Hopp til innhold
no Norwegian
en Englishde Germanno Norwegian
  • Studietilbud
  • Søk plass
  • Student
  • Kurstilbud
  • Om Vea
Meny
  • Studietilbud
  • Søk plass
  • Student
  • Kurstilbud
  • Om Vea
  • Studietilbud
  • Søk plass
  • Student
  • Kurstilbud
  • Om Vea
Meny
  • Studietilbud
  • Søk plass
  • Student
  • Kurstilbud
  • Om Vea

Gartnerutdanningen frem til Fagfornyelsen 

Gartnerutdanningen i Norge har i flere tiår vært gjennom opp- og nedturer. I dag erfarer flere utdanningsinstitusjoner stor pågang og interesse for utdanning innen gartnerfaget. Interessen er dessverre ikke så stor blant ungdom, derimot får mange interessen i ung voksen alder. Både innhold og organisering har gradvis endret seg gjennom de siste utdanningsreformene frem til i dag.

Tiden før Reform-94

Alle offentlige skoler som drev med landbruks- og gartnerutdanning før 1990, tilhørte Landbruksdepartementet. Skolene tilhørte den gang Landbrukets fagskoler, og gartnerutdanningen kom på den tiden ikke under Lov om videregående opplæring. Gartnerutdanningen kom i 1990 inn under Lov om videregående opplæring som Studieretning for landbruksfag og naturbruk, samtidig som det skjedde en endring av eierskap for mange av skolene. Det var nå Kirke- og undervisningsdepartementet som hadde ansvaret for den lovpålagte utdanningen i videregående opplæring.

Frem til 1990 hadde gartnerutdanningen en varighet på tre år, hvor det andre året var et praksisår. Det første året het Grunnkurs i gartnerfag. Etter grunnkurset måtte en ha minimum 10 måneder praksis fra gartneribedrift før en kunne søke seg inn på Gartnerkurset. På den tiden var det også mulighet for de som hadde allmennfaglig utdanning fra før, å få godkjent gartnerkurset som forberedende studieår ved Norges Landbrukshøyskole på Ås. Både innenfor landbruk, skogbruk og gartner var det henholdsvis 1- og 2-årige teknikerkurs, som det høgeste utdanningsnivået innenfor landbrukets fagskoler. På denne tiden var det stor interesse for å bli gartner, og det var ofte lange ventelister for å komme inn.

Fagene på gartnerkurset het: Økonomi, regnskap, jordkultur, veksthus, grønnsakdyrking på friland, frukt- og bærdyrking, planteskoledrift og teknikk.

Studieretning landbruksfag og naturbruk ble operativ fra 1990 og varte fram til 1994, da Reform 94 ble gjennomført. I denne korte perioden het det Grunnkurs, VK1 Gartneri og hagebruk og VK2 Gartner.

Fagene på VK1 og VK2 produksjonsgartnerlinje het da: Biologi 2Bi, Jordkultur og plantevern, økonomiske fag, planteskoledrift, grønnsakdyrking på friland, plantedyrking i regulert klima, frukt- og bærdyrking, tekniske fag og prosjektoppgave.

Tittelen på de som gjennomførte en gartnerutdanning frem til Reform-94 var Produksjonsgartner.

Skjøtsel av uteområder
Det var ingen fokus på skjøtsel av uteområder hverken under Reform-94 eller tidligere. Dette kom sterkere inn i læreplanene under Kunnskapsløftet, og er videreført i Fagfornyelsen.

Reform-94

Reform-94 gav ungdom lovfestet rett til videregående opplæring i tre år, og var i mange tilfeller en teoretisk yrkesfagopplæring. Studieretning landbruksfag og naturbruk bygde på strukturen i videregående skole slik den var før reform 94, men fikk nå navnet «Studieretning naturbruk». Med Reform-94 bestod utdanningen av et felles Grunnkurs naturbruk, og for den som ønsket å utdanne seg videre til gartner, het det nå VK1 Gartneri og hagebruk og VK2 Gartner. Altså tre år utdanning i skole.

