Mannlig gartner i kjøkkenhagen

Faglærer på Vea gir gartnerråd i landets største hagemagasin  

Per Spangen har jobbet som gartnerlærer på Norges grønne fagskole – Vea siden 90-tallet og brenner for å gi gode, faglige råd til alle som er interessert i hage og dyrking. Nå har han fått en ekstra jobb med å gi grøntfaglige tips til leserne i hageselskapets sitt eget hagemagasin, Norsk Hagetidend. 

Til daglig er du faglærer og fagansvarlig på gartnerutdanningen på Norges grønne fagskole – Vea. Og nå blir du fast spaltist i Norsk Hagetidend. Hvordan har det seg? 

Ja, det har seg sånn at jeg nå har en gartnerelev som har fått seg jobb som journalist i Hageselskapet og skribent i Norsk Hagetidend. Hun spurte meg her på senhøsten om jeg kunne tenke meg å bidra med fagstoff til hagebladet, og det måtte jeg bare takke ja til synes jeg. Det er jo morsomt å bli spurt om slike ting. Foreløpig er vel dette for 2024, men jeg fortsetter gjerne videre om de spør meg om det.  

Hvor ofte skal du komme med råd og tips og hvordan? 

Norsk Hagetidend kommer med 10 nummer i kalenderåret, så det blir faglige råd til hver utgave. Det blir gjort på den måten at Frøydis som hun heter, intervjuer meg omkring aktuelle temaer gjennom året. Dette er temaer som er aktuelle for sesongen, og som hageeiere og planteinteresserte kan være opptatte av for å lære og gjøre selv. I tillegg til intervju, blir det også laget filmer som legges ut på Hageselskapets hjemmeside.  

Du liker å formidle kunnskap? Hvilke temaer skal du ta for deg?

Ja, jeg liker veldig godt å formidle kunnskap – både til de som utdanner seg innenfor det grønne, men også til de som ellers har interesse for hage og bruk av planter. Og det er mange av de som har en interesse innen hage og plantebruk som er meget kunnskapsrike på et høyt nivå. Dette har jeg erfart gjennom mange besøk i hagelag opp gjennom tiden. Men også gjennom besøk av grupper her på Vea.  

Så langt har jeg tatt for meg om vinterlagring av planter som mange ønsker å bevare gjennom vinteren fra et år til et annet. Jeg har også gitt råd om høsting og lagring av frukt fra hagen, samt om vintersåing. Om vintersåing ble det tatt bilder her fra Vea, der jeg sådde aktuelle grønnsaker om vinteren ute. Jeg må bare legge til at det ikke hadde kommet mye snø når dette ble gjort. I løpet av våren 2024 kommer en serie på to deler om poding av eple. Dette er lagt opp slik at hageeiere skal kunne utføre dette selv. I dette tilfelle kommer dette på trykk, samt at det ble gjort en innspilling som vil bli lagt på Hageselskapets hjemmeside.  

Som gartner, hva er det du selv brenner for for gartneryrket? 

Siden jeg startet min grønne utdanning midt på det glade 80-tallet, har det skjedd en omfattende utvikling innen gartneryrket. Både innen teknologi, produksjon og spennet i arbeidsområder. Men jeg håper fortsatt på at vi skal produsere og bruke kortreise norske varer både som mat, til hagen og som vi kan bruke inne i hjemmene våre. Hva om vi nå ble så bevisste at vi igjen etterspør norske snittblomster produsert på friland, eller at enda flere handler grønnsaker i den lokale markedshagen.  

Har du noen tips til de som ellers vil søke mer kunnskap om hage og hagestell? 

I dag finne det mange tilbud til de som søker etter mer kunnskap om hagestell. Det finnes uhorvelige mengder på nettet som det går an lese seg opp på. Det meste av det som finnes på nettet er troverdig, men annet finnes nok også. Men jeg må jo selvfølgelig slå et slag for alle de ulike arrangementene de lokale hagelagene rundt om i hele landet står for. Her er mange nyttige tips både om stell av planter, plantebruk i hagen, frukt- og grønnsakhage mm. Og en annen ting er at du treffer folk med samme interesse som du kan dele kunnskap og erfaringer med.  

Gartner- og blomsterdekoratørutdanningen på Vea er veldig populære. Har du noen tips til de som vil søke seg til Vea? 

Ja, dette er jo populære utdanninger på deltid og på videregående nivå. På gartnerutdanningen har det gjennom flere år nå vært veldig mange søkere. Mitt råd til de som vil søke seg til Vea på disse utdanningene er at de først må sette seg inn i hva gartneryrket og blomsterdekoratøryrket innebærer. Begge yrkene er allsidige, og ingen dager i uka behøver å være like. Mitt kanskje beste tips er å skaffe seg noe praksis før du søker deg inn på en utdanning. Da får du i hvert fall et lite innblikk i hvordan yrket kan være. Jeg må også legge til at det er mange gode tilbud til den som ønsker å utdanne seg videre innen et område en interesserer seg ekstra for.  

Noe annet du vil si?  

Jeg må jo bare skynde meg å si at vi som mennesker klarer oss ikke uten noe grønt. Mat må vi ha, og det vet vi jo. Men grønne omgivelser som i hagen, på verandaen, i parken, i borettslaget, på eldresenteret, i kontorlandskapet gjør at hverdagen vår blir god. Takk 😊! 

Tekst og foto: Grethe Bøhn Busterud

Aktuelle lenker:

Kontakt oss

Arild Kristiansen