Dame stående i bibliotek med en interiørbok i hånden

Interiør er en tidsriktig og fremtidsrettet utdanning 

Det sier Tone som er student på fagskoleutdanningen «Interiør – med fokus på inventar, farge- og materialbruk i et bærekraftig perspektiv».
  • Navn: Tone Elisabeth Fjeldseth
  • Kommer fra: Kirkenær
  • Arbeidssted: Heltidsstudent
  • Aktuell som: Student på den høyere yrkesfaglige utdanningen «Interiør – med fokus på inventar, farge- og materialbruk i et bærekraftig perspektiv»
  • Bakgrunn: Utdannet gullsmed og jobbet som det etter endt utdanning. Senere har jeg jobbet mange år som utstillingsdesigner i motebransjen.

Hva gjorde at du ønsket å ta denne fagskoleutdanningen?

Jeg er en skapende person og har jobbet med design og estetikk hele yrkeslivet. Jeg hadde et ønske om å utvikle meg, og formalisere noe av den kompetansen jeg hadde opparbeidet meg gjennom flere år. Det estetiske og kreative ligger i meg, og er opptatt av hvordan jeg har det rundt meg. For meg er hjemmet et sted å trives og der jeg lader opp. Det må ha personlighet, struktur og harmoni -og det er noe av det jeg ønsker å skape for andre. Jeg er også veldig interessert i oppussing og redesign, og at studietilbudet på Vea skiller seg fra tilsvarende studietilbud med å ha fokus på det, inspirerte meg.

Hvordan fikk du det til, rent praktisk?

Jeg pendler fra Kirkenær de dagene i uka vi har fysisk samling så det blir lange dager. Jeg har en snill samboer som stiller opp hjemme, slik at jeg praktisk skal få det til.

Hvem burde ta fagskoleutdanningen Interiør?

Alle som kunne tenke seg å jobbe med planer og fargesetting av interiører. Det kan være store og små prosjekter i private eller offentlige boliger/lokaler, eller for boligutbyggere. Det kan være planlegging av alle type rom, ofte kjøkken, bad, garderobeløsninger eller møterom og kontorløsninger. Det kan også være aktuelt med jobb i detaljhandel hvor man kan veilede kunder.

Hva har denne utdanningen betydd for deg?

Det var først utpå sommeren at det åpnet seg en mulighet for at jeg skulle kunne ta utdanning, da var jeg så heldig at det var restplasser på studiet. Jeg er veldig glad for å kunne ta høyere yrkesfaglig utdanning, sanke studiepoeng og erfaring til å kunne jobbe bredere. Det var et naturlig valg både å få formalisere kompetanse jeg har opparbeidet meg fra før, og å utvikle meg videre.

Jeg har gått med mange ideer, og venner og kjente som har spurt meg om råd. Jeg savnet et verktøy for hvordan jeg skulle presentere ideer, og det har jeg fått nå.

Vi har lært flere digitalt verktøy for å visualisere det vi jobber med.

ArchiCAD

Et av fagene vi har er teknisk tegning. Vi bruker ArchiCAD til den tekniske tegnebiten, der vi visualiserer bygg, rom, etasjer, vegger, møblering og fargebruk, alt du har behov for.

InDesign

Verktøyet InDesign bruker vi inn mot flere fag. Med det lager vi presentasjoner av idéene med tekst, farger, materialer, produktkart og moodboards  den stemningen vi ønsker å formidle.

Hva mener du er viktig kompetanse å ha for en interiørdesigner?

Det å kunne finne gode løsninger for kunden, og bruke digitale verktøy er veldig viktig for å kunne formidle ideer på en god måte. Det er der samfunnet er nå, og vi er ikke avhengig av å være på samme sted som kunden.

Bærekraft og gjenbruk er veldig i tiden, og jeg synes det er bra at det er fokus på det i studiet. Her har Vea vært et hestehode foran. Interiørbransjen har kanskje vært kjent for bruk og kast, men nå er det fokus på å ta vare på det vi har. Med usikre og krevende tider i samfunnet, søker folk trygghet og det er innafor å ta vare på det som er kjent og kjært, restaurere og bruke om igjen. Og at innkjøp skal være av en slik kvalitet og utforming, at det varer lenge.

Vi har fått øynene opp for det vi har rundt oss. Ikke bare bondemøbler, men også det som er litt nyere med god design, godt håndverk og solide materialer. Norsk design har fått høyere status, det er gjevt at det er norskprodusert, det er gøy.

Dere har hatt praksis gjennom studiet?

Ja, vi har hatt to praksisperioder. Den ene perioden var jeg hos Strai-kjøkken. Der møtte jeg kunder og var med på å planlegge kjøkken.

Den andre perioden var jeg på Sentrum videregående skole på Kongsvinger og fulgte faglærere der. Det å jobbe med elever er også veldig spennende.

Jeg har også planlagt ett helt nytt baderom med tegninger, farger og produkter fra start til ferdig gjennomført prosjekt, en lærerik prosess med mye gode tilbakemeldinger. Slikt er gøy.

Har du noen planer fremover?

Jeg er åpen for mye, og ønsker å bruke kompetansen inn i noe videre. Det er mange muligheter, og stadig flere som bruker interiørdesignere.

Jeg vurderer å ta pedagogikk slik at jeg kan bruke min kompetanse til å lære bort til andre. Har erfaring med å ha med meg elever, og synes det er gøy å lære bort og se andre vokse på det.

Det har vært viktig for meg å få høyere yrkesfaglig kompetanse, og kunne bruke det videre i yrkessammenheng.

Er det noe annet du vil si?

Interiørutdanningen på Vea er et fremtidsrettet studium. Når det gjelder Digital kompetanse er det påkrevet i dagens bransjestandard. Hva miljø og bærekraft angår er Vea et hestehode foran. Interiørplanlegging er den største delen av studiet, men gjenbruk og det å ta vare på det man har, har også et stort fokus. Målet er å skape varige og personlige løsninger, som kunden er fornøyd med over tid.

Hva vil du si til andre som vurderer å ta Fagskoleutdanningen Interiør?

Gjør det hvis du har lyst og kan, det krever selvfølgelig en del innsats, men du vokser så mye på det.

Gå for det!

Aktuelle lenker

Tekst: Dorte Finstad

Kontakt oss

Dorte Finstad