Ulvik frukt og cideri

Mannen i siderhagen 

På klassetur i Hardanger fikk gartnerelevene besøke to av tre gårder som er del av Frukt- og siderruta. En av de tre er Ulvik Frukt & Cideri på Hakastad gård, og der ble elevene møtt av Asbjørn Børsheim.

På klassetur i Hardanger fikk gartnerelevene besøke to av tre gårder som er del av Frukt- og siderruta. En av de tre er Ulvik Frukt & Cideri på Hakastad gård, og der ble elevene møtt av Asbjørn Børsheim. Han eier og driver gården, og hadde tatt seg tid til å vise oss rundt og fortelle om driften og produksjonen av eplemost og sider.

Asbjørn jobbet tidligere som lærer og senere rektor ved Hjeltnes skole. For 12 år siden valgte han å satse for fullt på frukt og bær, og sier at han ikke har angret en dag. Selve gården kjøpte han i 2001, og siden den gang har flere bygg blitt reist for å satse på produksjon – i dag foregår både foredling av sider og salg av ferdige produkter fra disse lokalene.

Siden Asbjørn spesialiserer seg på produksjon av eplemost og sider av frukt han selv har dyrket på gården så har han en god del flere eplesorter enn en vanlig epleprodusent i Hardanger. De som dyrker epler til konsum har som regel fem ulike eplesorter – Asbjørn har tjueto. Det er alt fra vanlige sorter som Aroma og Gravenstein til gamle eplesorter og noen som kun brukes til sider. Visste du at Norge er eneste land hvor vi kan lage sider av konsumepler dyrket her? Dette er på grunn av klimaet vårt, som gjør at konsumepler er syrlige. I andre land brukes kun siderepler.

Av over tjue eplesorter, litt Aronia og svarthyll, som alle dyrkes på gården, produserte Asbjørn i år ti typer eplemost, seks typer sider og en eplesidereddik. Sideren spontangjæres, det innebærer at man ikke tilsetter gjær, men bruker gjærsporer som ligger i epleskallet. Denne prosessen tar litt lengre tid, men dette er en viktig del av prosessen for å få den kvaliteten han ønsker i sluttproduktet. Han fokuserer på at produktene skal komplementere måltidet og jobber aktivt med å utvikle et siderspråk likt som i vinverdenen.

I år er Musserende eplemost Idunn/Franskar finalist i konkurransen Det norske måltid i kategorien årets drikk. Finalen holdes i Stavanger 10. Januar 2020 og vi heier på Asbjørn!

Kristine Folgerø og Ann Katrin Finnstad
Ulvik frukt & cideri er en av tre gårder som utgjør frukt- og siderruta i Ulvik.
Foto Ann Katrin Finnsand
Produktene fra Ulvik Frukt & Cideri kan man finne i restauranter i Bergen, på barer i Oslo, på Vinmonopolet og i utvalgte butikker. Noen av disse er så tørre at de passer godt til fisk, mens andre er halvtørre og søtere og kan nytes alene.
Foto Ann Katrin Finnsand
Gården ligger vakkert med utsikt til Hardangerfjorden og har en avling på ca. 40 tonn i året.
Foto Ann Katrin Finnsand
Ulvik Frukt & Cideri har eget gårdsutsalg der en kan kjøpe alle produktene.
Foto Torill Fosse
Asbjørn Børsheim med smaksprøver til Gv18. Tekst og foto: Kristine Folgerø, Ann Katrin Finnstad og Torill Fosse
Foto Torill Fosse