Studieretningsfagene i gartnerutdanningen under Reform-94 het:

VK1 Gartneri og hagebruk: Naturgrunnlaget, teknikk, økonomi, produksjonslære.
VK2 Gartner: Jord og plantelære, plantedyrking i regulert klima, grønnsakdyrking på friland, frukt- og bærdyrking, planteskoledrift, økonomi og teknikk. I tillegg var det muligheter til fordyping innen studieretningsfagene på VK2 nivå.

Kunnskapsløftet i 2006

For gartnerutdanningen førte reformen til ny struktur og nye læreplaner. Oppdelingen i grunnkurs, VK1 og VK2 ble erstattet med videregående trinn 1 (VG1), videregående trinn 2 (VG2) og videregående trinn 3 (VG3). Studieretning Naturbruk ble til utdanningsprogrammet Naturbruk. I de nye læreplanene ble det en inndeling av fag i programområder, felles programfag og valgfrie programfag, som erstatning for henholdsvis kurs, studieretningsfag og valgfag. I tillegg kom et nytt fag inn som het prosjekt til fordypning, som senere skiftet navn til Yrkesfaglig fordyping. Innenfor utdanningsprogrammet Naturbruk ble Landbruk og gartnernæring et programområde på VG2, mens Gartnernæring ble et programområde på VG3.

De felles programfagene på VG2- og VG3-nivåene het:

VG2 landbruk og gartnernæring: Forvaltning og drift, produksjon og tjenesteyting

VG3 gartnernæring: Planteproduksjon, plantebruk, gartneribedriften, omsetning

Læreplanmålene i de ulike programfagene kan oppleves som forholdsvis runde, som igjen gir rom for å bryte målene ned til mer spesifikt innhold tilpasset lokale forhold.

Kopulering

Kopulering er en podeteknikk som benyttes på frukttrær. Poding er fortsatt en øvelse som gjennomføres på gartnerutdanningen på Vea.

Fagfornyelsen – virkning fra 2020

Med Fagfornyelsen har også gartnerutdanningen i Norge blitt til et læreløp. Det vil si at de som tar denne utdanningen må gjennomføre to år i skole, samt to år i en lærebedrift før de som ønsker det kan gå opp til en fagprøve. Altså: Fra tidligere tre års opplæring i skole har det med Fagfornyelsen blitt til det som kalles et 2+2-løp.

I skrivende stund, februar 2021, er både læreplanene for VG1 Naturbruk og VG2 landbruk og gartnernæring godkjent. VG1-planen ble tatt i bruk skoleåret 2020-2021, mens læreplanen for VG2 landbruk og gartnernæring ble godkjent av Utdanningsdirektoratet 12.februar 2021, og skal tas i bruk fra skoleåret 2021-2022.

Programfagene på VG2 landbruk og gartnernæring heter: Produksjon og tjenesteyting, Forvaltning og drift.

De som da har gjennomført VG2 landbruk og gartnernæring skal etter Fagfornyelsen ut som lærling i bedrift i to år. Læreplanen for læreårene i bedrift vil da hete VG3 gartnerfaget når denne blir godkjent. Det gjenstår å se hvordan læreløpet blir organisert, samt om det vil være nok av godkjente lærebedrifter som vil gi god nok opplæring i læreplanmålene.

Fagfornyelsen på Vea

Gartnerutdanningen på Vea er et utdanningsløp tilpasset voksne som har gjennomført videregående skole fra tidligere. Mange har flere års erfaring fra andre yrkeskategorier, men flere har også arbeidet i gartneribedrifter eller organisasjoner med gartnerrelaterte arbeidsoppgaver. Med voksne menes her unge voksne i begynnelsen av tjue-årene og oppover i alder. Vea vil med Fagfornyelsen fortsette å tilby gartnerutdanning for voksne. Når læreplanmålene for VG3 gartnerfaget blir godkjent, vil målene fra denne planen tas i faget Yrkesfaglig fordyping. Inntil da vil målene for nåværende Vg3 gartnernæring følges.

