Foto av Gunnebo slott med formklipte spisse trær på rekke

Gratis webinar innen formklipping av busker og trær 

Den 7. februar, fra kl. 10:00 - 17:00 norsk tid, arrangerer vi et gratis webinar innen "Hedges and topiary cultivation in Historic Gardens". Meld deg på webinaret her!

Antikvarisk skjøtsel for bevaring av historiske hager

Webinaret er på engelsk og er en del av Erasmus+ prosjektet Craft Skills for Garden Conservation. Hekker og formklipte busker og trær (topiary) er viktige strukturelle og dekorative elementer i de fleste historiske hager. Design, skjøtsel og restaurering av disse elementene krever spisskompetanse. Foredragsholderne på webinaret vil ta for seg funksjonen og estetikken disse levende elementene har, samt hvordan de kan utvikles og rekonstrueres. Det handler om valg av planter i et kulturhistorisk perspektiv, samt ivaretakelse av det biologiske mangfoldet og bærekraften i et større perspektiv. I dag utføres skjøtselen stort sett med moderne strømdrevne verktøy. Underveis i webinaret vil også historiske gartnerfaglige fremgangsmåter og verktøy presenteres.

Foto av geometriske formklipte hekker og trær
La Ballue, Foto: Christian Gruessen

Foredragsholdere

Gunnebo Slott och Trädgårdar er vertskap for dette webinaret og står bak programmet for dagen. De har også skaffet de fremste foredragsholderne, fra Storbritannia, Sverige og Nederland – alle eksperter på hvert sitt tema innen hekker og topiary i historiske grøntanlegg. Disse, og temaet for deres presentasjon, er:
Dr. Jan Woudstra, University of Sheffield: The Grove in the 18th century as described by Dézallier de Argenville
Dr. Joakim Seiler, Gunnebo and University of Gothenburg: Pruning hooks and hedge slashers: historic management of high hedges
Chris Poole, European Boxwood and Topiary Society: Maintaining topiary and hedges in historic gardens
David Swanton, Powis Castle: Extreme Hedge Cutting at Powis Castle
Willem Zieleman, garden advisor and former Head Gardener Paleis Het Loo: In search of a hedge
Dr. Joakim Seiler: Historic box alternatives and historic management of low hedges
Jenny Bowden, Horticultural Advisor and Lenka Cooke, RHS: Box alternatives
Dr. Tijana Blanusa, RHS: Ecosystem services of urban hedges

Fra Gunnebo Slott och Trädgårdar Foto: Gunnebo

Craft Skills for Garden Conservation og Gardenconservation.eu

Webinaret er en del av det Erasmus+finansierte prosjektet Craft Skills for Garden Conservation (CSGC). Prosjektet har egen nettside med informasjon om aktivitetene, partnerne, resultater og bidragsytere. I alt 9 webinarer og workshops, samt 5 seminarer, skal gjennomføres frem til prosjektet er ferdig i slutten av 2024. Alle aktivitetene gjennomføres på engelsk og opptak fra både webinar og workshopene deles på prosjektets hjemmeside. Vea er koordinator for dette treårige prosjektet som tar for seg følgende temaer:

Historiske gartnerfag

Prosjektet bygger på den høyere yrkesfaglige utdanningen Historiske gartnerfag og det gode samarbeidet med Gunnebo om praksis for studentene. Utdanningen starter opp opp igjen høsten 2023, med innsøking i Samordna opptak fra 1. februar. Opptakskravet er nytt av året, med en utvidelse med tanke på faglig bakgrunn. Les mer om opptakskrav til studiet her.

Foto av labyrint i Graflicher Park Bad Driburg, av formklipte hekker
Gräflicher Park, Bad Driburg, Foto: Christian Gruessen
Foto av høye formklipte trær som står på rekke
Benrath Schlosspark, Tyskland, Foto: Christian Gruessen

Kontakt oss

Foto av Gunnebo slott med formklipte spisse trær på rekke
Foto: Gunnebo