Live Glesne Kjølstad tar gartnerutdanning på Vea

Gartnerfaget er mye mer enn å pugge botaniske navn! 

Live Glesne Kjølstad realiserte drømmen om å ta gartnerutdanning i voksen alder. Her kan du lese om hvordan hun synes det er å utdanne seg til gartner ved Norges grønne fagskole – Vea
  • Navn: Live Glesne Kjølstad
  • Klasse: Gartnerutdanning for voksne (GV20)
  • Alder: 46
  • Kommer fra: Kolbotn
  • Bakgrunn: Frilans manusforfatter, regissør og klipper i film og tv

Hvorfor valgte du å gå på Vea for å ta gartnerutdanning?

Da jeg fikk egen, stor hage for noen år siden, ble interessen for det grønne og det å jobbe fysisk ute større og større. Jeg er fortsatt glad i å lage tv/film, men det er til tider en veldig krevende jobb. Jeg har slitt med kronisk krystallsyke i noen år, så høyt tempo og ansvar på opptak er ikke noe jeg kan gjøre hele tiden. Å holde på ute gjør meg sliten på en annen, bedre måte, så jeg begynte å drømme om å bli gartner. Men det var først da korona traff Norge at jeg virkelig fikk tenkt på det seriøst. Jeg sa opp en jobb jeg mistrivdes i, begynte å jobbe litt frivillig på et andelsbruk, og fikk sendt inn en søknad til Vea som jeg hadde hørt mye bra om.

Jeg hadde et svakt håp om å komme inn, men var innstilt på å jobbe meg opp mer praksis i løpet av året for så å søke på nytt, så gleden var stor da jeg faktisk kom inn på første forsøk.

Hvordan er undervisningen lagt opp?

Det er i utgangspunktet 12-14 samlingsuker i året som ofte innebærer mye praksis på skolen, men noen av disse har vært digitale på grunn av korona. Jeg opplever et tett bånd mellom teori og praksis de ukene vi er på Vea, og det er en veldig fin måte å lære på. Undervisningen er mye mer variert enn jeg var klar over, men det er et stort pluss. Vi lærer både vedlikehold på maskiner og bedriftsøkonomi i tillegg til plantelære og botanikk. I fjor vinter flettet vi pil, og når vi har praksis på skolen får vi prøvd oss på å kjøre både traktor og minilaster. Så dette faget er mye mer enn å pugge botaniske navn eller å vite hvilken staude som passer hvor i hagen. 

Hvordan trives du på Vea og i klassen?

Jeg stortrives. Klassen er sammensatt av erfarne anleggsgartnere, folk som skal overta gård, andre som bare vil gjøre noe nytt, og sånne som meg som fikk dilla etter å ha pusla i egen hage. Vi er i alderen 20-50 år og har det veldig hyggelig sammen når vi er på skolen. Vi lærer masse av hverandre, og det merkes at alle som går her har ønsket seg denne utdanningen, det er mye lærevillighet. 

I tillegg til undervisningen som gis fra Vea, skal du ha 5 uker med praksis i løpet av de to årene du tar gartnerutdanning. Hvor har du valgt å ha praksis? 

Vi har 5 uker obligatorisk praksis som jeg synes er veldig bra. Jeg hadde to uker på Gartneriet på Bygdøy, en uke på Vea, en uke på Botanisk hage i Oslo og den siste uken med entreprenørselskapet «Ureist» som har base i Oslo (kjent for Økern portal). Jeg valgte veldig forskjellige praksissteder for å få så bredt inntrykk av yrkesmulighetene som mulig, og for å lære litt forskjellig.

Jeg hadde stort utbytte av alle ukene, og skulle gjerne hatt mer praksis hadde jeg hatt tid. Men jeg må nesten prioritere å jobbe mellom samlingsukene av hensyn til økonomien. Det å få testet det man kan i en profesjonell setting er kjempeviktig og veldig spennende. Og særlig gøy var det å få være i Botanisk hage, som jeg har drømt om å få jobbe i.

(Fra høsten 2021 ble det obligatorisk med 6 ukers praksis i løpet av utdanningen. Red.anm.)

På Vea er det hybler som leies ut til elever og studenter, når de er inne på fysiske samlinger. Er det noe du benytter deg av? 

Jeg synes hybelordningen er super. Med to timers reisevei er det ikke aktuelt for meg å dagpendle, det blir for slitsomt. Det er koselige rom, og hyggelig fellesskap. Jeg er egentlig veldig hjemmekjær og var sikker på at jeg ville få hjemlengsel, men ukene på Vea er så innholdsrike at de suser av gårde uten tid til savn.  Dessuten er det litt deilig å kunne konsentrerer seg fullt om skolen i skoleukene og ikke ha hverdagslivet hjemme å tenke på i tillegg. 

Hva gjør du etter endt utdanning?

Jeg sikter meg inn på å jobbe som privatgartner i nærområdet, kombinert med å fortsette å frilanse innen film og tv. Mitt inntrykk etter praksis forskjellige steder er at det er et stort behov for gartnere, så jeg er ikke redd for å bli arbeidsledig. Jeg jobber allerede litt med å følge opp noen hager for et anleggsgartnerfirma, og ser at det er mange spennende muligheter der ute. Det satses jo grønt på veldig mange områder nå, også innen byggebransjen. Andelsbruk og tak med hager kommer vi bare til å se mer av i årene fremover, og da trengs det jo gartnere.

Hva vil du si til andre som vurderer å ta gartnerutdanning?

Gjør det! Det er så spennende og variert. Og det er et yrke som holder deg i form, både mentalt og fysisk.  

Er det noe annet du ønsker å si?

Å studere på Vea er veldig spesielt, for det er en skole med lange tradisjoner og stort engasjement. Og det merkes. Lærerne er utrolig inspirerende, og området er så vakkert beplantet. Og drivhuset! Man blir glad av å være der. Jeg gruer meg allerede til å slutte, for jeg kommer til å savne samlingene på Vea.

Tekst: Live Glesne Kjølstad/Dorte Finstad
Foto: Live Glesne Kjølstad

Vil du bli gartner? Les her: Gartnerutdanning for voksne

Alle gartnerelever på Vea må kunne å kjøre traktor. "Det er gøy, jeg digger det!!" sier Live
Det er mye praksis i undervisningen. Dette er fra produksjon på Vea.

Kontakt oss

Live Glesne Kjølstad tar gartnerutdanning på Vea
Live Glesne Kjølstad tar gartnerutdanning på Vea. Her i veksthuset ved en Aristolochia.