Tekst og foto: Per Spangen

Sist oppdatert: 01.03.2021

Kontakt oss

  • Norges grønne fagskole – Vea
  • Turistveien 92
    2390 Moelv
  • +47 62 36 26 00
  • vea@vea-fs.no
Dyrking i kunstig lys

Gartnerutdanning

Jan Christian fikk jobb gjennom å ta gartnerutdanning på Vea 

Jan Christian har tatt gartnerutdanning på Vea og har allerede startet i jobben som gartner/gravplassarbeider ved Røyken Kirke.

Gartnerutdanning

Med gartnerutdanning har du enorme muligheter! 

Cathrine kom fra Svalbard til Moelv for å ta gartnerutdanning

Gartnerutdanning

Mannen i siderhagen 

På klassetur i Hardanger fikk gartnerelevene besøke to av tre gårder som er del av Frukt- og siderruta. En av de tre er Ulvik Frukt & Cideri på Hakastad gård, og der ble elevene møtt av Asbjørn Børsheim.

Blomsterdekoratør, deltid
Gartnerutdanning
Vea

Velkommen til informasjonsmøter på Vea! 

For deg som er interessert i å vite mer om utdanningstilbudene på Vea, inviterer vi til to informasjonsmøter.

Gartnerutdanning

Gartnerutdanning på Vea – deltidsutdanning gjennom 20 år 

I 2021 har Norges grønne fagskole – Vea 20 års erfaring med å gjennomføre gartnerutdanning på deltid etter gjeldende læreplaner og utdanningsreformer. Utdanningen har gjennom alle disse årene vært tilrettelagt for voksne elever, og interessen for grønn kompetanse har hele tiden stått høyt hos de som har søkt seg til skolen.  

Gartnerutdanning

Gartneryrket – mulighetenes marked for fremtiden 

Ja, du leser riktig. Gartnerkompetanse eller grønn kompetanse, vil med tanke på dagens krav til bærekraft, miljø og ikke minst ernæring, være etterspurt kompetanse i flere år fremover. En gartnerkompetanse gir deg grunnlag for å kunne samhandle med andre næringer. Mulighetene ligger der, de må bare tydeliggjøres enda mer.

Gartnerutdanning

Gartnerfaget er mye mer enn å pugge botaniske navn! 

Live Glesne Kjølstad realiserte drømmen om å ta gartnerutdanning i voksen alder. Her kan du lese om hvordan hun synes det er å utdanne seg til gartner ved Norges grønne fagskole – Vea

Blomsterdekoratør, deltid
Gartnerutdanning
Videregående utdanning for voksne

For deg som skal søke om opptak til gartnerutdanning eller blomsterdekoratørutdanning på Vea 

Nyttig informasjon om søknad og opptak for deg som ønsker å ta gartnerutdanning eller blomsterdekoratørutdanning på Vea.

Gartnerutdanning
Internasjonalt

Dobré ráno – to gartnerelever fra Vea på praksis i Tsjekkia 

Ikke bare var vi to heldige nok å komme inn på gartnerutdanningen på Vea, men da vi fikk vite at det gikk an å søke på praksis i utlandet gjennom stipend fra det EU/EØS-baserte Erasmus Plus var søknadene ganske så radig sendt av gårde, med Tsjekkia som førstevalg foran Østerrike og Nederland.

Vea tilbyr høyere yrkesfaglig utdanning for gartnere, anleggsgartnere, blomsterdekoratører og mange andre håndverksfag. Vi har studenter som ønsker spesialkompetanse og utvikling innen sitt fagområde og derfor tilbyr vi fleksible utdanninger.

  • Personvernerklæring
Facebook-f Instagram Linkedin Youtube Expeditedssl

Studietilbud

  • Høyere yrkesfaglig utdanning
  • Videregående utdanning for voksne
  • Kurs

Kontakt

  • Norges grønne fagskole – Vea
  • Turistveien 92
    2390 Moelv
  • +47 62 36 26 00
  • vea@vea-fs.no
  • NO 870961642 MVA

Nyhetsbrev

Jeg vil gjerne motta nyhetsbrev

© Designet og utviklet av Dialecta Kommunikasjon AS