Gouteva

Besøk hos blomsterdekoratør Anna Gouteva i hennes verksted på havna i Malmö. Vi tror nesten vi har gått feil når vi plutselig står utenfor og blir møtt av mengder av velduftende hyacinter.

ANNA GOUTEVA

Anna tar oss godt imot. Hun har en varm fremtoning, virker engasjert og er ivrig etter å fortelle oss om sitt liv som suksessfull blomsterdekoratør – og vi hører nøye etter! Anna fremstår både som profesjonell og ydmyk når vi får vite mer om ulike deler av hennes hektiske hverdag. Hun gir oss mange gode råd og tips til å håndtere kunder, ta seg betalt for sitt håndverk og hvordan få flere kunder. Det er vanskelig å ikke bli imponert.

Vi får et innblikk i de viktigste epokene i hennes karriere, fra da hun begynte å jobbe i blomsterbutikk som 14 åring, gikk på Ingvar Strandhs blomsterskole der hun hadde blant annet Runi Kristoffersen som lærer, og startet «Pistill Design» sammen med en kollega, fram til der hun er idag med «Anna Gouteva». Hun har hele tiden stått på, jobbet mye og gått for det hun ønsket. Hun er veldig glad for det fine teamet hun jobber med i dag, der alle utfyller hverandre. De er et lite team som jobber tett sammen.

Anna gir et godt inntrykk og formidler bra. «Det finns inga fula blommor, bara mindre snygga kombinationer» sier Anna

Du får bare en herlig følelse av å være her, både av hvor entusiastisk Anna er og hvordan hun elsker faget sitt. Det er så inspirerende å få høre på henne og det gir virkelig motivasjon og engasjement for å stå på selv! Tips Anna gir er å vise kunden kunnskapen man har, å få fortalt hvorfor blomsten er vakker. Vise at blomsten er vakker og vise vakre kombinasjoner. Det gjør det vanskeligere for kunden å takke nei om man får se hvordan buketten kan bli. Hun råder oss også til å få mer informasjon fra kunden, hvem er denne vertinnen kunden skal til, kan man finne ut hvilken stil hun har og lage den perfekte buketten? Med dette går hun videre inn på at man selger ikke bare blomster men hele «kolleksjoner». Om buketten ikke har noen fin vase å stå i, og står i helt feil miljø viser ikke blomstene seg fra sin vakreste side heller. Får du solgt med en vase som passer, og får laget buketten i en stil som passer vertinnen, er sjansen stor for at vertinnen også blir din kunde.

Anna Gouteva leverer blomsterarbeider til flere store firmaer i Malmö, og hverdagen er hektisk. Hun minner oss på at jobben ikke er alt i verden og man skal være takknemlig om man har mye å gjøre – det er tross alt et godt tegn. Skap et behov for kundene, at de trenger planter og snittblomster i hverdagen sin. Sett ord på det vakre rundt deg og tro på deg selv! Vi går derfra som spirer med mye inspirasjon.

Tekst: Vilde Frøland og Gro Gjerdrum

Blomster pigan

Blomster pigan
Blomster pigan

Denne butikken åpnet Johanna Neckmar sammen med sin mann i 1992.

Et stort utvalg av snittblomster var presentert utenfor butikken. Det var et syn! Å se det flotte inngang partiet med den blide og imøtekommende butikkinnehaver Johanna var en påminnelse om hvor viktig førsteinntrykk er.

Vi ble kjent med konseptet til butikken som er fokus på snittblomster.

Etter introduksjonen om hennes vei dit hun er i dag, gikk vi og tittet i den flotte toetasjes blomsterbutikken. Det er en dekorativ butikk, med sjakkmønster på gulvet, blomstertapet på vegger og tak. Butikken er fylt med flotte varer fra topp til tå.

 

Spiraltrappen opp til den vakre 2. etagen er inspirasjonen til butikkens innredning. På balkongen kan du kose deg, mens du speider utover butikken
Innehaveren og hennes mann er også produktutviklere. De har laget denne fine snittholderen som passer perfekt i Alvar Aalto vasen. Men som også kan stå fritt på et fat.
Det er en dekorativ butikk, med sjakkmønster på gulvet, blomstertapet på vegger og tak. Butikken er fylt med flotte varer fra topp til tå.

Bara blommor

Hanna Grindals store lidenskap for blomster og engasjement for miljø, førte til at hun startet butikken Bara blommor i 2009.

Hun ble utdannet blomsterdekoratør på Ingvar Strandhs blomsterskole og har jobbet i blomsterbutikken “Wild at heart” i London. Hun er idag fairtrade amabassadør.

Fokuset hennes er en bærekraftig utvikling, med økologiske, kortreiste planter og snittblomster. De leverer sine varer ved bruk av sykkel istedet for bil, og bruker miljøvennlig emballasje. Hun har flotte hyller med vintage krukker, vaser, lysestaker og mye mer. Her fokuseres det helt åpenbart på 100% gjenvinning.

«LINN PETERSSON» Malmø

Linn Petersson, Malmø
Linn Petersson, Malmø

Alle gode ting har en ende. Siste dag var brått ankommet og selv ikke været var helt villig til å la oss slippe. Det så ut til å bli en litt grå dag.
Vi har faglærere som i yrende begeistring over byens arkitektoniske skatter fikk revet oss med på et eventyr gjennom Malmö by.
Til slutt tok det kulturelle innslaget slutt. «Bare rett rundt svingen» fikk vi høre. Vi hadde kommet til punktet hvor byen var gjort av lavere blokker og veien strakte seg endeløst i asfalterte prakt. Selv den beste optimist lurte på om denne vandringen ville noen ende ta.
Vi gikk langt og lengre enn langt. Men godt gikk vi.

Så hendte det. Plutselig tittet det en solstråle frem som brått skylte bort all følelse av vemod mot værguden. Linn Petersson inviterte oss inn og dagens motgang var straks glemt.

Linn Petersson er tidligere elev på «Experimental expressions» ved Vea, og før det elev ved Ingvar Strandhs blomsterskola i Malmø hvor også Anna og Hanna var studenter.
Hun jobber nå som botanisk kunstner i Malmö.

Hennes botaniske lamper pryder restauranten Slagthuset og gir inspirasjon til de endeløse mulighetene og egenskapene som ligger i vårt felles medium og materiale, naturen.

Hennes verk er skapt av botaniske materialer på en måte som er mer kunstrettet og har en varig dimensjon.

Arbeidet hennes varierer fra disse lampene og lysestaker i samme teknikk, til installasjoner og land art i uterom samt flotte bilder og trykk av kastanjer i tidlig fase av spiringen.

Mot slutten av besøket gikk samtalen over i dilemma rundt endring av teknikk for å oppnå et mer bærekraftig produkt, til spørsmål om prissetting og verdi av ens tid og håndverk, til inspirasjonskilder i naturen og delt admirasjon for natur og det å se ting gro.

For min egen del fant jeg det veldig spennende å se og oppleve hvordan hun jobber og høre om hennes hverdag som kunstner.

Spesiell takk til Linn Petersson som viste oss en liten del av sin verden. Vi ble alle rikere av det. En bedre måte å avslutte en flott tur på finnes neppe.

Takk til alle for en flott tur.

Tekst og foto: Ingrid Marie Aarre

Kontakt oss

Botanisk design og ledelse i Malmø
Botanisk design og ledelse i Malmø. Foto: Eli Bentsen

Vil du vite mer om stedene vi besøkte?