Tekst og foto: Anne Stine Solberg


Norges grønne fagskole – Vea med VR-applikasjon for hageplanlegging og blomsterdekorering
I samarbeid med Making View på Hamar, utvikles nå en unik VR-applikasjon for hageplanleggere og blomsterdekoratører ved Vea. VR-teknologi er et sterkt virkemiddel og er aktuelt som hjelpemiddel for visualisering av løsninger til kunder på sikt.
Utviklingsmidler
Norges grønne fagskole – Vea har fått midler fra Diku (Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning) for å starte opp et utviklingsprosjekt innen faglig og pedagogisk bruk av VR-teknologi. I flere av våre fagskoleutdanninger er visualisering av løsninger for bruk av planter og plantemateriale sentralt. Hageplanleggeren utarbeider hageplaner for uterom og blomsterdekoratøren plan for dekor av inne-rom. VR-teknologi er et sterkt virkemiddel for å formidle hvordan stemningen i rommet vil bli, og kan bli aktuelt som hjelpemiddel for yrkesutøveren for visualisering av løsninger til kunder på sikt.
Making View er en viktig samarbeidspartner for å få dette til. De ligger langt fremme innen dette med bruk av VR som pedagogisk verktøy og er en del av VR-fagmiljøet på Hamar. Ideen til prosjektet startet i samtaler på meet-ups i VRINN-klyngen.


Anne Stine Solberg og Håkon Nettum fra Vea, sammen med Are Vindfallet, Håkon Kleppe Normann og Robert Adolfsen fra Making View. Foto: Grethe Bøhn Busterud
Ringsaker kirke som virtuell øvingsarena
Elementer som busker, trær, staudebed og hekker kan plasseres i det virtuelle rommet for å gi et inntrykk av hvordan den nye hagen vil bli. Blomster og blomsterdekorasjoner kan plasseres i inne-rom for å skape passende stemninger tilpasset anledninger som bryllup eller begravelse. Det er vakre Ringsaker kirke som er ett av rommene som skal 3D-modelleres inn i applikasjonen, en kirke vi har stor glede av å bruke i reelle prosjekter i blomsterdekoratørfaget også.
Ved hjelp av VR-teknologi kan en abstrakt idé konkretiseres, og man kan få viktig mengdetrening i bruk av ulike komposisjonsprinsipper i sammensetning av planter og blomster. Og slik mengdetrening er både tidkrevende og kostbar hvis det skal gjennomføres på annen måte enn i VR.


Bilde fra Ringsaker kirke under prosjekt "Bærekraftig sorgbinderi med Botanisk design og ledelse", tatt av Ricardofoto.
Making View
De dyktige teknikerne og designerne på Making View skal utvikle to VR-rom: ett uterom til hageplanleggeren og ett inne-rom til blomsterdekoratøren. I tillegg skal de fylle et virtuelt kartotek med blant annet 70 av våre pensumplanter som kan velges for å skape ulike uttrykk og design. Øving på komposisjonsprinsipper, analyse av materialer og rom, samt plantenes navn, krav til stell og opprinnelsessted er også en del av målet med applikasjonen.


Robert og Are på Making View.
Kompetanse for fremtiden i samarbeid med yrkesfeltene
Det er et stort og relativt komplisert prosjekt vi nå går inn i. Representanter fra yrkesfeltene vil bli invitert til å ta del i det for å sikre yrkesrelevansen. Sammen med våre fagskolestudenter på Hageplanlegging og Botanisk design og ledelse, vil de kunne teste og kvalitetssikre VR-applikasjonen. Underveis i prosjektet vil vi opparbeide viktig kunnskap om hvordan VR kan brukes som hjelpemiddel for å bidra til enda mer fremtidsretta og bærekraftige yrkesfelt. Også hageplanleggeren og blomsterdekoratøren bør ta del i denne utviklingen og få kompetanse i å anvende den digitale kompetansen som en naturlig del av sin yrkesutøvelse.
Høsten 2022 vil vi stå med versjon 1.0. Vi har stor tro på at vi vil se nye muligheter som en del av denne prosessen, og at forbedra og mer innholdsrike versjoner kommer i fremtiden. Applikasjonen kan bli aktuell for flere av våre fagskolestudier også, samt for yrkesfeltene på sikt.
Kristin Gauslaa
Norges grønne fagskole – Vea er en statlig eid fagskole med en mangfoldig portefølje bestående av 16 høyere yrkesfaglig studier og markedstilpassede kurs etterspurt av yrkesfeltene. Vi er en arbeidsplass med 35 ansatte med mye engasjement og høye ambisjoner. Skolen er i god utvikling og vekst, og søker nå ny avdelingsleder i 100% fast stilling.
Grethe Bøhn Busterud
Under koronaperioden arrangerte Vea et digitalt nettkurs på fagskolenivå for blomsterdekoratører. Responsen, og tilbakemeldingene var ensidig; Veldig bra med så fleksibel undervisning der butikkansatte slipper å reise fra butikken mange ganger i året. Med nytt studium, blir det nå enklere for blomsterdekoratører å fylle på med ny fagkunnskap.
Den 7. februar, fra kl. 10:00 – 17:00 norsk tid, arrangerer vi et gratis webinar innen «Hedges and topiary cultivation in Historic Gardens». Meld deg på webinaret her!
Dorte Finstad
Sammen med fire konsortiumpartnere har Vea søkt om å bli Senter for fremragende høyere yrkesfaglig utdanning innen NATURSMARTe løsninger (NATURSMART). Institusjonsbesøket er en del av vurderingen av søknaden og kandidatene i regi Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).
For meg var det å komme til Nederland for første gang, med Floriaden 2022 som det store høydepunktet, en virkelig strålende måte å kombinere faglig oppdatering, faglig påfyll og sosiale opplevelser med kollegaer. Som lærer innenfor anleggsgartnerbransjen og det grøntfaglige, var det lett å bli begeistret for både byen og utstillingen.
Arild Kristiansen
I 2023 er Vea 100 år, og i den forbindelse fikk Ingeborg Sørheim, kunsthistoriker og faglig ansvarlig for Historiske gartnerfag på Vea, i oppdrag å skrive en jubileumsbok. – Det har aldri vært noen tradisjon for outsourcing her på skolen, sier Ingeborg. – Og da var det jo bare rett og rimelig at også boka måtte bli til her.
Norges grønne fagskole – Vea har i løpet av de siste årene hatt mer og mer fokus på bærekraft. Våre forskjellige studieløp har det som en rød tråd og vi jobber kontinuerlig med utvikling av eksisterende og nye løsninger – både inne og ute. Hva kan da være bedre enn å dra, sammen, på en fagtur til en av verdens største hageutstillinger, der fokus denne gang var FNs bærekraftsmål og innovative løsninger basert på kortreiste, naturlige råvarer/materialer?
Etter å ha utdannet seg til blomsterdekoratør og videre tatt Botanisk design og ledelse, startet Vilde Frøland opp sin egen butikk med fokus på planter og blomsterbinderi. At Norges grønne fagskole – Vea tilbyr en ny fagskoleutdanning, der man får spesialkompetanse på planter i innerom er helt supert, sier Vilde.