Slott med vollgrav rundt

Gartnerpraksis i eventyrlige omgivelser 

Etter å ha snakket om det lenge, men ikke søkt før i siste sekund, ble vi veldig positivt overrasket da vi høsten 2022 fikk tildelt mobilitetsmidler fra Erasmus+ til å gjennomføre to uker av praksisen vår i utlandet. Førstevalget var Italia, og vi var fryktelig spent på skolen vi skulle til. Av ulike grunner forble drømmen om å vandre langs Comosjøen bare en drøm, men så åpenbarte det seg plutselig et slott i horisonten.

Schloss Dyck

Et lite stykke utpå bygda utenfor Düsseldorf ligger Schloss Dyck – et slottsanlegg over tre øyer med vollgrav og en fantastisk historisk hage på 70 hektar.Slottet stammer fra 1600-tallet, men familien Dycks historie går mye lenger tilbake i tid. Ifølge familien selv, helt tilbake til år 29 f.Kr. Historikeren på slottet var ikke helt overbevist om troverdigheten av denne informasjonen, men vi vet i hvert fall sikkert at familien først ble omtalt allerede i 1094.

Livet på den tyske landsbygda

Etter en fin samlingsuke på Vea i starten av mars, rakk vi så vidt en tur hjem for å pakke om, før vi satt på flyet på vei til gartnerpraksis i Tyskland. Vi hadde booket en AirBnB i nærheten av Schloss Dyck og hadde en fantastisk vert som sørget for at livet på den tyske landsbygda skulle gå så smidig som mulig. Det var sykkel som gjaldt, da busstilbudet var heller dårlig. Sykkelturene ble en viktig del av hverdagen, både som transport til og fra jobb, og da vi utforsket området på fritiden.

Det ble fort tydelig for oss at Schloss Dyck er en viktig del av identiteten til stedet. Ikke bare er det slottet og hagen i seg selv, men også skogene og de enorme frukthagene som  bidrar til inntekter gjennom salg av ved, ferske epler og foredlede produkter. Vi brukte den første helgen på å bli kjent med området, og så var vi klare for det vi var kommet for, praksis i parken.

Gartnerpraksis

Mandag morgen møtte vi slottsgartneren, Berthold Holzhöfer, og ble satt rett i jobb. Gjennom de to ukene har vi jobbet med varierte oppgaver knyttet til skjøtsel og parkdrift. Vi brukte mye tid på å etablere nye felt med tusenvis av Galanthus nivalis, snøklokker, som vi flyttet fra slottets skog til selve parken. Vi har også plantet ut Fritillaria, Narcissus, Helleborus, Anemone, Rhododendron, Camellia mm. og salat og urter i kjøkkenhagen. I tillegg har vi tømt søppel, fjernet og etablert nytt gjerde, reparert gangvei, kløyvd ved og plukket opp kvister og greiner som har falt fra de mange trærne i parken. Apropos trær, mange av disse er 200-300 år gamle, de fleste av dem Fagus spp. Hvert år planter gartnerne store mengder trær, rundt 500 hittil i år, som en del av parkens bevaringsstrategi. Klimaendringer har blant annet ført til ekstreme sommertemperaturer og tørke, noe som gjør at det dør trær i raskere tempo enn tidligere.

Snøvær

Praksisen ble preget av store mengder nedbør. For det meste regn, men på onsdagen i den første uka kom det som snø. Det var tydelig at dette ikke var normalt, og det fleste ble faktisk hjemme fra jobb denne dagen. Tross været, har vi hatt et fantastisk opphold på Schloss Dyck. Vi har også hatt mulighet til å utforske Köln, hvor vi selvfølgelig besøkte den botaniske hagen og vi har blitt kjent med mennesker med den samme interessen for planter som oss.

Tusen takk

Danke schön og tusen takk til både Schloss Dyck, Vea og Erasmus for denne fantastiske opplevelsen! Vi anbefaler alle som har lyst til å søke om midler til å gjennomføre praksis i utlandet. Ikke bare for det faglige, det er også en super mulighet til å oppleve en annen (arbeids)kultur og bli kjent med nye mennesker. Mest sannsynlig kommer du hjem med en haug av ny inspirasjon!

Tekst og foto: Emilie og Rodmar, elever på gartnerutdanning for voksne.

Kontakt oss