Berit og Yuliya

Internasjonalt studium med kreativitet i fokus 

Experimental expressions with plant materials, er et deltidsstudium som fokuserer på kreativ bruk av plantematerialer innen kunst, kunsthåndverk og håndverk, med vekt på bærekraft og estetiske uttrykk.   Vi har tatt en prat med to tidligere studenter fra Danmark og Estland. De sier blant annet: Kjør på! Denne utdanningen er et must dersom du er en kreativ person. En fantastisk mulighet til å leke og utvikle seg!

Fagskolestudent Berit Skjøttgaard Laursen

  • Navn: Berit Skjøttgaard Laursen 
  • Studium: Experimental expressions with plant materials (2022/2023) 
  • Alder: 58  
  • Fra: Danmark  
  • Bakgrunn: Blomsterdekoratør 

Hvorfor valgte du å reise til Vea i Norge for å ta den yrkesfaglige utdanningen «Experimental expressions with plant materials»?

Etter mange år i blomsterbransjen og som faglærer, trengte jeg ny inspirasjon, ny input – jeg var sliten, hadde mistet lidenskapen min, alltid gitt mye til andre, til studenter, nå måtte jeg gjøre noe for meg selv. 

Hvordan var det å være student på Vea?

Etter mange sommerskoler med Runi og Kai på Vea, kjenner jeg skolen og området veldig godt. Jeg føler meg så komfortabel, avslappet, inspirert og velkommen på skolen. En del av meg ble igjen på Vea den gangen – så det føles som å komme hjem igjen. 

Har utdanningen endret ditt blomsterfaglige uttrykk?

Jeg tenker mer enkelhet igjen, hvordan jeg kan uttrykke min idé, tema eller hva som helst, med færrest mulige materialer. Men det viktigste var at jeg fant igjen lidenskapen min for blomsterdekor og det gamle håndverket. 

Hva vil du si til andre som vurderer å ta denne høyere yrkesfaglige utdanningen?

Først vil jeg si at for meg var det ingen fordel å være blomsterdekoratør. Jeg følte meg låst og det var ikke før langt ut i studiet jeg skjønte at jeg måtte sette blomsterdekoratørfaget til side , for å kunne lære nye ting. Ellers vil jeg si – kjør på, denne utdanningen er et must dersom du er en kreativ person. Det er en fantastisk mulighet til å leke og utvikle seg. 

Er det noe annet du har lyst til å si?

Klassen ble som en familie. Vi spiste sammen, tok vare på hverandre, og er fortsatt personer som betyr mye for meg. Da jeg var student virket det som et press å gjøre oppgavene fra samling til samling, men jeg savner utfordringene nå etterpå. Jeg er veldig glad for at vi klarte å forlenge studiet med en del 2 – ser fremover. 

Noen av Berit Skjøttgaard Laursen sine bilder fra studietiden på Vea.

Fagskolestudent Yuliya Medvedyeva

  • Navn: Yuliya Medvedyeva  
  • Studium: Experimental expressions with plant materials (2022/2023) 
  • Fra: Estland  
  • Bakgrunn: Blomsterdekoratør/Blomsterkunstner/Lærer/Demonstratør 

Hvorfor valgte du å reise til Vea i Norge for å ta den yrkesfaglige utdanningen «Experimental expressions with plant materials»?

Jeg hørte fra venner og kolleger at dette er en veldig interessant utdanning der jeg kunne eksperimentere innen mitt eget fag, med utmerkede profesjonelle lærere og en ny metodikk. Jeg lette etter en ny vei i min egen kreativitet. 

Har utdanningen endret ditt blomsterfaglige uttrykk?

Jeg tror ja, nå bruker jeg mange forskjellige uttrykksmetoder, mine evner har utvidet seg, og jeg har også blitt mer samlet og systematisk. 

Hva vil du si til andre som vurderer å ta denne høyere yrkesfaglige utdanningen?

Dette er en fantastisk mulighet til å starte på nytt og lære å kjenne ditt kreative yrke og deg selv på en ny måte.  

Er det noe annet du har lyst til å si?

Jeg håper og forventer at dette kurset vil fortsette! Jeg satte pris på å utvikle meg, lære og utveksle kreativitet med andre studenter. 

Noen av Yuliya sine bilder fra studietiden på fagskoleutdanningen Experimental expressions with plant materials.

Om fagskoleutdanningen Experimental expression with plant materials: 

Gjennom praktisk arbeid, eksperimentering og utprøving på Vea, utforsker studentene lys, rom og egenskapene til ulike plantematerialer. Studiet legger vekt på å skape impulser fra ulike fagretninger som kunst, blomsterdekorering, keramikk og teater for å nevne noe. 

Studenter med bakgrunn innen ulike praktiske og estetiske fag, får mulighet til å jobbe med plantematerialer i sitt arbeid. Personlig utvikling er også en sentral del av utdanningen. 

Tekst: Grethe Bøhn Busterud

Kontakt oss